Aanvallend onmachtig Jong Ajax kansloos onderuit bij Willem II

door BadembaBarrie 263

Jong Ajax heeft de overwinning tegen MVV op bezoek bij Willem II geen goed vervolg weten te geven. In het Koning Willem II Stadion werden de Amsterdamse beloften in de eerste helft op alle fronten afgetroefd door de fel spelende thuisploeg. Na rust ging de Tilburgse druk wat meer liggen, maar wist Jong Ajax in aanvallend opzicht geen vuist te maken. Een benutte vrije trap van Hlynsson op slag van rust hield de stand nog dichtbij elkaar, maar qua spelbeeld was er van echte spanning nauwelijks sprake: 2-1.

Het eerst kwartier was duidelijk voor de thuisploeg. Willem II zette hoog en fel druk en probeerde aan de bal door de Amsterdamse defensie heen te combineren. Dat leverde geen grote uitgespeelde kansen op, maar de Tricolores waren wel het dreigendere team en forceerden op wilskracht en aanvalsdrang enkele hoekschoppen. Na tien minuten leverde dat de 1-0 van Freek Heerkens op, die de bal in de rebound in de zestien opving en ogenschijnlijke via een tegenstander raak schoot.

Na de treffer kroop Jong Ajax in aanvallende zin íets meer uit de schulp, maar veel verder dan wat ongevaarlijke pogingen van Kristian Hlynsson en Amourricho van Axel Dongen kwamen de Amsterdamse beloften nog niet. De enige aan de kant van Jong Ajax die zich in de eerste twintig minuten echt kon onderscheiden was Silvano Vos. Namens Willem II leek Matthias Verreth op weg naar een één op één met Charlie Setford, maar Vos haalde hem in en zette hem met een perfecte sliding in de zestien van de bal.

Zo verzamelde Jong Ajax langzaam maar zeker wat wapenfeitjes en na 25 minuten had daar uit de eerste échte kans de gelijkmaker op moeten volgen. Gooijer zette een actie op snelheid richting de achterlijn in en gaf goed voor richting de tweede paal. Daar stond spits van dienst Jaydon Banel om de bal met links vol op de slof te nemen, maar in de korte hoek was oud-Ajacied Kostas Lamprou alert genoeg om zijn doel schoon te houden. Een halve minuut later werd Ajax weer gevaarlijk middels een voorzet van Gooijer, maar ditmaal was er geen medespeler die tegen zijn bal aan wist te lopen.

De toon voor de Amsterdamse opleving leek gezet, maar niets bleek minder waar. In de omschakeling van het laatste moment met Gooijer kwam de bal uiteindelijk links in de zestien bij Max Svensson die het leerwerk fraai in de verre hoek achter Setford knalde en de marge voor zijn team zo vergrootte.

Het momentum dat Jong Ajax in de minuten daarvoor had opgebouwd was op slag weer weg en het had weinig gescheeld of Willem II had zelfs nog binnen het halfuur voor 3-0 gezorgd. Elton Kabangu probeer de het vanaf een vergelijkbare plek en richting dezelfde hoek als Svensson. Zijn schot was lager, maar belangrijker voor Jong Ajax niet op doel en dus bleef de ploeg van Dave Vos de gevoelsmatige nekslag bespaard.

Dat betaalde zich op slag van rust uit. Na een fraaie actie van Banel kon Jong Ajax aan één laatste aanval bouwen, waaruit een handsbal van Heerkens volgde. De resulterende vrije trap was een prooi voor Hlynsson die de bal fraai en laag in de verre hoek krulde en de spanning zo volledig terugbracht in de wedstrijd.

Vastberaden om die spanning er zo snel mogelijk weer uit te halen, ging Willem II de tweede helft fel van start. Via Jizz Hornkamp kreeg de thuisploeg al binnen twintig seconden een uitgelezen kans op de 3-1, maar het schot van de spits kon worden gekeerd door Setford. Rond het uur kreeg ook zijn vervanger, Jeremy Bokila, een grote kans op een vergroting van de marge, maar hij kon een voorzet van Kabangu uit zeer kansrijke positie niet tot doelpunt promoveren.

Tussendoor was Jong Ajax’ enige wapenfeit eigenlijk een combinatie tussen invaller Sontje Hansen en Mika Godts. Laatstgenoemde trok laag voor op Ar’jany Martha, maar de rechtsbuiten wist van dichtbij niet tot een schot te komen. De ploeg van trainer Vos had weliswaar meer balbezit, maar dat was vooral omdat Willem II daar in de tweede helft steeds beter mee kon leven en minder hoog druk zette. De Tilburgers bleven desondanks de gevaarlijkere ploeg en dat leverde vooral voor Kabangu enkele goede kansen op. Eén op één met Setford kwam laatstgenoemde echter als winnaar uit de strijd en kort daarna kwam Kabangu net tekort om een voorzet achter de doelman te koppen.

In het laatste kwart viel er weinig meer te beleven in het Koning Willem II Stadion. Dat had niets met de fans te maken, die elk beetje tempoverhoging aangrepen om hun ploeg naar voren te schreeuwen. Het zat hem vooral in de combinatie van de aanvallende onmacht van Jong Ajax en Willem II dat het prima vond om de minimale voorsprong met man en macht te verdedigen. Diep in blessuretijd kreeg de thuisploeg via Michael de Leeuw nog een goede kans op de 3-1, maar Setford bewees andermaal één van de weinige Ajaciden te zijn die zijn niveau wel haalde. Genoeg voor een resultaat was dat echter niet, want Jong Ajax verloor met 2-1.

Opstelling Willem II:

Lamprou; Owusu, Dammers, Heerkens (Bosch 65'), Schouten, Woudenberg; Meerveld, Verreth, Svensson (Mathieu 75'); Kabangu (De Leeuw 75'), Hornkamp (Bokila 50').

Wissels Willem II:

Smits, Van den Berg, Schroijen, Bokila, Vermeulen, Spieringhs, De Leeuw, Mathieu, Oosting, Bosch, Lachkar, Van Berkel.

C. Setford; Gooijer, Aertssen, Warmerdam, Baas (Jermoumi 59'); Vos, Hlynsson, Godts; Martha (Idumbo Muzambo 59'), Banel, Van Axel Dongen (Hansen 46').

T. Setford, Jermoumi, Delgado, Brandes, Hansen, Idumbo Muzambo.

1-0 Freek Heerkens (11')
2-0 Max Svenssno (25')
2-1 Kristian Hlynsson (45+1')

- Julian Brandes keert na maandenlange absentie terug in de wedstrijdselectie van Jong Ajax.
- Mika Godts debuteerde maandag al namens Jong Ajax en staat nu voor het eerst in de basis.

Verwacht jij dat Jong Ajax wint op bezoek bij Willem II?