Droomdebutant Godts helpt Jong Ajax met goal aan eerste zege in elf wedstrijden

door BadembaBarrie 1127

Jong Ajax heeft voor het eerst in elf wedstrijden weer eens gewonnen. Op Sportpark De Toekomst wist de ploeg van nieuwbakken trainer Dave Vos een razendsnelle voorsprong uiteindelijk ondanks meerdere tegendoelpunten vast te houden. Mede dankzij een doelpunt van debutant Mika Godts wonnen de Amsterdamse beloften op eigen veld met 4-2.

Vos had zich geen betere start van zijn tijd als Jong Ajax-trainer kunnen wensen, want na iets meer dan zeven minuten stond het al 2-0 voor zijn ploeg. Het eerste doelpunt ontstond uit een combinatie waar onder meer Lorenzo Lucca en Francisco Conceição bij betrokken waren. Helemaal vlekkeloos verliep het niet, maar via doelman Romain Matthys belandde de bal in een scrimmage, wat Kian Fitz-Jim vlak voor de doellijn in staat stelde de bal in een leeg doel te koppen.

Het was de eerste echte kans voor Jong Ajax en uit kans nummer twee viel ook direct doelpunt nummer twee. Ditmaal werd Conceição op rechts aangespeeld met wat ruimte om iets leuks te doen. Van zijn tegenstanders kreeg de Portugees bovendien de tijd om na te denken over wat voor iets leuks dat precies moest worden. Hij opteerde voor de actie naar binnen en het schot in de korte hoek. Dat was Matthys te machtig en dus stond het nog voor er acht minuten waren verstreken 2-0.

De vroege ruime voorsprong gaf Jong Ajax een logische boost in het zelfvertrouwen en het tempo in de combinaties ging bij vlagen omhoog naar een tempo dat voor MVV niet bij te benen was. Nadat Conceição, die de belichaming was van het spel dat voor de Maastrichtenaren bij vlagen te snel ging, zijn schot van afstand nog geblokt zag worden, kreeg Lucca na ruim twintig minuten een enorme mogelijkheid om de wedstrijd vroegtijdig in het slot te gooien. De Italiaan werd diep gestuurd en ging met de bal aan de voet en een tegenstander links van hem op Matthys af. Oog in oog met de goalie miste zijn schot echter richting, waardoor Matthys redding kon brengen met zijn voet.

Diezelfde Lucca kreeg na een half uur nog een goede kans geboden van Conceição, maar hij wist diens voorzet met buitenkant links, volgend op een fraaie actie en dito sprint, niet te promoveren tot doelpunt. Een halve minuut later was het aan de andere kant wel ineens raak. Bij het eerste echt gevaarlijke moment van MVV maakte Sven Blummel handig gebruik van zijn lichaam en schoot hij de aansluitingstreffer tegendraads in de verre hoek.

Jong Ajax’ overwicht leek vervolgens samen met de nul op het scorebord te verdwijnen. Ineens was het voornamelijk MVV dat gevaar stichtte en tot tweemaal toe zelfs bijna op gelijke hoogte kwam. Remans zag Charlie Setford namelijk ver voor zijn doel staan bij een balverovering op het middenveld en besloot een poging te wagen. Die bal leek erin te gaan vliegen, ware het niet dat Setford net op tijd terug was. Uit de corner die volgde werd er van dichtbij op doel gekopt, maar wist Setford zich te onderscheiden met een uitstekende reflex.

Zo ging Jong Ajax alsnog met een voorsprong de rust in en leek het die onderbreking goed te kunnen gebruiken. Het bood Vos een kans om zijn ploeg weer op het niveau van het eerste halfuur te krijgen, maar bij de start van de tweede helft ging het al binnen twintig seconden bijna mis. Praktisch vanaf de aftrap raakten de bezoekers de paal, waarna doelpuntenmaker Blummel in de rebound een reuzenkans kreeg op de gelijkmaker. Setford, bij de eerste poging nog geslagen, herpakte zich echter meteen en wist met een nieuwe goede reflex zijn ploeg op voorsprong te houden.

Daarmee droeg hij in zekere zin bij aan het droomdebuut van Mika Godts, die samen met Jaydon Banel aan het begin van de tweede helft was ingevallen. De jonge Belg pikte de bal op rond de middenlijn en ging ermee aan de wandel, ogenschijnlijk in eerste instantie met de intentie om de combinatie aan te gaan met een ploeggenoot. De kans daartoe deed zich echter niet echt voor en tegelijkertijd werd hij ook niet echt lastiggevallen door een tegenstander. De ene tegenstander die wel wat probeerde, dribbelde hij vrij simpel voorbij en eenmaal in de zestien verschalkte hij ook Matthys en zette hij de 3-1 op het scorebord.

Het bleek de opzet voor een gelijk opgaande tweede helft, waarin beide teams kansen kregen. Zo wist Lucca een nieuwe kans gecreëerd door Conceição niet te benutten, terwijl Orhan Dzepar een teruggetrokken bal vanaf links maar net langs de verkeerde kant van de paal schoot. Dat Jarne Steuckers enkele minuten later de aansluitingstreffer binnenschoot, was dan ook niet geheel tegen de verhouding in. Jong Ajax stond na een Maastrichtse inworp niet goed te verdedigen en zag de voorsprong zo weer kleiner worden.

Het was vervolgens aan Setford te danken dat die voorsprong zo lang intact bleef. De doelman greep uitstekend in op een poging van dichtbij van doelpuntenmaker Steuckers, die de gelijkmaker op zijn schoen leek te hebben. Zijn eerdere doelpunt had duidelijk wel hetzelfde effect als de treffer van Blummel voor rust. Jong Ajax kwam er aanvallend ineens niet meer aan te pas, terwijl het verdedigend steeds meer moeite had met de druk van MVV.

Met Patrickson Delgado voor Conceição, trachtte Vos wat meer defensieve zekerheid in de ploeg te brengen en dat lukte. De Ecuadoriaan ruimde achterin veel op en MVV kwam er niet meer zo gevaarlijk doorheen als daarvoor. Het leverde een betrekkelijk rustig laatste kwartier op, dat desalniettemin spannend was. Aanvallend liet Jong Ajax zich via gekraakte schoten van Fitz-Jim en Banel nog even zien, maar echt gevaarlijk werd het pas in de blessuretijd, toen laatstgenoemde vanuit de zestien, en met Godts eveneens aanwezig, over knalde.

Toch zou de invaller zijn doelpunt nog krijgen. Doordat MVV jaagde op de gelijkmaker, liet het achterin steeds meer ruimte liggen. Daar profiteerde Jong Ajax diep in blessuretijd van. Banel werd rechts in de zestien aangespeeld, kon rustig zijn hoek uitkiezen en schoot de bal zuiver en beheerst in de verre hoek voor de 4-2 en dus de beslissing in de wedstrijd.

C. Setford, Regeer (Jermoumi 60'), Aertssen, Gooijer, Baas (Godts 46'); Vos; Hlynsson, Fitz-Jim; Conceição (Delgado 75'), Lucca, Van Axel Dongen (Banel 46').

T. Setford, Jermoumi, Delgado, Godts, Martha, Banel, Hansen, Idumbo Muzambo.

Opstelling MVV Maastricht:

Matthys; Essers, Van Helden, Waem, Labylle; Souren, Dzepar; Blummel (El Azrak 73'), Steuckers, Remans (Rocha 64'); Kostons

Wissels MVV Maastricht:

Ancion, El Azrak, El Basri, Kleinen, Lambrix, Penders, Rocha, Schenk, R. Zeegers, T. Zeegers, Van Bommel

1-0 Kian Fitz-Jim (5')
2-0 Francisco Conceição (8')
2-1 Sven Blummel (31')
3-1 Mika Godts (51')
3-2 Jarne Steuckers (65')
4-2 Jaydon Banel (90+4')

- Youri Baas keert bij Jong Ajax terug na een maandenlange blessure. Hij start gelijk in de basis. Diyae Jermoumi en Stanis Idumbo Muzambo, eveneens teruggekeerd van blessures, zitten op de bank.
- Op de bank zitten in Tommy Setford en Mika Godts ook twee nieuwe gezichten in de selectie.
- Dave Vos maakt zijn debuut als hoofdtrainer van Jong Ajax. Hij is aangesteld tot het einde van het seizoen.

Denk jij dat Jong Ajax eindelijk weer eens een overwinning boekt tegen MVV Maastricht?