Ajax O18 wint knap van Borussia Dortmund en doet goede zaken in Youth League

door Thijs Zwagerman 171

Ajax Onder 18 heeft woensdag goede zaken gedaan in de Youth League. Op bezoek in Duitsland wonnen de Amsterdamse talenten met 0-1 van Borussia Dortmund. Enkele weken geleden ging Ajax in Amsterdam nog met 1-5 onderuit tegen dezelfde tegenstander.

Ajax ging overtuigend van start op het trainingscomplex van Borussia Dortmund. De thuisploeg werd vanaf het eerste moment fel onder druk gezet en had daar duidelijk veel moeite, maar tot gevaar leidde het goede spel van Ajax aanvankelijk niet direct. Via Amourricho van Axel Dongen deelden de Amsterdammers wel twee speldenprikjes uit. Na elf minuten werd een dreigend afstandsschot van de linksbuiten geblokt, waarna niet veel later een voorzet via een Borussia Dortmund-verdediger net naast rolde.

Na ruim een kwartier kon er echter wel gejuicht worden toen Christian Rasmussen Ajax verdiend op voorsprong bracht. Linksback Prince Aning brak goed door over de linkerflank, waarna zijn uitverdedigde voorzet voor de voeten viel van rechtsback Tristan Gooijer. Gooijer haalde hard uit en zag de Borussia Dortmund-doelman redding brengen op zijn inzet. De rebound werd echter opgepikt door Kristian Hlynsson, die op zijn beurt de geheel vrijstaande Rasmussen in staat stelde om de openingstreffer binnen te tikken.

Ajax bleef ook na de 0-1 de bovenliggende partij en wist Borussia Dortmund met goed positiespel van achteruit terug te dringen. Na een klein half uur spelen kreeg Van Axel Dongen uit een vrije trap op kansrijke positie een goede kans om de voorsprong te verdubbelen, maar zijn inzet eindigde in de Duitse muur. Vanaf dat moment kwam Borussia Dortmund iets beter in de wedstrijd en nam de thuisploeg meer initiatief. Dortmund dook enkele keren op voor de neus van Charlie Setford, maar de doelman van Ajax hoefde in het restant van de eerste helft niet reddend op te treden. Op slag van rust was Raphaël Sarfo met een geplaatst schot nog wel dichtbij de 0-2, maar zijn gekrulde inzet ging net naast.

In de rust bleef oud-Ajacied Julian Rijkhoff bij Borussia Dortmund achter in de kleedkamer. Zonder hem moesten de Duitsers ook na de pauze toezien hoe Ajax opnieuw goed van start ging. Na wat dreigende momenten ontstond er na een uur spelen een grote kans voor de opkomende Aning. De linksback leek van dichtbij te kunnen scoren na een goede voorzet van Brandes, maar Aning kreeg een licht duwtje en gleed weg. Hierdoor was zijn kans verkeken.

Niet veel later werden Van Axel Dongen en doelpuntenmaker Rasmussen, normaliter behorend tot de selectie van Jong Ajax, naar de kant gehaald. Zonder de twee smaakmakers in de voorhoede werd Ajax in aanvallend opzicht steeds minder dominant. Uit een vrije trap van Chanine van Bohemen, die inviel voor de licht gehavende Aning, wist Aertssen nog wel tot een schot te komen, maar de centrumverdediger raakte de bal niet vol.

Vervolgens ontstond er een dreigend slotoffensief van Borussia Dortmund. De thuisploeg deed er alles aan om de achterstand weg te poetsen en dwong Ajax achteruit. De Amsterdamse talenten gaven enkele mogelijkheden weg, maar onder leiding van het verdedigende duo Aertssen - Milovanovic en doelman Setford wist Ajax stand te houden. Setford redde in de blessuretijd nog uitstekend op een afstandsschot, waarna de Italiaanse scheidsrechter niet veel later affloot. Door de zeer knappe overwinning op Borussia Dortmund, houdt Ajax de hoop op overwintering in de Youth League in leven. De Amsterdammers staan op zeven punten na vier duels en hebben daarmee Borussia Dortmund achterhaald.