'Kans groot dat bestuursraad tijdens ALV motie van wantrouwen aan hun broek krijgt'

door Bart Veenstra 79

Bron De Telegraaf

'Kans groot dat bestuursraad tijdens ALV motie van wantrouwen aan hun broek krijgt'

door Bart Veenstra 79

Bron De Telegraaf

Laatst geüpdatet

De kans is groot dat bestuursraadvoorzitter Frank Eijken en zijn medebestuursraadleden woensdagavond op de Algemene Leden Vergadering (ALV) op Sportpark de Toekomst een motie van wantrouwen aan hun broek krijgen. Dit meldt De Telegraaf woensdagochtend. Mocht die motie van wantrouwen worden aangenomen, kan dat 'verstrekkende gevolgen' hebben voor de commissarissen, onder wie voorzitter Pier Eringa en de vrijdag te benoemen voetbalcommissaris Jan van Halst.

Volgens De Telegraaf is het inmiddels 'klip en klaar' dat het initiatief voor een beloning voor de commissarissen afkomstig is van Eijken en zijn collega's. Dit plan heeft enkele invloedrijke groepen van ontevreden leden gemobiliseerd, al blijkt dat de onvrede over de bestuursraad veel groter is dan het beloningsplan alleen. Mocht er een motie van wantrouwen komen en de bestuursraad - dat als grootaandeelhouder het machtigste orgaan binnen Ajax is - worden weggestemd, zullen de leden nieuwe bestuursraadleden benomen. Zij zouden de commissarissen weg kunnen sturen. Een eventueel nieuwe RvC kan op zijn beurt de directie van Ajax reorganiseren.

Ledenraad Ajax

De Telegraaf schrijft dat er vijf groepen zijn die hun weerstand tegen de bestuursraad gaan laten blijken. Eén van die groepen is de ledenraad. Op 1 mei hebben - nadat Eijken een uitnodiging om een gesprek te gaan afsloeg - ex-ledenraad-voorzitter Rob Been Junior en dertien andere prominente Ajacieden - onder wie Frits Andriesse, Hein Blocks, Peter Boeve, Roger van Boxtel, Reinier van Dantzig, Dirk de Groot, Dick Schoenaker, Donald Feldmann, Ronald Sarfaty en Herman Arendse - een brandbrief gestuurd. Die brief wordt tijdens de ALV van woensdagavond behandeld.

In deze brief wordt bezwaar gemaakt tegen de hoogte en timing van het plan van het beloningsbeleid voor de commissarissen en geeft men aan ontevreden te zijn over de beperkte vertegenwoordiging in de RvC van mensen met een 'werkelijke Ajax-achtergrond', hetgeen een 'speldenprik' is richting Van Halst. Ook wordt de aanstelling van Chief Sports Officer Maurits Hendriks 'aan de kaak' gesteld. 'Volgens de opstellers is een wijziging van de structuur van de jeugdopleiding uitsluitend voorbehouden aan de houder van het Gouden Aandeel, de vereniging', schrijft De Telegraaf. De krant voegt er nog aan toe dat de leden ook meer willen weten over de werkomgeving van De Toekomst, die 'zeer onveilig' zou zijn en waar een 'angstcultuur' zou heersen.

Groep Hes, vrijwilligers, Henrich en voormalig bestuursraad leden mengen zich

Een andere groep wordt de 'groep-Hes' genoemd. Voormalig Businessclub-voorzitter Lex Hes en twaalf andere Ajax-prominenten, onder wie Sjaak Swart, Keje Molenaar en Arie van Eijden, hebben het al voor elkaar gekregen dat de (mogelijk aanstaande) beloningen voor de commissarissen zijn verlaagd. Deze groep laat bij monde van Hes ook de mogelijkheid open om elk eventueel besluit van de bestuursraad aan te vechten. Men wil daarnaast het Ajax-DNA weer terug. 'Het voorstel daartoe wordt door de bestuursraad echter niet in behandeling genomen', schrijft De Telegraaf.

Verder is een groep vrijwilligers - op initiatief van Joop Leeuwendaal - die serieus overweegt om 'het bijltje erbij neer te gooien' als de RvC-leden voor een paar vergaderingen per jaar wel 'royaal betaald' worden. Het gaat onder meer om jeugdleiders en de parkeercommissie. Ook erevoorzitter Hennie Henrichs mengt zich in de strijd. Hij geeft aan dat het onbestaanbaar is dat een dusdanig grote beslissing als het belonen van RvC-leden door de bestuursraad zonder ruggespraak met de leden wordt genomen.

Tot slot zullen ook de opgestapte bestuursraadleden Ruud Haarms en Mike Harmen op de ALV 'een boekje opendoen' over 'het reilen en zeilen' in de bestuursraad. 'Eijken zal daarbij worden herinnerd aan een uitspraak bij het beëindigen van zijn functie als rvc-lid van Ajax in 2011 in de Quote: "Ik ben blij dat ik van dat Ajax-gezeik af ben", Eijken kan zijn borst natmaken. Vanavond zal blijken of de Fluwelen Revolutie 2.0-sneeuwbal daadwerkelijk gaat rollen of dat het met een sisser afloopt', schrijft De Telegraaf.

Vrijdag volgt de BAVA

Mocht er woensdagavond een motie van wantrouwen volgen, moet er een nieuwe ALV worden uitgeschreven met één onderwerp: het vertrek van de Bestuursraad. Dat kan over vier weken als de leden de benodigde handtekeningen - tien procent van het totaalaantal leden - hebben verzameld. Volgens De Telegraaf lijkt dit een formaliteit te zijn.

Vrijdagmiddag vindt de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders plaats en dan wordt beslist over het voorstel om de commissarissen te belonen. Ongeacht de afloop van de ALV kan voorzitter Eijken zijn eigen beloningsvoorstel alsnog steunen. De Telegraaf besluit: 'Op de BAVA vertegenwoordigt hij 73 procent van alle aandelen. Een aantal leden wil een soloactie van Eijken en zijn collega’s voorkomen door vanavond tijdens de ALV voor te stellen de Bestuursraadsleden persoonlijk aansprakelijk te stellen.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.