Jong Ajax mede dankzij Ajax-huurling De Waal hard onderuit op bezoek bij ADO

door BadembaBarrie 110

Bron AS

Jong Ajax mede dankzij Ajax-huurling De Waal hard onderuit op bezoek bij ADO

door BadembaBarrie 110

Bron AS

Laatst geüpdatet

Jong Ajax is zondagmiddag hard onderuit gegaan op bezoek bij ADO Den Haag. In het Bingoal Stadion bleek de jonge defensie van de Amsterdamse beloften niet opgewassen tegen de stootkracht en snelheid van de Haagse voorhoede. Mede dankzij een doelpunt en assist van Ajax-huurling Max de Waal werd het uiteindelijk 4-0 in Den Haag.

Het duel was nog geen anderhalve minuut onderweg of ADO kwam al op 1-0. De ploeg van trainer Dirk Kuyt, die elk van de eerste drie wedstrijden van het seizoen verloor, schoot uit de startblokken en kwam via Xander Severina door over rechts. De rechtsbuiten bereikte Joël Zwarts met een voorzet en diens kopbal in de korte hoek was doelman Tom de Graaff te machtig.

Nog geen twee minuten later had het al 2-0 kunnen staan toen Thomas Verheydt een schotkans kreeg in de zestien na fel druk zetten op de Amsterdamse defensie. De poging van de spits rolde echter voorlangs. Dat ADO de betere ploeg was in de openingsfase was echter duidelijk. Kort na de kans voor Verheydt kwam doelpuntenmaker Zwarts gevaarlijk door over links en was het aan een ingreep van Olivier Aertssen te danken dat de bal vanuit de zestien niet binnen gelopen kon worden.

De Haagse stormloop betekende niet dat Jong Ajax zich geheel onbetuigd liet. Zo was er na een kleine tien minuten plots een goede mogelijkheid voor Kristian Hlynsson die in de zestien bediend werd door Sontje Hansen. De hoek voor de IJslander was niet makkelijk, maar het schot desalniettemin gevaarlijk en de redding van Hugo Wentges dus noodzakelijk. Een minuut later leek Youri Regeer vanuit de zestien ook een goede kans te krijgen, maar hij maaide op het moment suprême over de bal heen.

Zo waren er dus wel tekenen van leven van Jong Ajax, dat de zaken achterin ook iets beter op orde kreeg. De defensie was echter niet waterdicht, getuige de uitbraak na een kleine twintig minuten waarbij Severina een goede schotkans kreeg. Ditmaal wist De Graaff echter wel in te grijpen en erger voor Jong Ajax te voorkomen.

Het Amsterdamse gevaar dat daarop volgde bestond uit een schot van Kian Fitz-Jim dat Wentges uit de voor hem rechterhoek moest tikken en een voorzet van Hansen op Christian Rasmussen waar de Deen net onderdoor glipte. Het zou uiteindelijk echter 2-0 worden, in plaats van 1-1. Ruim vijf minuten voor rust werd Severina weggestuurd door Ajax-huurling De Waal. Oog in oog met De Graaff bleef de rechtsbuiten rustig en schoof hij de bal in de verre hoek voor een verdubbeling van de voorsprong.

Direct na rust leek Jong Ajax even een goede mogelijkheid te krijgen op de aansluitingstreffer. Door de komst van Ar’jany Martha voor Mateja Milovanovic kwam Diyae Jermoumi op linksback te staan. Met zijn snelheid brak hij ineens door over de linkerflank, maar hij zag geen medespelers in de zestien, kapte zodoende terug en verloor uiteindelijk de bal. Uit de Haagse tegenaanval die volgde was het wel raak. De Waal kwam links van het doel alleen voor De Graaff te staan en chipte de bal ijzig kalm over de goalie heen. 3-0.

Aan het feit dat het duel daarmee beslist was, had men bij ADO geen boodschap, want de thuisploeg kwam na ruim een uur zelfs op 4-0. Severina, al de hele middag een plaag voor de verdedigers van Jong Ajax, controleerde een afvallende bal op randje zestien en krulde het leerwerk met links fraai achter De Graaff in de verre kruising.

Vlak voor en vlak na het doelpunt liet Jong Ajax twee identieke honderd procent kansen liggen. Beide keren werd de opening gevonden op de linkerflank en werd de bal teruggelegd op achtereenvolgens Rasmussen en Gabriël Misehouy op de rand van de zestien. In vrije schotpositie werkten beide spelers het leerwerk echter een half metertje langs de voor hen verkeerde kant van de linkerpaal.

In het vervolg zakte het tempo flink, mede dankzij de vele wissels die werden doorgevoerd. Bovenal leek men bij ADO het echter wel prima te vinden, terwijl alles en iedereen bij Jong Ajax besefte dat het een verloren wedstrijd speelde. In de slotfase vielen er nog wel enkele kansen te noteren. Zo moest De Graaff bijvoorbeeld handelend optreden op een poging van Zwarts en mocht invaller Giovanni nog aanleggen voor een vrije trap vanaf een meter of 25. De Braziliaan slaagde er echter niet in om het doelman Wentges lastig te maken. Omdat een nieuwe ingreep van De Graaff op een poging van Zwarts voldoende bleek om een vijfde treffer te voorkomen, stapte Jong Ajax uiteindelijk met een 4-0 nederlaag van het veld af.

Opstelling ADO Den Haag:

Wentges; Hall, Asante, Werker, Kemper; Klas (Esajas 77'), Breinburg (Wehrmann 71'); Severina (Catic 71'), De Waal (Komljenovic 71'), Zwarts; Verheydt (Struick 80')

Wissels ADO Den Haag:

Koopmans, Nikiema, Wehrmann, Esajas, Komljenovic, Siereveld, Reinders, Struick, Sellouki, Owusu, Catic, Rodriguez

Opstelling Jong Ajax:

De Graaff; Jermoumi, Aertssen, Pierie, Milovanovic (Martha 46'); Regeer (Giovanni 80'), Fitz-Jim (Vos 78'), Hlynsson; Hansen, Rasmussen, Misehouy (Warmerdam 64').

Wissels Jong Ajax:

Kremers, Warmerdam, Vos, Delgado, Martha, Giovanni, Kjaer, Dall.

Doelpunten:

1-0 Joël Zwarts (2')
2-0 Xander Severina (38')
3-0 Max de Waal (48')
4-0 Xander Severina (61')

Bijzonderheden:

- Bij ADO Den Haag staat Ajax-huurling Max de Waal in de basis. Tot zijn verhuur aan PEC Zwolle halverwege afgelopen seizoen was hij topscorer van Jong Ajax.

Bestel het nieuwe derde Ajax-tenue nu in de Ajaxshop!

Denk jij dat Jong Ajax wint in Den Haag?

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.