Jong Ajax boekt mede dankzij goal en assist Lucca eerste overwinning van het seizoen

door BadembaBarrie 1349

Jong Ajax heeft na drie wedstrijden de eerste overwinning van het nieuwe seizoen geboekt. Op Sportpark de Toekomst waren de Amsterdamse beloften vrijwel de gehele wedstrijd de bovenliggende partij en liepen ze in de tweede helft uiteindelijk uit tot een ruime zege. Mede dankzij een goal en assist van Lorenzo Lucca werd het uiteindelijk 5-1 in Amsterdam.

Jong Ajax was in de openingsfase even zoekende, getuige de snelle gele kaart voor Donny Warmerdam. De centrale verdediger van dienst liet voormalig ploeggenoot Rio Hillen uit zijn rug weglopen en wist de nieuwbakken Superboer alleen nog af te stoppen door hem onderuit te trekken. Daarna begon Jong Ajax echter te voetballen en nadat Amourricho van Axel Dongen het eerste schot van de wedstrijd al had gelost, stond hij na een kleine tien minuten aan de basis van de openingstreffer.

Een aanval over rechts leek even spaak te lopen toen Sontje Hansen niet langs zijn tegenstander kwam. De bal kwam echter voor de voeten van Kristian Hlynsson die de aanval in leven hield door Van Axel Dongen snel in te spelen. Vanaf de linkerpunt van de zestien krulde de aanvaller de bal voor op Lucca, die het leerwerk uitstekend teruglegde met het hoofd. Vanuit de vijf meter kon Hansen uiteindelijk simpel binnentikken.

Enkele minuten later had de aanvaller ook best zijn tweede van de avond mogen maken. Hij werd fraai weggestuurd door Youri Regeer, die voor de verandering weer eens op rechtsback startte. Oog in oog met doelman Hidde Jurjus lukte het Hansen echter niet de bal voor de tweede maal in het net te leggen.

Het gevaar van De Graafschap ontstond vooral inde omschakeling of uit dode spelmomenten. Zo kreeg Danzell Gravenberch na zo’n twintig minuten ineens een schietkans in de zestien. De hoek was niet makkelijk, maar het schot desalniettemin gevaarlijk. Debuterend doelman Tom de Graaff was echter alert. Uit de resulterende corner kopte Xandro Schenk de bal nog op de lat, maar scoren deden de Superboeren nog niet.

Jong Ajax bleef de betere partij, maar reeg de kansen ook niet bepaald aaneen. Spits Lucca, goed voor de assist bij de 1-0, was nog zoekende en draaide niet altijd even lekker mee in het combinatiespel van de Amsterdamse beloften. Om hem heen zorgden Hansen, Van Axel Dongen en schaduwspits Christian Rasmussen wel voor de nodige kopzorgen bij de verdediging van De Graafschap, maar grote kansen voetbalden ze nog niet direct bij elkaar.

Uiteindelijk viel het volgende doelpunt redelijk tegen de verhouding in aan de overzijde. Uit een spaarzame omschakeling ging Kamil Nekhli met Gravenberch bij zich op drie Jong Ajax-verdedigers af. Kik Pierie stond het dichtst bij hem, maar liet de aanvaller te ver komen en wist niet op tijd in te grijpen voor het schot kon volgen. De poging was uiteindelijk ook De Graaff te machtig.

Even leek Jong Ajax zichzelf tekort te doen door met een gelijke stand de kleedkamers op te zoeken, maar dat was buiten een moment van genialiteit van Hansen gerekend. De rechtsbuiten dook even op in de spits en wist zijn tegenstander vanuit de zestien te verschalken met een fraaie aanname met de hak. Hansen draaide zelf kort om zijn as en had vervolgens de rust om de bal met de binnenkant van de voet in de rechterhoek te schuiven. Zodoende ging Jong Ajax alsnog met een verdiende voorsprong rusten.

Met Gabriël Misehouy en Olivier Aertssen voor Kian Fitz-Jim en Van Axel Dongen begon de ploeg van John Heitinga aan de tweede helft. Daarin was het lange tijd echter vooral De Graafschap dat gevaarlijk werd. Aangemoedigd door de fans die bereid waren de lange reis vanuit Doetinchem te maken, zetten de Superboeren feller druk waardoor Jong Ajax minder tijd kreeg om op te bouwen. Giovanni Korte kreeg na enkele minuten van dichtbij al een dot van een kans, maar zag de uitstekend keepende De Graaff in de weg liggen. Even later kreeg ook Gravenberch een goede mogelijkheid, maar zijn schot ging via een Amsterdams been naast.

Jong Ajax wist er lange tijd niet veel tegenover te stellen, maar na een fraaie individuele actie van Misehouy ging het ineens los. De middenvelder, geposteerd op linksbuiten, dook na een kleine zeventig minuten ineens op de rechterflank en trok vanaf daar met de bal aan de voet naar binnen. Met zijn linker krulde hij de bal vervolgens fraai in de verre hoek achter Jurjus.

Zoals gezegd begon de thuisploeg ineens weer met voetballen en de fraaie doelpunten volgden elkaar dan ook in rap tempo op. Drie minuten na de goal van Misehouy was het de beurt aan Rasmussen, die na de wissel van Van Axel Dongen de aanvoerdersband mocht dragen. De Deen kreeg de bal aan de rechterkant op een meter of twintig van het doel en besloot in één keer uit te halen. Dat deed hij verwoestend en zuiver en hij zag de bal dan ook via de onderkant van de lat in de verre hoek vliegen.

Daarmee was de koek echter nog niet op, want Lucca had al een assist op zijn naam en mocht na tachtig minuten ook zijn doelpunt bijschrijven. Uit een keurig uitgespeelde aanval kwam Hlynsson links in de zestien door. De IJslander had oog voor zijn Italiaans ploeggenoot die van dichtbij raak mocht schieten, tot grote vreugde van De Toekomst.

Tussendoor had De Graafschap ook nog enkele goede kansen bij elkaar gevoetbald. Zo voorkwam invaller Aertssen bij 4-1 een zeker lijkende treffer met een goede ingreep op de doellijn. Bovendien raakten de Superboeren nog de paal. Zelfs na de 5-1 moest De Graaff nog een keer handelend optreden, maar dat deed hij naar behoren. Jong Ajax hoefde intussen niet meer zo en dus eindigde het op De Toekomst in 5-1.

Opstelling Jong Ajax:

De Graaff; Regeer, Warmerdam, Pierie (Milovanovic 82'), Baas; Fitz-Jim (Aertssen 46'), Rasmussen, Hlynsson; Hansen (Martha 82'), Lucca (Banel 90'), Van Axel Dongen (Misehouy 46').

Wissels Jong Ajax:

Kremers, Aertssen, Jermoumi, Milovanovic, Misehouy, Vos, Ribeiro, Martha, Banel.

Opstelling De Graafschap:

Jurjus; Schouten, Fortes, Hillen, Schenk; Brittijn, De Jong, Neghli; Benschop (Haen 63'), Gravenberch, Korte (Önal 63')

Wissels De Graafschap:

Wieggers, Lammers, Acheffay, Haen, Kaandorp, Willemsen, Bakker, Baas, Schuurman, Bouihrouchane, Önal, Van der Heiden

1-0 Sontje Hansen (9')
1-1 Kamil Nekhli (42')
2-1 Sontje Hansen (44')
3-1 Gabriël Misehouy (70')
4-1 Christian Rasmussen (73')
5-1 Lorenzo Lucca (80')

- Bij De Graafschap is oud-Ajacied Siem de Jong actief en staat Rio Hillen, vorig seizoen nog verdediger van Jong Ajax eveneens in de basis.

Jong Ajax gaat tegen De Graafschap op zoek naar de eerste zege van dit seizoen. Verwacht jij een overwinning? Zet in en ontvang 2,45 keer je inzet terug als Jong Ajax wint!