Jong Ajax begint 2021 met een nederlaag

door Finn Dekker 60

Het is Jong Ajax niet gelukt om een goed resultaat neer te zetten in de eerste wedstrijd van het nieuwe kalenderjaar. Op bezoek bij TOP Oss werd er met 1-0 verloren. Het is daarmee de zevende wedstrijd op rij die niet werd gewonnen en dus staan de beloften momenteel twaalfde in de Keuken Kampioen Divisie.

De openingsfase was gelijk aantrekkelijk met kansen over en weer. Binnen twee minuten kwam Max de Waal, de gelegenheidsspits tegen TOP Oss, al in kansrijke positie. Een blok voorkwam uiteindelijk een vroege treffer van de Amsterdammers. De Brabanders lieten echter ook van zich zien. Sterker nog, de thuisploeg kwam in de tiende minuut op voorsprong. Eerst kon Nordin Musampa nog een goal afwenden, maar uit de corner die daarna volgde kopte Jan Lammers raak in de verre hoek.

Jong Ajax had na die goal een mindere fase. De jonge Amsterdamse beloften, die een hoop sterkhouders moesten missen vanwege blessures en de kraker van het eerste in het verschiet, hadden moeite met het fysieke spel van de thuisploeg. Pas halverwege lieten de bezoekers pas weer van zich zien in de vijandelijke zestien. Een prachtig passje van basisdebutant Kian Fitz-Jim bereikte De Waal, die de bal met een lob over de doelman maar ook over de lat wipte.

Richting de rust kreeg Jong Ajax weer wat meer grip op de wedstrijd. Men vond elkaar steeds beter tussen de linies. Het resulteerde in een behoorlijke kans, waarin zowel Jaymillio Pinas als Donny Warmerdam het doel onder vuur namen. De goalie van TOP Oss, Bo Geens, keerde echter succesvol beide pogingen. Hierdoor ging Jong Ajax met een achterstand de kleedkamers in.

Na rust liet TOP Oss het spel aan de ploeg van Mitchell van der Gaag. Met een voorsprong op zak koos men ervoor om compact in te zakken en risico’s te vermijden. Jong Ajax ging als reactie met drie man achterop spelen. Creëeren deed men desondanks amper. Na ruim een uur voetballen deed Pinas een poging, maar de vleugelspits had beter kunnen kiezen voor een voorzet, gezien de betere positie voor de goal van de meegelopen Youri Regeer.

Maar ook Oss bleef niet kansloos. Kyvon Leidsman kwam twee keer kort achter elkaar tot een schot. Vooral de tweede keer was het gevaar groot. Gelukkig voor de Amsterdammers lag doelman Dominik Kotarski tijdig in de juiste hoek. Ook Dennis van der Heijden liet zich daarna gelden in de zestien van de Kroaat. Zodoende was de tweede van Oss op sommige momenten dichterbij dan de gelijkmaker van Jong Ajax.

In de slotfase debuteerde Gibson Yah nog, nadat ook Youri Baas en Tunahan Tasci binnen de lijnen waren gekomen. Met hen in de ploeg kwam er nog wel een kans voor de Amsterdammers, voor Pinas om precies te zijn. De aanvaller zocht lang naar het schot, vond de ruimte, maar zag zijn schot alsnog geblokt worden. Die poging bleek later de laatste kans van de wedstrijd en dus bleef het bij 1-0.