Heitinga zag wedstrijd met twee gezichten: 'Waarom zo'n tweede helft?'

door Gino Haverkamp 76

Bron ESPN

Bron ESPN

John Heitinga is zeer tevreden over het eerste half uur van Ajax tegen sc Heerenveen. Na twintig minuten spelen stonden de Amsterdammers namelijk al met 0-3 voor. De tweede helft verliep echter slordig, tot ontevredenheid van de coach. Hij blikt voor de camera's van ESPN terug op de met 2-4 gewonnen match.

Heitinga is erg tevreden over het eerste half uur, waarin bijna alles lukte. 'Ik ben wel eens kritisch op onze aanvallers dat ze te veel kansen missen, maar vandaag was bijna elke kans een goal', vertelt de 39-jarige coach, die een fris Ajax heeft gezien. Het baltempo was volgens hem hoog en er waren veel positiewisselingen. 'We hebben aggressief druk naar voren gezet, veel ballen veroverd, en we hebben ook de kortste weg naar het doel gevonden. Van de eerste dertig minuten heb ik enorm genoten.'

Ook Steven Bergwijn zette zijn naam op het scorebord, door de 0-3 binnen te schieten na een mooie combinatie-aanval. Dat in de Eredivisie voor het eerst sinds november. Heitinga: ' Er is een hoop te doen geweest en iedereen vindt wat van de vorm van Stevie. Ik zeg altijd tegen hem dat het vanzelf naar hem toekomt en hij de dingen moet doen die hij altijd doet, want hij heeft de kwaliteiten. We gaan nog veel plezier aan hem beleven dit seizoen. We waren allemaal enorm blij met de goal.'

Bergwijn kon ook nog een tweede treffer maken, nadat hij door de sc Heerenveen-verdediging heen dribbelde en vervolgens stuitte op de paal. 'Jammer dat die tweede goal niet viel, dat was écht een geweldige aanval', zegt Heitinga, die de eerste goal wonderschoon vond. 'Ik heb het net teruggezien. Je bedenkt het en dan moet je het nog uitvoeren. Er zijn weinig spelers die dat met dit tempo kunnen.'

Heitinga erg kritisch op slordige tweede helft

Waar het eerste half uur uitstekend was volgens Heitinga, viel zijn ploeg in de tweede helft terug. Er werd één goal gemaakt, al vroeg na rust, en daarna speelden de Amsterdammers weinig meer klaar. 'We werden slordig in onze veldbezetting. We hebben het in fases in de tweede helft niet goed gedaan Dat zijn momenten waarin je kritisch bent en je zegt dat het beter moet. Toen die jongens terugkwamen in de tweede helft hadden we ook zoiets van "Waarom zo'n tweede helft?".'