Heitinga debuteert bij Ajax met 1-4 zege op Excelsior

| door Gino Haverkamp

John Heitinga debuteert bij Ajax met een 1-4 zege op Excelsior. Na een frivool begin, een matig gedeelte in de eerste helft en een prima tweede helft, wint Ajax voor het eerst in maanden weer een Eredivisie-duel. Dit dankzij goals van Davy Klaassen, Dusan Tadic, Mohammed Kudus en Devyne Rensch.

Of het de hand van Heitinga is of niet; Ajax kwam gretiger voor de dag dan de voorbije maanden. Het speltempo lag hoog en de Ajacieden zochten voortdurend de weg naar voren. Spelers vonden elkaar makkelijk en het combinatiespel verliep ook snel. Het leidde in de openingsfase niet tot grote kansen, maar alsnog wel tot de 0-1

Dat kwam doordat de uitploeg een penalty kreeg toen Davy Klaassen in een overbevolkt penaltygebied werd neergehaald. Aanvoerder Tadic nam zijn verantwoordelijkheid en zette zijn ploeg na precies een kwartier in de wedstrijd op 0-1.

Daarna was niets meer terug te zien van het relatief goede spel. Excelsior loerde de gehele eerste helft op de counter en kreeg veelal de mogelijkheid om dan ook daadwerkelijk de tegenaanval in te gaan wanneer Ajax met een overtal op de vijandelijke helft de bal kwijtraakte. Vooral Couhaid Driouech was een plaag voor de verdediging van Ajax, die vaak dan weer in ondertal was wegens de matige restverdediging. Driouech speelde zichzelf meermaals vrij en kreeg uiteindelijk drie kansen. Hij scoorde echter niet

Redouan El Yaakoubi echter wel, toen in de 37e minuut een hoekschop panklaar op zijn hoofd werd gezet: 1-1. Terecht, want Ajax had geen seconde meer het momentum dat het gedurende het eerste kwartier had. Grote kansen werden niet gecreëerd.

Op slag van rust, en totaal tegen de verhouding in, kwam Ajax weer op voorsprong. Tadic deed in de zestien wat van hem werd verwacht als aanspeelpunt en gebruikte zijn lichaam om ruimte vrij te spelen. Daar profiteerde Klaassen van, die de bal aangespeeld kreeg en door de vrijgekomen ruimte de mogelijkheid kreeg te schieten. Dat deed hij dan ook. Met succes, want de bal kwam in het net: 1-2. Met die stand gingen beide ploegen de kleedkamer in.

Ajax verbetert zich in tweede helft

In de tweede helft had Ajax de zaken beter voor elkaar. Het speelde wat frivoler, al was het niet zo soepel als gedurende de eerste vijftien minuten, en de verdediging was geen gatenkaas zoals in het eerste bedrijf. Wel dreigde Excelsior er enkele keren doorheen te komen, maar deze counters werden snel geneutraliseerd.

Uiteindelijk versoepelde Kudus Ajax’ middag. Hij kreeg na een uur spelen de ruimte van de Excelsior-verdediging en daar maakte hij dankbaar gebruik van. De Ghanees, deze middags actief als rechtsbuiten, haalde uit vanaf een meter of 20 en schoot via de binnenkant van de paal raak.

De definitieve genadeklap was dat niet, maar vanaf die goal was het grootste gevaar van Excelsiors kant wel geweken. Het was Ajax dat de controle behield en geregeld een kans creëerde. Het optimale niveau bereikte de ploeg van Heitinga niet, maar de controle was er wel in de tweede helft.

Kerst op de taart was de prachtige goal van Devyne Rensch, die in de 83e minuut vanaf een meter of vijftien mocht afleggen. Dat deed hij in de hoek van het strafschoppengebied. En met ferve, want hij krulde de bal perfect in de verre bovenhoek.

En hoewel het getuige de matige eerste helft, minus het eerste kwartier, toch anders leek, voetbalde Ajax zich in de eerste wedstrijd onder Heitinga na een uiteindelijk comfortabele 1-4 zege. De eerste in de Eredivisie sinds 22 oktober, toen RKC Waalwijk werd verslagen.

FT | Excelsior - Ajax (1-4)