Future Cup Dag 2: Onpasseerbaar Ajax O17 heeft moeite met opbouwen

door Thijs Zwagerman 10

Future Cup Dag 2: Onpasseerbaar Ajax O17 heeft moeite met opbouwen

door Thijs Zwagerman 10

Laatst geüpdatet

Ajax Onder 17 kroonde zich op de tweede dag van de Future Cup tot groepswinnaar. Zonder te imponeren werd er doelpuntloos gelijkgespeeld tegen Juventus, waardoor Ajax het maandag in de halve finale opneemt tegen Anderlecht. Welke zaken vielen op tijdens het gelijkspel tegen Juventus?

Spelers krijgen rust

Voorafgaand aan de laatste groepswedstrijd tegen Juventus was direct duidelijk dat Ajax ook al bezig was met het verdere verloop van de Future Cup. Shedrach Ebite en Yasser El Aisatti, die zaterdag twee hele wedstrijden speelden, begonnen tegen Juventus op de bank en de pas net weer fitte Avery Appiah behoorde zelfs niet eens tot de wedstrijdselectie. Daarentegen maakte de piepjonge Sean Steur zijn basisdebuut als hangende linksbuiten en bleek Tijn Peters razendsnel hersteld van de tik die hij tegen CF Pachuca opliep. Doordat Ajax zonder kleerscheren uit het duel met Juventus kwam, kan trainer Yuri Rose maandag op de finaledag van de Future Cup beschikken over een fitte selectie.

Moeizame opbouw van achteruit

Na de eerste speeldag van de Future Cup was de grootste kritiek op Ajax O17 dat de ploeg erg zoekende oogde in balbezit. Een dag later bleek dit probleem tegen Juventus nog niet verholpen te zijn. Hoewel de Italianen geen al te hoge druk op Ajax zetten en er - zeker in de tweede helft - wel degelijk grote ruimtes lagen om op te bouwen, slaagde Ajax hier maar nauwelijks in. De veldbezetting was matig en onvoldoende dynamisch, terwijl ook het baltempo op cruciale momenten te laag lag.

De bovenstaande afbeelding is typerend voor de moeizame Ajax-opbouw van achteruit. Terwijl doelman Tommy Setford zoekt naar vrijstaande Ajacieden op het middenveld, herkent geen van de Ajax-talenten de grote ruimte om in aanspeelbaar te worden. Rechtsback Lyfe Oldenstam zou naar binnen kunnen komen en Jan Faberski of Rayane Bounida zouden zich kunnen laten uitzakken. In plaats daarvan oogt Ajax apathisch en kiest Setford voor het spelen van de lange bal. De doelman gaat overigens ook niet helemaal vrijuit, want op de spaarzame momenten dat Ajax-spelers zich wél tussen de linies aanboden koos Setford vaak voor een veilige lange trap naar voren. Zodoende kwam Ajax tegen Juventus nauwelijks tot uitgespeelde kansen. Het veldspel blijft daarmee het grootste pijnpunt voor Ajax O17 op deze Future Cup.

Jetten maakt indruk

In een weinig opwindende wedstrijd was Lucas Jetten een positieve uitzondering. De multifunctionele linkspoot speelde tegen Juventus goed als linksback, nadat hij zaterdag twee sterke wedstrijden speelde als controlerende middenvelder. Jetten is één van de grote uitblinkers aan Ajax’ zijde dit toernooi en valt vooral op door zijn enorme balvaardigheid, spelinzicht en felheid in de duels die hij uitvecht. Ondanks zijn geringe lengte is Jetten nauwelijks van de bal te zetten en verovert hij ook veel ballen van tegenstanders die veel groter en sterker zijn. Het pas vijftienjarige toptalent van Ajax is een rustpunt in balbezit en één van de grote smaakmakers van Ajax O17.

Ajax krijgt geen tegengoals

Zo moeizaam als het Ajax-spel in balbezit vooralsnog is, zo sterk ogen de Amsterdamse talenten in verdedigend opzicht. Doelman Setford is dit toernooi nog nauwelijks op de proef gesteld en met drie clean sheets in de drie groepswedstrijden van Ajax beleeft de Engels jeugdinternational tot dusver een perfect toernooi. Waar Setford op keepersvak nog amper werk heeft hoeven verrichten, is de doelman met zijn constante coaching van achteruit wel erg belangrijk voor Ajax O17. Dat geldt ook voor centrumverdediger Dies Janse, die voortdurend bezig is met de verdedigende organisatie van zijn ploeg. Tel daarbij de felheid en doortastendheid op die naast Janse ook Precious Ugwu en Jetten meebrengen en het is duidelijk dat de Ajax-defensie staat als een huis. Het is een bekend gegeven dat op toernooivoetbal vaak de ploegen winnen die de zaken in verdedigend opzicht het best voor elkaar hebben, dus wat dat betreft lonkt er iets moois voor Ajax op de finaledag van de Future Cup.

Toch zou het de ploeg van trainer Rose enorm helpen als naast de verdedigers ook de aanvallers van Ajax zich meer gaan laten gelden. Kayden Wolff en Jan Faberski hadden tegen Juventus weinig oog voor elkaar, maar kunnen met hun individuele klasse doorslaggevend zijn in de beslissende fase van de Future Cup. Het is voor Ajax te hopen dat het duo op tijd op stoom komt en hun topvorm hervindt.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.