Future Cup Dag 1: Ajax O17 leunt op sterke defensie en ziet Ebite uitblinken

door Thijs Zwagerman 26

Future Cup Dag 1: Ajax O17 leunt op sterke defensie en ziet Ebite uitblinken

door Thijs Zwagerman 26

Laatst geüpdatet

Ajax Onder 17 is zaterdag op foutloze wijze begonnen aan de Future Cup. De eerste twee groepswedstrijden werden allebei met 2-0 gewonnen, waardoor de ploeg van trainer Yuri Rose al met een been in de halve finale staat. Welke zaken vielen er op tijdens de overwinningen op Pachuca CF en Borussia Mönchengladbach?

Leunen op sterke defensie

Na de eerste dag van de Future Cup is het doel van Ajax-keeper Tommy Setford nog altijd schoon. De Engelse jeugdinternational werd tegen Pachuca CF en Borussia Mönchengladbach zelfs nauwelijks op de proef gesteld en hoefde hoofdzakelijk in te grijpen bij enkele hoge voorzetten vanaf de flanken. De reden hiervoor is dat Ajax O17 de zaken in verdedigend opzicht uitstekend voor elkaar heeft. Precious Ugwu en Dies Janse vormen een stabiel centraal duo, terwijl ook backs Ryan van de Pavert en Yasser El Aissatti - die het normaliter vooral van hun voetballende kwaliteiten moeten hebben - in verdedigend opzicht een sterke indruk maakten.

Daarnaast hadden de controlerende middenvelders van Ajax het uitstekend op orde. In veelal wisselende samenstellingen behield Ajax - met uitzondering van fases in de eerste helft tegen Pachuca - constant de verdedigende balans. Tegen Borussia Mönchengladbach sprong van origine O16-speler Lyfe Oldenstam er in dit opzicht uit. De jongeling speelde als een ervaren kracht. Hij liep gevaarlijke ruimtes dicht, had belangrijke onderscheppingen en was ook in balbezit een rustpunt. Met om hem heen de eveneens goed spelende Lucas Jetten, Avery Appiah en de in de wedstrijd tegen Pachuca geblesseerd uitgevallen Tijn Peters koppelden Ajax verdedigend inzicht en felheid op het middenveld aan voetballend vermogen.

Zoekende in balbezit

Iets hoger op het veld had Ajax daar meer moeite mee. Tegen Borussia Mönchengladbach lag een opvallende veldbezetting met vijf verdedigers daar in de eerste helft aan ten grondslag, want daardoor kwam Ajax hoger op het veld een speler tekort om door de as te kunnen combineren. Tegen Pachuca was er duidelijk zichtbaar sprake van veel spanning bij de Ajacieden, want slordige passes en aannames zorgden toen voor een onrustig veldspel. Dankzij twee goede doelpunten van spits Shedrach Ebite, één van de grote blikvangers op deze eerste toernooidag, won Ajax alsnog relatief eenvoudig van de Mexicanen.

Maar het veldspel tegen zowel Pachuca als Borussia Mönchengladbach was behoorlijk verwijderd van het vaak sprankelende en attractieve voetbal dat Ajax O17 in de nationale competitie doorgaans laat zien. Mogelijk komt daar vanaf nu verandering in, nu de Ajax-talenten aan het podium van de Future Cup hebben geroken en beter weten wat zij hiervan kunnen verwachten. De laatste poulewedstrijd tegen Juventus, dat zaterdag met 4-2 verloor van Borussia Mönchengladbach, vormt zondag in dit opzicht een mooie test.

Verlossende treffer van Wolff?

Voorafgaand aan de Future Cup waren veel ogen gericht op Kayden Wolff. De linksbuiten maakte de laatste weken indruk bij Oranje O17 en Ajax O18, waardoor hij richting de Future Cup logischerwijs als één van de sterspelers van Ajax O17 werd gezien. In de eerste twee groepswedstrijden viel Wolff wat dat betreft wat uit de toon. Waar spelers als Jan Faberski, Don O’niel en spits Ebite zeer bedrijvig waren en er ook zonder dat alles bij hen lukte veel dreiging van deze spelers uitging, oogde Wolff onwennig.

De aanvaller toonde weinig vertrouwen in zijn acties en was duidelijk zoekende, waardoor zijn fraaie doelpunt tegen Borussia Mönchengladbach weleens als een verlossing zou kunnen dienen. Met zo’n beetje zijn eerste geslaagde actie van het toernooi maakte Wolff een knappe rush vanaf de middenlijn en jaagde hij op overtuigende wijze de 2-0 in het dak van het doel. Het was voorlopig Wolffs laatste wapenfeit op de Future Cup, doordat de vleugelaanvaller gelijk hierna naar de kant werd gehaald. Maar met dit mooie doelpunt op zak gaan we in het restant van de Future Cup hopelijk weer meer van Wolff in topvorm zien.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.