Contracten Ajax: Wat gebeurt er straks met Martha, Hato, Berghuis en Rensch?

door Bart Veenstra 96

Bron Ajax Showtime

Contracten Ajax: Wat gebeurt er straks met Martha, Hato, Berghuis en Rensch?

door Bart Veenstra 96

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax heeft meerdere spelers die na dit seizoen of na het volgende seizoen uit hun contract lopen. Voor de Amsterdamse club is er dan ook volop werk aan de winkel. Het ding is alleen dat Ajax nog altijd zoekt naar een nieuwe directeur voetbalzaken, waardoor op dit moment andere mensen binnen de club gaan over het verlengen van de contracten bij Ajax en de club andere prioriteiten kent.

Richting het einde van dit seizoen kent Ajax twee spelers uit de A-selectie met een aflopend contract. Eén van hen is Remko Pasveer. De ervaren doelman - inmiddels veertig jaar oud - kampte in de afgelopen periode steeds vaker met blessures en hij wacht dit seizoen dan ook nog altijd op zijn eerste minuten. Vorig seizoen kwam Pasveer nog tot 22 wedstrijden voor Ajax, al speelde hij toen de meeste wedstrijden in de eerste seizoenshelft. Na de winterstop raakte hij toen zijn plek kwijt aan winteraankoop Gerónimo Rulli, terwijl dit seizoen ook Jay Gorter en Diant Ramaj de voorkeur kregen. Bij ervaren keepers, denk aan Maarten Stekelenburg, heeft Ajax vaker pas na het seizoen het besluit genomen tot contractverlenging. Mogelijk geldt dat na dit seizoen ook weer voor Pasveer, die naar buiten toe nog geen signalen heeft gegeven over het beëindigen van zijn carrière.

Een andere speler met een aflopend contract in de huidige A-selectie van Ajax is Ar’Jany Martha. Het jeugdproduct debuteerde onlangs onder trainer John van ‘t Schip als linksback. De geboren Rotterdam werd opgeleid als buitenspeler, maar lijkt nu vooral toekomst te hebben als linksback. Of die toekomst bij Ajax ligt, valt te betwijfelen. Zijn contract loopt, zoals geschreven, na dit seizoen af, terwijl de technische staf naar buiten toe al vaker aangaf dat hij geen pure verdediger is. Daarnaast werd in de ‘grotere’ wedstrijden vaak gekozen voor Borna Sosa.

Contracten bij Ajax die aflopen in zomer 2025

Bij Ajax zijn er ook enkele spelers met een aflopend contract in de zomer van 2025. Voor Ajax is het duidelijk dat het verlengen van het contract van Jorrel Hato prioriteit geniet. Onlangs gaf hoofdscout Kelvin de Lang in een interview met Ajax Life nog het volgende aan: 'Ik heb wel met hem gesproken om hem naar Manchester City te halen', zei De Lang, die eerder werkzaam was bij de Engelse grootmacht. 'Daar herinnerde Klaas-Jan Huntelaar me nog fijntjes aan. Maar ja, als ik dat toentertijd niet had gedaan, had ik mijn werk niet goed gedaan. Nu is zijn contractverlenging een topprioriteit.'

Naar verluidt zou onder meer Arsenal hengelen naar de diensten van Hato. De Londenaren zien in dat de talentvolle verdediger gezien zijn contract niet al te duur zou moeten zijn en om die reden zou hij volgens The Athletic op het lijstje staan. The Telegraph schrijft zelfs dat het van een transfer in de zomer zou moeten komen. Of het van een transfer zal komen, zal onder meer afhangen van een mogelijke contractverlenging bij Ajax.

Ook het contract van Steven Berghuis loopt in de zomer van 2025 af. Op dit moment voert Ajax nog geen gesprekken met de ervaren aanvallende middenvelder over het verlengen van zijn contract. Dit heeft vooral te maken met het feit dat Ajax de interne problemen wil oplossen. De club zoekt nog altijd naar een nieuwe directeur voetbalzaken. Na het vertrek van Marc Overmars duurde het ruim een jaar voordat de club een opvolger had gevonden. Zijn opvolger, Sven Mislintat, vertrok eind september alweer bij Ajax en zodoende zit de club inmiddels alweer ruim drie maanden zonder directeur voetbalzaken.

In de zomer van 2025 lopen ook de contracten van Devyne Rensch, Anass Salah-Eddine en Jaydon Banel af. Rensch is normaliter basisspeler van Ajax en het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat de Amsterdamse club verder wil met de multifunctionele verdediger. Salah-Eddine hoopte dit seizoen een basisplaats te veroveren in Ajax 1, maar dat zit er vooralsnog niet in voor de linkspoot. De linksback annex middenvelder moet het de laatste tijd vooral doen met minuten bij Jong Ajax. Banel debuteerde onlangs in Ajax 1 en is mee op trainingskamp naar Cádiz, waardoor er voor Banel mogelijk nog een toekomst in Amsterdam ligt.

Langlopende contracten bij Ajax

Ajax heeft ook een forse groep spelers met contracten tot de zomer van 2026, 2027 en 2028. Veel van deze spelers zijn aankopen van de afgelopen zomer of de zomer van 2022. Veel spelers die - tot nu toe - niet hebben weten te slagen in Amsterdam en van wie Ajax eigenlijk alweer afscheid wil nemen. Het zou ruimte bieden qua salaris en daarnaast scheelt het miljoenen op de post afschrijvingen op vergoedingssommen. Hoe zit dat ook alweer? Per contractjaar wordt een deel van de transfersom van een aankoop afgeschreven.

Een voorbeeld: Steven Bergwijn kwam voor 31,25 miljoen euro over van Tottenham Hotspur. Hij tekende een contract voor vijf seizoenen en dus betaalt Ajax de transfersom over vijf seizoenen. Per seizoen is dat dus 6,25 miljoen euro aan afschrijvingen op vergoedingssommen. Voor een speler als Gaston Ávila - die mogelijk vertrekt bij Ajax - betaalde Ajax 12,5 miljoen euro. De Argentijn tekende ook voor vijf jaar en dus staat Ávila voor 2,5 miljoen euro per seizoen op de lijst qua afschrijvingen op vergoedingssommen.

Hieronder volgt een lijst van spelers die een contract hebben dat afloopt in de zomer van 2026, 2027 en 2028.

Naam speler: Contract tot de zomer van:
Gerónimo Rulli 2026
Jay Gorter 2026
Kristian Hlynsson 2026
Naci Ünüvar * 2026
Branco van den Boomen 2027
Steven Bergwijn 2027
Kenneth Taylor 2027
Brian Brobbey 2027
Charlie Setford 2027
Ahmetcan Kaplan 2027
Amourricho Van Axel Dongen 2027
Mika Godts 2027
Owen Wijndal* 2027
Kian Fitz-Jim* 2027
Chuba Akpom 2028
Borna Sosa 2028
Josip Šutalo 2028
Diant Ramaj 2028
Jakov Medić 2028
Sivert Mannsverk 2028
Anton Gaaei 2028
Georges Mikautadze 2028
Silvano Vos 2028
Carlos Forbs 2028
Gaston Ávila 2028
Benjamin Tahirović 2028

* = Deze spelers zijn dit seizoen verhuurd.

Aanstormende talenten met aflopend contract bij Ajax 

Bij Jong Ajax zijn er heel wat spelers met een aflopend contract in de zomer van 2024. In de komende zomer lopen de contracten af van: Gabriël Misehouy, Nassef Chourak, Raphaël Sarfo, Rico Speksnijder, Yoram Boerhout, Alvaro Henry, Oualid Agougil, Sten Kremers, Stanis Idumbo Muzambo, Diyae Jermoumi, Mateja Milovanovic en Rida Chahid.

Over twee van bovengenoemde namen is in de afgelopen tijd al veel gezegd en geschreven. Wat betreft Misehouy lijkt er nog zeker een opening te zijn met het oog op een contractverlenging. De aanvallende middenvelder wil echter perspectief zien - zo gaf zijn zaakwaarnemer Guido Albers onlangs nog aan - voordat hij zijn krabbel zet onder een nieuw contract. Het positieve nu is dat Misehouy met Ajax mee is op trainingskamp naar Cádiz en zodoende zou dit een volgende stap kunnen zijn richting een contractverlenging.

Die contractverlenging lijkt er niet meer te gaan komen voor Idumbo Muzambo. De Belg gaat zijn contract niet verlengen, zo gaf transferjournalist Fabrizio Romano onlangs al meerdere keren aan. Op dit moment zouden vooral Tottenham Hotspur en Sevilla achter de Belgische middenvelder aanzitten. Ook RSC Anderlecht en KAA Gent zouden hem graag willen inlijven. Eén ding is in ieder geval duidelijk: de toekomst van Idumbo Muzambo ligt niet meer bij Ajax.

Spelers met langer contract bij Jong Ajax

Enkele andere spelers hebben nog een langer contract bij Jong Ajax. Hieronder volgt nog een overzicht betreffende de spelers die nog niet genoemd zijn.

Contract tot 2025: Contract tot 2026: Contract tot 2027:
Julian Brandes, Olivier Aertssen Tristan Gooijer, Tom de Graaff, Dies Janse, Ethan Butera, Nick Verschuren, Gerald Alders Charlie Setford, David Kalokoh

Bart Veenstra (X: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.