Ajax O17 weet als enige te winnen op vervelende zaterdagmiddag voor Ajax-jeugd

door BadembaBarrie 122

De Ajax-jeugdteams beleefden, op de O17 na, een vervelende zaterdagmiddag. Ajax O15 en O18 gingen beide onderuit op De Herdgang tegen de leeftijdsgenoten van PSV. Ajax O16 speelde de mini-klassieker in Rotterdam en verloor met 1-0 en zag Feyenoord daarmee in punten gelijk komen. Ajax O17 wist gelukkig wel te winnen. Op Sportpark de Toekomst werd het tegen ADO Den Haag 1-1, waarna Ajax de strafschoppen serie met 5-3 won en zich zo voor de kwartfinale van het bekertoernooi plaatste.

FT | Feyenoord O16 - Ajax O16 (1-0)

De mini-Klassieker was voor Ajax O16 een nog belangrijkere wedstrijd dan normaal. De O16 was bij aanvang de koploper van de competitie en stond drie punten los van achtervolger Feyenoord, dat bovendien nog een wedstrijd tegoed heeft. In het begin golfde het spel op en neer en kregen beige ploegen enkele goede kansen. Giandro Sambo schoot de bal na een één-op-één kans naast en ook Don O’niel stuitte op de keeper van Feyenoord. Het tempo lag in het eerste kwartier hoog toen Tijn Peters na goed doorjagen de bal veroverde. Zijn krullende schot was gevaarlijk maar spatte uiteen op de paal.

In het vervolg zwakte het tempo wat af en ontstonden er een tijd geen grote kansen meer voor beide ploegen. Voor rust wisten beide ploegen dan ook niet te scoren en dus stond het 0-0.

Direct na rust was het echter wel raak en het was Feyenoord dat de leiding nam. Invaller Shaqueel van Persie, zoon van, kopte de bal vanuit een hoekschop achter Freek Entius. Ajax probeerde daarna direct wat terug te doen. Peters schoot de bal enkele minuten na de tegentreffer net naast en meteen daarna belandde een verre vrije trap van Kayden Wolff op de paal. Ajax jaagde duidelijk op de gelijkmaker, maar werd in die jacht gestokt door een rode kaart voor Joey de Ruijter. De linksachter zette een harde tackle in en leek de bal te spelen, maar de scheidsrechter oordeelde anders. Omdat De Ruijters tegenstander bovendien doorgebroken was, moest de Ajacied eraf.

Zelfs met tien man bleef Ajax de betere ploeg en zocht het voortduren de aanval. Don-Angelo Konadu was dicht bij wat een verdiende gelijkmaker zou zijn, maar hij schoot op de Rotterdamse doelman. Al dat aanvallen zorgde er - zeker met tien man - ook voor dat er veel ruimte achterin kwam te liggen bij Ajax en daar leek Feyenoord van te gaan profiteren in de omschakeling. Doelman Entius maakte zijn doel echter goed klein en hield Ajax zo in de wedstrijd.

In de slotfase van het duel kreeg Konadu andermaal een goede kans, na goed voorbereidend werk van Wolff, maar de Feyenoord doelman bleek een sta-in-de-weg. Dat gold enkele minuten later ook op een inzet van Peters. Ondanks de man meer leek Feyenoord er doorheen te zitten en bleef Ajax jagen op de gelijkmaker. Het mocht voor de Amsterdammers echter niet baten. De mini-Klassieker eindigt op Varkenoord in 1-0 voor de thuisploeg dat nu gelijk in punten staat met nog een wedstrijd te goed.

Opstelling Ajax O16:

Entius; Van de Pavert (Van Esveld 41'), Ugwu, Aissati, De Ruijter; Peters, O'niel (Luijer 73'), Van der Lans De Koning (41'); Sambo (Gozardanabakhsh 71'), Konadu, Wolff.

Wissels Ajax O16:

El Hani, Van Esveld, De Koning, Gozardanabakhsh, Luijer.

1-0 Shaqueel van Persie (41')

FT | Ajax O17 - ADO Den Haag O17 (1-1) (5-3 n.s.)

Ajax O17 speelde op Sportpark De Toekomst de achtste finale van het bekertoernooi tegen ADO Den Haag. Ajax was na tien minuten de betere ploeg, maar wist nog niet veel te creëren. In de 17e minuut moest aanvoerder Jorrel Hato er noodgedwongen vanaf met een blessure. De Amsterdammers waren wat slordig en maakten hier en daar wat foutjes, waardoor ADO beter in de wedstrijd kon komen.

In de eerste helft gebeurde er dan ook niet veel. Pas in de 44e minuut viel de eerste kans voor Ajax te noteren. Jermaine Rijssel kwam vanaf de linkerflank naar binnen en haalde uit. De bal vloog echter recht op de doelman van ADO af en dus stond het bij rust nog 0-0.

Ajax moest meteen na de rust aan de bak. Een droge knal vanaf de rand van de zestien belandde achter Tommy Setford in het net voor de 0-1 voor ADO. Ajax kwam dichtbij een razendsnel antwoord, maar invaller Mo Hammouchi raakte de bal oog in oog met de doelman niet lekker en schoot in het zijnet. Na een klein uur spelen was ook Skye Vink dichtbij de gelijkmaker, na een inschattingsfout van de Haagse goalie. Die was echter net op tijd terug om zijn fout te herstellen en Vinks kopbal van de lijn te plukken.

Vijf minuten later kwam Ajax alsnog op gelijke hoogte. minuut wel de gelijkmaker! Dies Janse kon koppen uit een hoekschop en zag de bal van zijn hoofd in het doel verdwijnen voor de 1-1.

Met het momentum van de treffer probeerde Ajax de wedstrijd volledig naar zich toe te trekken. Het resulteerde onder meer in een poging van afstand van Gorter. De bal zweefde van zijn voet prachtig richting de kruising, maar vloog uiteindelijk vlak voor het doel langs.

Enkele minuten later kwam ook Rijssel tot tweemaal toe dichtbij. De aanvaller zag zijn eerste poging echter net naast gaan en de doelman reddend ingrijpen op zijn tweede schot. Zodoende stond het na het laatste fluitsignaal gelijk en moesten er strafschoppen aan te pas komen om het duel te beslissen.

In de penaltyreeks die volgt ontpoppen Setford en Gorter zich tot de Amsterdamse helden. Nadat de eerste zeven penalty's allemaal benut werden (namens Ajax schoten David Kalokoh, Rico Speksnijder, Vink en Hammouchi raak), legde ADO bij een 4-3 stand aan om de stand opnieuw gelijk te trekken. Setford had echter ander plannen en wist de strafschop op spectaculaire wijze te stoppen. Vervolgens mocht Gorter de wedstrijd beslissen. Vanaf de strafschopstip faalde hij niet en schoot hij Ajax naar de kwartfinale.

Setford; Appiah, Gorter, Janse, Hato (Easmon 17'); Verkuijl (Jansen 65'), Kalokoh, Speksnijder; Voute (Hamouchi 46'), Vink, Rijssel.

Alegoz, Jansen, Easmon, Hamouchi, Van Driel, Reiziger.

0-1 Mohammed Elias Bardi (46')
1-1 Dies Janse (64')

FT | PSV O18 - Ajax O18 (3-0)

Ajax Onder 18 is zaterdagmiddag pijnlijk onderuit gegaan bij PSV. Op De Herdgang kwam de ploeg van Jean Paul de Jong al vroeg op een achterstand die het niet meer te boven zou komen. Na een 2-0 achterstand bij rust eindigde het duel uiteindelijk in 3-0 voor PSV.

PSV had vanaf het begin controle over het duel, maar zag Ajax desondanks tot enkele kansen komen. Zo schoot Jay Enem na zes minuten net voorlangs en kreeg Julian Brandes een minuut later een mogelijkheid om uit te halen uit de kluts. Zijn poging was echter niet goed genoeg om het PSV goalie Niek Schiks lastig te maken.

Na tien minuten leek Ajax wat beter in het duel te komen, maar enig momentum dat de ploeg mogelijk had opgebouwd werd teniet gedaan door de openingstreffer van de Eindhovenaren. Sten Kremers had nog een redding in huis op de eerste poging van de thuisploeg, maar kon de rebound van Sven Simons niet meer keren.

Kort daarna leek PSV zelfs op 2-0 te komen, maar Agust Priske Flyger dook van dichtbij net onder een voorzet van Iggy Houben door. Flyger was even later opnieuw ongelukkig in de afronding, nadat Kremers de bal onder druk van Tai in de voeten van de PSV-spits speelde. Flyger had nog wel wat werk te doen vanaf randje zestien, maar krulde de bal fraai richting de verre bovenhoek, waar de lat Kremers uit de brand hielp.

PSV was echter de betere, zoveel was duidelijk en Ajax kwam – op de pogingen in de openingsfase na – niet tot kansen. De Amsterdammers leken uiteindelijk de rust te halen met een 1-0 achterstand, maar op slag van rust verdubbelde PSV de voorsprong alsnog. Uit een vrije trap kopte Jesse Giebels de bal nog tegen de lat, maar voor Flyger bleek driemaal scheepsrecht, want de spits hoefde in de rebound alleen maar tegen het leerwerk aan te lopen om de 2-0 op het scorebord te zetten.

Wetende dat er na rust vol gas gevoetbald moest worden, begon Ajax nog fel aan het tweede bedrijf. Binnen enkele minuten was Jay Enem gevaarlijk met een goed schot links vanuit de zestien. De bal vloog hard richting de verre hoek, maar Schiks had zijn antwoord paraat. Enkele minuten later was Jeppe Kjaer Jensen dichtbij de aansluitingstreffer, toen zijn bal – die het midden hield tussen een schot en een voorzet – vanaf de andere kant van de zestien gevaarlijk richting de verre hoek dwarrelde. Opnieuw hield Schiks zijn ploeg echter op de been.

Even leek er zodoende een comeback in de maak, maar die hoop was van korte duur. Naarmate het duel vorderde, moest Ajax namelijk steeds meer risico gaan nemen, wat resulteerde in meer ruimte voor PSV in de omschakeling. Daar profiteerde het enkele malen al bijna van. Zo wist Jamal Gonzaga Kremers niet te verslaan in de één op één, kreeg Tai Abed de bal van dichtbij met het hoofd niet op doel en schoot invaller Jaivy Lourens in vrije positie vanaf de penalty stip naast.

De 3-0 hing echter steeds meer in de lucht en vanaf de 75e minuut kreeg PSV in het tijdsbestek van vijf minuten evenzoveel grote kansen. Eerst kreeg Lourens via een uitbraak opnieuw een goede kans, maar zijn schot vanaf randje zestien ging rakelings over. Twee minuten later leverde Kremers de bal in bij Gozaga die onzelfzuchtig aflegde op Mylian Jimenez. Diens schot vloog echter tegen de paal. In de verlengde rebound stuitte de middenvelder van PSV van dichtbij op Kremers en weer een aantal seconden later overkwam Jesper Uneken iets soortgelijks.

Zodoende was het steeds meer de vraag wanneer de 3-0 zou vallen. Het antwoord was de 79e minuut. Lourens stak Gonzaga weg op de linkerflank, de aanvaller trok naar binnen en werkte de bal via Kremers in de korte hoek binnen voor de derde en beslissende treffer. In het vervolg had de score aan beide kanten nog kunnen veranderen, maar Lourens wist zijn sterke invalbeurt tot tweemaal toe niet te bekronen met een doelpunt en Kjaer raakte in de blessuretijd nog de paal. De wedstrijd eindigde daarmee dus in een harde 3-0 nederlaag voor Ajax O18.