Ajax O16 en O18 winnen overtuigend, O17 speelt gelijk in oefenduel

door Bauke van Elk 28

Ajax O16 en O18 hebben de zaterdag afgesloten met klinkende overwinningen. De Onder-16 ging op bezoek bij Sparta Rotterdam en won met 0-5. De Onder-18 speelde een uitwedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van ADO Den Haag, ook zij wonnen met vijf doelpunten verschil van de tegenstander met een 1-6 eindstand. Ajax O17 speelde een oefenduel tegen AZ Alkmaar dat eindigde in een 2-2 gelijke stand.

FT | Sparta Rotterdam O16 - Ajax O16 (0-5)

Ajax O16 begint de wedstrijd sterk tegen Sparta Rotterdam en weet al snel twee goede kansen af te dwingen. Don-Angelo Konadu komt net tekort en Kayden Wolff weet het net niet af te maken als hij oog in oog komt met de doelman. Na de twee goede kansen komt Sparta meer in de wedstrijd. In de zesde minuut krijgen de Spartanen ook een grote kans. Na een fout van Precious Ugwu in de opbouw gaat de bal rakelings naast. Vier minuten later kan Sparta weer bijna de wedstrijd openbreken. Na een snelle counter vanwege balverlies van Avery Appiah pakt Freek Entius de bal uitstekend. Wolff komt in de achttiende minuut dichtbij de 0-1 voor Ajax. Na een schitterend hoogstandje van de vleugelaanvaller creëert hij een schietkans voor zichzelf, de doelman houdt jammer genoeg de bal tegen.

Dan lijkt Sparta in de 24e minuut op voorsprong te komen. Maar de buitenspeler die de rebound erin tikte, blijkt buitenspel te staan. De goal valt wel aan de andere kant. Wolff en Don O’niel combineren goed en uiteindelijk schiet Tijn Peters de rebound van Wolff binnen. Sparta heeft eigenlijk vlak wel meteen daarna de kans op de gelijkmaker, maar Entius houdt zijn doel schoon. Het spel van Ajax is bij vlagen best attractief, maar over het algemeen is de uitvoering te onverzorgd en leidt Ajax te gemakkelijk balverlies. Sparta kreeg al meerdere goede kansen, maar Ajax heeft de voorsprong in handen. Ruststand: 0-1.

De O16 begint de tweede helft met een wissel. Giandro Sambo vervangt Haniel Pereira da Gama. Sambo blijkt meteen een gouden wissel te zijn. In de 48e minuut schiet hij de bal namelijk na een goed balletje van Peters binnen. Na de 0-2 is er een betere fase van Sparta, met ook een goede kans. Opnieuw houdt Entius het doel schoon. De grote man van de wedstrijd is Peters. In de 63e minuut maakt hij de 0-3 en zijn tweede van de wedstrijd. Na een goede dribbel die al begint op de eigen helft weet hij de keeper the chippen vanuit een lastige hoek.

Na het derde doelpunt begint de O16 echt te lopen. Drie minuutjes later geeft opnieuw Peters een goed balletje, Wolff schiet de bal hard op de lat. Wolff komt in de 72e minuut nog een keer dicht bij een goal, maar de bal lijkt er vandaag niet in te willen. Het schot gaat net naast. Invaller Sambo wist wel dat net te vinden en doet dat zelfs een tweede keer. Een hoekschop van Wolff wordt via Luc van der Graaf teruggelegd op Sambo. Hij schiet hem vervolgens hard binnen, 0-4. In de extra tijd weet Wolff dan toch zijn goaltje mee te pikken. De vleugelaanvaller omspeelt de doelman koelbloedig en maakt de vijfklapper compleet. Dat is ook de eindstand van de wedstrijd. Sparta - Ajax: 0-5.

Opstelling Ajax O16:

Entius; Van de Pavert, Van der Graaf, Ugwu, El Aissati (De Ruijter 67'); Appiah, O'niel (Van der Lans 59'), Peters (Gozardanabakhsh 67'); Pereira da Gama (Sambo 46'), Konadu, Wolff.

Wissels Ajax O16:

Van der Velde, De Ruijter, Van der Lans, Gozardanabakhsh, Sambo.

0-1 Tijn Peters (26')
0-2 Giandro Sambo (48')
0-3 Tijn Peters (63')
0-4 Giandro Sambo (77')
0-5 Kayden Wolff (80+2')

FT | ADO Den Haag O18 - Ajax O18 (1-6)

Ajax O18 begon de wedstrijd sterk. Binnen tien minuten ontstonden er al drie goede kansen. Zowel Gabriel Misehouy, Jay Enem als Jeppe Kjaer komen dicht bij het openingsdoelpunt. Pas in de 19e minuut krijg ADO voor het eerst een kans. De thuisploeg lijkt de bal te gaan scoren, maar de spits komt net niet bij de bal. Twee minuten later is het wel raak aan de andere kant. Jaydon Banel vindt het net na een goede bal van Nassef Chourak. In de 26e minuut verdubbelt de O18 de voorsprong. Enem werkt de bal met een boogballetje vanuit een bijna onmogelijke hoek knap in het doel.

De 3-0 volgt dan ook bijna heel snel. Banel kan zijn tweede van de dag maken, maar schiet de bal een meter naast het doel. Het wordt uiteindelijk wel 3-0. In de 36e minuut rond Chourak een voorzet keurig af. Ajax O18 heeft de wedstrijd voor rust eigenlijk al beslist. Het wordt zelfs voor rust nog erger voor ADO. In de 40e minuut belandt de bal vanuit een keurige vrije trap op het hoofd van Enem en hij kopt zijn tweede van de middag binnen. Ruststand: 0-4

Na de thee gaat Ajax verder waar ze mee bezig waren: scoren. In de 49e minuut valt de 0-5 voor de Amsterdammers. Jensen en Misehouy breken door de verdediging van ADO en lopen samen op de keeper af. Zonder zelfzuchtig te zijn geeft Jensen de bal af aan Misehouy die de 5-0 gemakkelijk kan binnentikken in een leeg doel. Na de 5-0 neemt Ajax wat gas terug en komt het niet tot grote kansen, twintig minuten na zijn goal dribbelt Misehouy de verdediging van ADO door maar verzuimt zijn tweede te maken. Daarna doet de tegenstander van Ajax wat terug: via een vrije trap aan de zijkant kopt ADO Den Haag de 1-5 binnen.

In de 79e minuut probeert ook Chourak zijn tweede te maken, zijn schot oogt gevaarlijk maar kruist voorlangs. Vlak voor het eindsignaal voegt Ajax nog een goal toe aan de eindstand. Door een ongelukkig moment van de aanvoerder van de tegenstander belandt de bal in het eigen doel van de Hagenezen. Drie minuten later fluit de scheidsrechter af, met een overtuigende 6-1 overwinning keert Ajax O18 huiswaarts.