Ajax gehavend maar winnend uit de strijd in Zwolle

door Jesse ter Haar 1568

Ajax gehavend maar winnend uit de strijd in Zwolle

door Jesse ter Haar 1568

Laatst geüpdatet

Ajax heeft vrijdagavond met 2-4 weten te winnen op bezoek bij PEC Zwolle. De Amsterdammers openden overtuigend en liepen uit tot een marge van drie, maar uiteindelijk werd het nog even spannend. Erik ten Hag moest Lisandro Martínez, Edson Álvarez en Donny van de Beek noodgedwongen wisselen.

De openingsfase van de wedstrijd was, zoals verwacht, direct voor Ajax, maar de bal ging nog niet snel genoeg heen en weer op PEC Zwolle uit elkaar te spelen. Het eerste gevaar kwam na vier minuten spelen van Hakim Ziyech. De aanvallende middenvelder ging lang door op links en probeerde uiteindelijk voor te geven, maar zijn pass ging aan iedereen voorbij. Twee minuten daarna pakte Ajax alsnog haar vroege voorsprong. Na een langlopende aanval kon Noussair Mazraoui vrij voorgeven. Zijn voorzet leek een prooi voor Xavier Mous, maar hij tikte de bal voor de voeten van Quincy Promes, die simpel binnen kon tikken.

Vijf minuten later was het alweer raak. Door de vele positiewisselingen kwam Ziyech uit op links, waarvandaan hij de bal met veel gevoel voor het doel gaf. De defensie van PEC Zwolle zag een volledig vrijstaande Promes over het hoofd en juist bij die Ajacied kwam de bal uit. Hij kon eenvoudig binnen koppen. Ajax bleef in de fase hierna de ploeg aan de bal, terwijl de thuisploeg op geen moment een vuist wist te maken. De Amsterdammers kregen de bal na balverlies telkens weer snel in het bezit.

De scoringsdrift van Ajax hield dan ook niet op. Na een minuut of twintig voetballen was het weer Ziyech met een pass, ditmaal door het hart van de PEC-defensie. David Neres dook daar op, die gretiger bleek dan doelman Mous. Hij tikte de bal voor de handen van de keeper weg, waarna hij binnen kon tikken. Hierna was het PEC Zwolle dat bijna wist te scoren. Reza Ghoochannejhad kon vrij koppen, maar via de handen van André Onana en het lichaam van Joël Veltman bleef de bal uit het doel.

Na een klein halfuur spelen vervolgens, moest Martínez gewisseld worden. PEC-middenvelder Gustavo Hamer raakte de Argentijn eerder in de wedstrijd met een belachelijke tackle, waarna Martínez trekkebenend achterbleef. Het was Álvarez die hem verving. Kort hierna leek Neres zijn tweede en Ajax’ vierde van de avond te kunnen gaan maken, maar dat liet hij na. Ziyech legde de bal heerlijk achter de defensie, waarna Neres de bal volledig miste en de kans verloren zag gaan.

De volgende serieuze kans liet opnieuw niet lang op zich wachten. Het was Van de Beek die de bal kreeg na knap doorzetten van Nicolás Tagliafico , maar hij mikte de bal van een meter of elf afstand op een verdediger van PEC Zwolle. Aan de andere kant wist de thuisploeg wel de aansluitingstreffer te maken. Invaller Álvarez ging de fout in op het middenveld, waarna ook Veltman niet meer op tijd kon komen om het te herstellen. Hamer kon zodoende alleen op Onana af en werkte koel af.

In de fase hierna kwam PEC er vrijwel meteen opnieuw gevaarlijk uit. Reza leek een kans te gaan krijgen, maar Tagliafico greep in met een perfect getimede ingreep. Ajax leek de grip even kwijt in de laatste fase voor de rust, getuige ook de groeiende aanwezigheid van PEC Zwolle op de helft van de Amsterdammers. Ajax kwam voor rust echter niet meer in de problemen en dus gingen beide ploegen bij een 1-3 stand rusten.

De eerste echte kans na rust volgde naar vier minuten. Ziyech legde de bal vol gevoel achter de PEC-defensie, waarachter Neres diep was gegaan. Hij legde terug op Dusan Tadic, maar hij miste de overtuiging om de bal tegen de touwen te schieten. Even daarna leek Hamer weer door te kunnen namens de thuisploeg, maar Veltman greep ditmaal goed in en voorkwam een gevaarlijke situatie. Na een klein uur spelen kreeg Álvarez een elleboogstoot te verwerken van Mustafa Saymak, waarna hij gewisseld moest worden. Terwijl Ajax met tien man stond echter, wist diezelfde Saymak de 2-3 binnen te koppen.

Ajax had het lastig en verloor na zeventig minuten spelen nóg een speler. Van de Beek had last van zijn hamstring en moest het veld verlaten. Razvan Marin viel voor hem in. Het was allemaal een gevolg van een fase waarin er nog maar amper werd gevoetbald en er vooral spelers op de grond lagen met pijn. Na 75 minuten ontstond er weer eens een kans. Tadic gaf de bal scherp voor vanaf links, waarna Ziyech de bal binnen wilde lopen. Hij werd echter in zijn rug gelopen en miste daardoor.

Tien minuten voor tijd ontstond er plots een grote kans voor Kenneth Paal. De linksback kreeg je bal plots voor zijn voeten in een kansrijke situatie, maar hij produceerde een afzwaaier. Hierna ontstonden er nog maar amper kansen. Dennis Johnsen probeerde het nog eens namens PEC Zwolle en Ziyech namens Ajax, maar beiden schoten laag over de grond naast. Waar het duel op die manier in 2-3 leek te eindigen, bleek niets minder waar. Ziyech combineerde zich soepeltjes door de PEC-defensie heen, waarna hij breed legde op Neres. De Braziliaan kon zijn tweede en Ajax’ vierde van de avond binnenwerken en daarmee zorgde hij ook voor de eindstand.

Opstelling PEC Zwolle:

Mous; Van Wermeskerken, Lachman, Lam, Paal; Hamer, Clement (Thy 79'), Saymak (Dekker 70'), Nakayama; Van Crooij, Ghoochannejhad (Johnsen 55').

Wissels PEC Zwolle:

Spijodic, Hauptmeijer, Thy, Bel Hassani, Kersten, Johnsen, Dekker, Bruns, Huiberts, Westerman, Bajselmani.

Opstelling Ajax:

Onana; Mazraoui, Veltman, Blind, Tagliafico; Van de Beek (Marin 72'), Martínez (Álvarez 28' (Gravenberch (62')); Neres, Ziyech, Promes; Tadić.

Wissels Ajax:

Varela, Scherpen, Schuurs, Álvarez, Huntelaar, De Jong, Marin, Labyad, Traoré, Dest, Gravenberch.

Doelpunten:

0-1 Quincy Promes (6')
0-2 Quincy Promes (11')
0-3 David Neres (20')
1-3 Gustavo Hamer (35')
2-3 Mustafa Saymak (62')
2-4 David Neres (88')

 

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties