NB: 'Het middenveld van Ajax werd na rust volledig overlopen'

door BadembaBarrie 178

Bron Ajax Showtime

Na iedere wedstrijd die Ajax speelt, valt er weer genoeg na te bespreken. Mooie doelpunten, vervelende momenten, vreugde en verdriet. Ajax Showtime kijkt iedere week met één van de redacteuren terug op de wedstrijd én wekelijkse actualiteiten in De Nabeschouwing. Vandaag: Ajax weet goede eerste helft geen vervolg te geven en verliest voor het eerst in achttien jaar Klassieker in eigen huis. Ditmaal met hoofdredacteur Bart Veenstra. Lees hier zijn blik op de wedstrijd én praat mee!

Stelling: de nederlaag van Ajax tegen Feyenoord is meer een mentale dan een voetbaltechnische kwestie.

‘Ja, dat denk ik uiteindelijk wel. Daar wil ik de voetbaltechnische kwaliteiten van Feyenoord niet tekort mee doen, want zij hadden het zowel technisch als tactisch erg goed voor elkaar na rust. Ajax speelde een goede eerste helft. Ze vlogen er bovenop en lieten zien dat ze deze wedstrijd echt heel erg graag wilden winnen. Ze kwamen na een vroege achterstand uiteindelijk 2-1 voor en hadden misschien nog wel meer doelpunten moeten maken, maar na rust is daar eigenlijk helemaal niets meer van terug te zien. En dat heeft niet alleen met voetbaltechnische kwaliteiten te maken. Ajax heeft namelijk betere spelers dan Feyenoord. Maar hoe kan het in godsnaam dat je voor rust met zoveel bevlogenheid speelt en er na rust niets meer van terug te zien is? Dat is iets mentaals. Dat is niet alleen van vandaag, dat is vaker zo. Dat Ajax een goede eerste en een slechte tweede helft speelt, of andersom. Dat is echt een vraag die Ajax zichzelf enorm hard moet stellen, want deze tweede helft ging echt nergens over.’

In de eerste helft speelde Ajax nog behoorlijk, maar waar ging het mis in de rust?

‘Nou, bovenal miste ik de eerdergenoemde passie en bevlogenheid. Feyenoord begon de eerste tien minuten goed, maar daarna was Ajax beter, gedurende de eerste helft. Na rust had Feyenoord echter een antwoord op het voetbal van Ajax en daar had Ajax weer geen antwoord op, zowel tactisch, als qua mentaliteit niet. En het kan dat het een keer voetballend niet loopt, maar dan moet je er wel voor blijven vechten. Je zag nu vooral dat het middenveld werd overlopen. Als Rulli, of één van de verdedigers, de bal had, kwamen de middenvelders hem niet meer ophalen. Die stonden er met hun rug naartoe. Dat is ongekend, je moet altijd je taak blijven uitvoeren. Dat is als middenvelder bijvoorbeeld de bal ophalen en als speler honderd procent inzet tonen. En als dat niet wordt getoond, zo lijkt het tenminste, dan ga je tegen dit Feyenoord kopje onder.’

Welke Ajacied vond jij, ondanks de pijnlijke nederlaag, nog het beste spelen?

‘Na rust vond ik er eigenlijk weinig goed meer. Voor rust waren er wel een paar uitblinkers, maar na rust vind ik dat er niet één was die het stempel Man of the Match verdient. Na rust vond ik ze bijna allemaal door het ijs zakken. Wat mij betreft is dus eigenlijk niemand de man van de wedstrijd. Voor rust vond ik dat Timber en Álvarez zich lieten zien. Berghuis ook met een assist en een mooie voorassist. De aanvallers lieten zich ook zien, maar na rust allemaal niet meer. Dus een beste Ajacied kan ik eigenlijk niet opnoemen, als je als team zo’n slechte tweede helft speelt.’

Jorge Sánchez startte in plaats van de afwezige Devyne Rensch. Hoe vond je hem spelen?

‘Ik vond Sánchez niet slecht. Hij zat er een paar keer goed tussen, had een aantal goede slidings en intercepties. Zijn probleem is echter wel dat er makkelijk mensen weglopen uit zijn rug. Dat leverde een paar keer gevaar op. Ik denk echter niet dat het veel verschil heeft gemaakt dat Sánchez speelde, in plaats van Rensch. Ik vond Sánchez eigenlijk juist wel de passie uitstralen die je van iemand in een wedstrijd als deze verwacht. Ook hij kon echter niet het verschil maken.’

Geen Davy Klaassen, maar Kenneth Taylor in De Klassieker. Wat vond je van die keuze?

‘Ik denk dat je in een wedstrijd als De Klassieker een speler als Davy Klaassen heel goed kunt gebruiken. Hij weet als geen ander waar het om gaat, als ras-Ajacied. Die blijft rennen, werken en doorjagen en hij is iemand die opstaat in dit soort wedstrijden. Anderzijds snap ik de uitleg van Heitinga ook, dat hij met Taylor juist onder de druk van Feyenoord uit wilde voetballen. Dat lukte in de eerste helft ook wel, want op de eerste tien minuten na, kwam Ajax aan voetballen toe en daar was Taylor mede verantwoordelijk voor. Na rust was dat echter een stuk minder en leek het alsof er verstoppertje werd gespeeld. Het middenveld van Ajax werd overlopen en dan had ik Klaassen veel eerder gebracht dan een kwartier voor tijd. Na tien minuten in de tweede zie je al dat het niet loopt en dát is al het moment om in te grijpen.’

Hoe kijk je naar het wisselbeleid van John Heitinga deze wedstrijd?

‘Klaassen had in mijn ogen dus veel eerder gebracht moeten worden, om weer grip op het middenveld te krijgen, die in de tweede helft zo erg ontbrak en er voor rust zo lang wel was. Dan vind ik het kwalijk dat je Klaassen pas een kwartier voor tijd brengt, terwijl je na tien minuten al zag dat het met dit middenveld niet liep. Verder snapte ik niet dat Heitinga eerst Conceição bracht, in plaats van Klaassen. Door Conceição voor Wijndal te brengen, moest Heitinga bovendien gaan schuiven, waardoor Álvarez terugging naar de laatste linie. En als je al overlopen wordt op het middenveld, is het niet heel handig als je dan ook nog Álvarez daar vanaf haalt, want dan wordt het nog moeilijker. En als je Wijndal, die er niet goed uitzag bij de 2-2, dan wisselt, waarom dan niet één op één? Waarom breng je bijvoorbeeld Hato niet als linksback? Waarom moeten er voor één wissel drie à vier spelers een andere positie krijgen? Daar ben ik zelf geen fan van.’

De arbitrage had deze wedstrijd enkele belangrijke beslissingen te nemen. Hoe beoordeel jij het optreden?

‘De (potentiële) kaarten van Hartman en Idrissi waren, denk ik, de belangrijkste momenten. En op die twee momenten na heeft Makkelie wat mij betreft prima gefloten. Dat zijn echter wel twee momenten die cruciaal zijn voor de wedstrijd. Hartman had al geel en maakte daarna een overtreding die geel waard is, in mijn ogen. Dan moet je dus een tweede gele geven en de wedstrijd en het moment in de wedstrijd mogen daar geen rol in spelen. Slot gaf dat ook wel toe door Hartman eruit te halen, want hij wist ook: nog één keer en hij gaat eraf. Idrissi kreeg geel, maar je had mijns inziens ook rood kunnen geven voor die actie. Hij trapt vol op de bovenkant van de voet. En als daar rood voor wordt gegeven, staat Feyenoord met tien man en kan je een andere wedstrijd krijgen. Toch wil ik benadrukken dat Ajax de wedstrijd niet vanwege de arbitrage, maar puur vanwege de extreem povere tweede helft heeft verloren.’

Tot slot, is de titelstrijd in jouw ogen nu gestreden?’

‘Zeker. Het gat is nu zes punten en als je naar de beide programma’s kijkt, heeft Feyenoord het veel makkelijker. Ze spelen tegen geen enkele topclub meer, of je moet Sparta – dat momenteel vijfde staat – als zodanige meetellen. Als je het programma dan bij Ajax ziet: die moeten nog naar PSV, nog naar Twente en krijgen AZ nog thuis. Dan is mijn conclusie wel dat de titelstrijd gestreden is. Dan trek ik echter gelijk nog een conclusie: Ajax moet namelijk alle zeilen bijzetten om nog tweede te worden. Dat is een plek die ontzettend belangrijk is, met het oog op Champions League-voetbal. Ajax moet alle focus leggen op in ieder geval tweede worden, want dat kan ook nog wel eens een hele lastige opgave worden voor dit elftal. Er is nu weer geen topwedstrijd gewonnen en dat baart zorgen richting de wedstrijden tegen PSV en AZ. De titelaspiraties kunnen in de ijskast en Ajax moet zich nu vol richten op tweede worden.’

Jesse ter Haar (Twitter: @jesseterhaar | E-mail: j.terhaar@ajaxshowtime.com)

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com)
Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Meer nabeschouwingen:

#ajapsv: 'Pasveer brengt nu de rust die Gorter nog niet brengt'

#foraja: 'Brobbey maakte duidelijk waarom hij zo snel mogelijk in de basis moet komen te staan'
#ajagro: 'De vraag is of Blind speelt omdat hij Blind is of omdat hij zo goed is'
#spaaja: 'Timber en Bassey kunnen een fantastisch centraal duo worden'
#utraja: 'Álvarez wordt nog steeds met de wedstrijd beter'
#ajacam: 'Taylor is in korte tijd een onmisbare speler voor Ajax geworden'
#ajaran: 'Het was mede de verdienste van Kudus dat Ajax zo dynamisch voetbalde'
#ajahee: 'Als Tadic dit vasthoudt, kan hij de oplossing zijn voor het vertrek van Antony'
#livaja: 'Ajax heeft aangetoond dat het weerstand kan bieden op wereldtopniveau'
#azaja: 'Het is zorgwekkend dat Ajax geen antwoord lijkt te hebben op hoge druk'
#feyaja: 'Dit was één van de slechtste Klassiekers in jaren'
#ajavol: 'Schreuder in november laten zitten is een grote inschattingsfout geweest'
#excaja: 'Dat Ajax zich in de wedstrijd herpakte, was het grootste teken van herstel'
#camaja: 'Heel Ajax was goed, maar Kudus was echt fenomenaal'
#tweaja: ‘Taylor ging voorop in het zenuwachtige spel van Ajax’
#ajarkc: 'Heitinga is een trainer die consequent en hard ingrijpt'
#ajaube: 'Ajax is heel goed weggekomen met dit gelijkspel'
#ajaspa: 'Tadic kan zijn rol vanuit de spits nu effectiever vervullen dan vanaf links'
#ubeaja: 'Het zat er echt in voor Ajax, dat maakt het extra zuur'
#vitaja: 'Hopelijk wijzigt Heitinga zijn basisopstelling op één of twee plekken'
#graaja: 'Bergwijn groeit door afspraken, vastigheden en automatismen'