Jongkind: 'Oorzaak en gevolg worden door Ajax nu omgedraaid'

door Bart Veenstra 48

Bron Voetbal International

Jongkind: 'Oorzaak en gevolg worden door Ajax nu omgedraaid'

door Bart Veenstra 48

Bron Voetbal International

Laatst geüpdatet

Ajax is bijna elf jaar na de Fluwelen Revolutie afgestapt van enkele pijlers uit het Plan Cruijff. Dat blijkt uit onderzoek van Voetbal International. Het medium interviewde daarnaast ook Ruben Jongkind, voormalig Hoofd Talentonwikkeling bij Ajax.

Voetbal International concludeert dat Ajax op drie fronten duidelijk afwijkt van het Plan Cruijff. 'Het Technisch Hart is als belangrijkste beslissingsorgaan verdwenen, er worden meer breedte-aankopen gedaan en van internationale samenwerkingen is nauwelijks sprake meer, uitgezonderd commerciële projecten', concludeert het medium. 'Daarnaast is de bovenkant van de jeugdopleiding naar de profkant getrokken, waardoor daar weer via de oude structuur van vaste teamtrainers wordt gewerkt die in Plan Cruijff juist niet werd omarmd.'

Jongkind behandelt enkele pijlers uit het Plan Cruijff en één van die pijlers is het doen van gerichte aankopen door Ajax. Elke aankoop moet in dat geval een directe versterking zijn voor Ajax. 'Na ons vertrek heeft Ajax, gedekt door de sterk toegenomen spelerswaarde, eindelijk met meer overtuiging geïnvesteerd in een aantal aankopen die het elftal direct hebben versterkt. Helaas lijkt het erop dat de balans bij Ajax nu te ver doorslaat en worden oorzaak en gevolg omgedraaid.'

Daarmee bedoelt Jongkind dat één van de belangrijkste oorzaken van het succes de verbeterde opleiding, die in sneltreinvaart topspelers voorbracht, is. 'Het gevolg: betere prestaties, een hoger niveau van het eerste en daarmee een hogere omzet. Nu beweert Ajax dat het hogere niveau de oorzaak is dat het gat tussen het eerste en de opleiding te groot is geworden. Dat is de klassieke drogreden van het omdraaien van oorzaak en gevolg. een gevaarlijke redenatie voor een opleidingsclub.'

Aankopen Ajax 2011-2015 vs 2016-2020

Voetbal International zocht uit hoeveel directe en hoeveel breedte-aankopen Ajax deed in de periode 2011-2015 en de periode 2016-2020. Een directe versterking is een speler die tijdens een seizoen behoorde tot de vier spelers met de meeste minuten. Basisspelers zijn aanwinsten die bij de elf met de meeste minuten hoorden. De rest werd gedefinieerd als breedte-aankoop.

Tussen 2011 en 2015 deed Ajax in de ogen van Voetbal International vier aankopen die directe versterkingen waren, tien waren basisspelers en dertien waren breedte-aankopen. In de periode tussen 2016 en 2020 telt Voetbal International zes directe versterkingen, vijf basisspelers en liefst achttien breedteaankopen.

Zowel het aantal directe versterkingen als het aantal breedte-aankopen nam dus toe. 'Vooral dat laatste kan de weg voor jeugdspelers blokkeren', schrijft Voetbal International, dat daarbij Sven Botman, Mitchel Bakker en Noa Lang als voorbeelden noemt.

Denk jij dat Ajax en Young Boys in de rust gelijkstaan, maar Ajax wel wint? Zet in en krijg 5,65 keer je inzet terug!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.