AZ in de beker: De aanval op Esteban en de winnende van Schöne

door NickOoms 11

Woensdagavond staan AZ en Ajax voor het eerst sinds zeven jaar weer tegenover elkaar in de TOTO KNVB Beker. In het verleden troffen beide teams elkaar geregeld in het bekertoernooi. De vorige vijf edities leverden wisselvallige resultaten en merkwaardige gebeurtenissen op, waaronder de aanval op AZ-doelman Esteban. Hieronder een overzicht van de laatste vijf ontmoetingen met de Alkmaarders.

2007: Bekerfinale in de Kuip

Onder leiding van trainer Henk ten Cate bereikte Ajax in 2007 de bekerfinale. Op 6 mei wachtte de confrontatie met AZ. In de finale kwamen de Alkmaarders - onder leiding van voormalig Ajax-coach Louis van Gaal - na vier minuten op voorsprong via Moussa Dembélé. De Amsterdammers deden pas in de tweede helft via Klaas-Jan Huntelaar iets terug. Wesley Sneijder dribbelde vanaf ongeveer veertig meter - op weg naar het strafschopgebied - langs drie verdedigers van AZ, waarna hij de spits van Ajax zag vrijstaan. Huntelaar dacht niet na, haalde direct uit en schoot de 1-1 binnen.

Na negentig minuten was de stand nog steeds gelijk, waardoor beide teams zich konden opmaken voor de verlenging. Ook na honderdtwintig minuten bleef de 1-1 stand op het scorebord staan, waarna de strafschoppenserie begon. Namens AZ scoorden onder andere oud-Ajacieden Shota Arveladze, Nourdin Boukhari en Tim de Cler vanaf elf meter. Ajax was vanaf elf meter foutloos door maar liefst 8 (!) penalty's raak te schieten. Nadat Ryan Donk gemist had namens de Alkmaarders, schoot Edgar Davids de beslissende strafschop binnen en wonnen de Amsterdammers de bekerfinale door AZ met 7-8 na penalty's te verslaan.

2010: Nipte thuisoverwinning in achtste finale

In de achtste finale van het seizoen 2010/2011 het KNVB Bekertoernooi werd Ajax gekoppeld aan AZ. Op 23 december 2010 kwam de Alkmaarse club - met oud-Ajacied Niklas Moisander in de basis - op bezoek in de ArenA. In minuut 42 werd het enige doelpunt van de wedstrijd gescoord. Miralem Sulejmani zag Sergio Romero voor zijn goal staan en stifte de bal vanaf ruim twintig meter op prachtige wijze over de Argentijnse doelman heen (1-0). Pontus Wernbloom kreeg in minuut 72 nog een rode kaart na een grove charge.

Ajax bereikte in het seizoen 2010/2011 uiteindelijk de finale door ook NAC Breda (4-1) en RKC Waalwijk (5-1) te verslaan. In de finale verloren de Amsterdammers na verlenging met 2-3 van FC Twente.

2012: Gestaakte wedstrijd moet opnieuw gespeeld worden

Het duel tussen Ajax en AZ in de achtste finale het seizoen 2011/2012 van het KNVB Bekertoernooi zal altijd worden herinnerd aan de schoppende toeschouwer. Op 21 december 2011 bij een stand van 1-0 - via een doelpunt van Gregory van der Wiel - besloot een supporter van Ajax om in minuut 37 doelman Esteban Alvarado aan te vallen.

De doelman zag dit op het laatste moment aankomen, waarna hij besloot om zich te verweren tegen de supporter. Hierdoor besloot Bas Nijhuis om de Costa Ricaan een rode kaart te geven. Gert Jan Verbeek - toenmalig coach van AZ - was het niet eens met de beslissing van de arbiter, waarna hij besloot om met zijn elftal van het veld te stappen.

Ajax kreeg vanwege dit incident een schikkingsvoorstel van de KNVB voorgeschoteld. De Amsterdammers moesten een boete van tienduizend euro betalen en de club moest één duel - wel voorwaardelijk - zonder publiek spelen. Alle kaarten uit het duel werden door de voetbalbond geseponeerd.

Op 19 januari werd de wedstrijd - voor het oog van duizenden kinderen en ouders - bij een stand van 0-0 opnieuw gespeeld. In de eerste helft werden er vier doelpunten gescoord, waaronder twee doelpunten van Siem de Jong. Met 2-2 gingen beide teams de rust in, waarna er na de theepauze nog één keer werd gescoord. Rasmus Elm schoot via een penalty - aan het begin van de tweede helft - de 2-3 binnen. Hierdoor zat het bekeravontuur van Ajax er in de achtste finales al op.

2013: Altidore velt Ajax in de ArenA

Ruim één jaar later - na de gestaakte wedstrijd in 2012 - werden Ajax en AZ wederom gekoppeld aan elkaar in het KNVB Bekertoernooi. Ditmaal troffen beide teams elkaar in de halve finale. De weg naar het duel met de Alkmaarse club ging voor Ajax langs tegenstanders als FC Utrecht (0-3), ONS/Boso Sneek (0-2), FC Groningen (0-3) en Vitesse (0-4).

Op 27 februari 2013 namen Ajax en AZ het tegen elkaar op in de ArenA, waarbij ditmaal de supporters wel op hun stoeltjes bleven zitten. In de confrontatie met de Alkmaarse club speelden de Amsterdammers een hele matige wedstrijd.

Jozy Altidore - de man van de wedstrijd - velde Ajax door in de laatste zestien minuten van het duel tweemaal te scoren en één assist te verzorgen. Zodoende werd de Amsterdamse club na een 0-3 nederlaag in de ronde voor de finale uitgeschakeld. Ondanks de bittere nasmaak uit het bekertoernooi werd Ajax dit seizoen 'gewoon' kampioen. AZ bereikte de finale en rekende toentertijd af met PSV (2-1).

2014: Schöne schiet Ajax via weergaloze vrije trap naar de finale

Voor het derde seizoen op rij speelden beide teams tegen elkaar in het KNVB Bekertoernooi. Na twee eerdere edities in Amsterdam te hebben gespeeld, mocht Ajax het nu tegen AZ opnemen in Alkmaar. Net als het seizoen hiervoor werd dit duel gespeeld in de halve finale van het bekertoernooi. Op weg naar het duel met de Alkmaarders versloegen de Amsterdammers FC Volendam na verlenging met 4-2, het Zuid-Hollandse ASWH met 4-1, IJsselmeervogels eenvoudig met 3-0 en in de kwartfinale Feyenoord met 3-1.

In het duel met AZ stond Ajax in de eerste helft al met tien man op het veld, nadat Joël Veltman in één minuut tijd twee gele kaarten ontving. Na de rode kaart van de verdediger mocht Aron Jóhannsson aanleggen voor een penalty. De Amerikaanse spits mistte vanaf elf meter, waardoor Ajax in leven bleef.

In minuut 47 verlengde Sigthórsson de bal naar de dieplopende Lesly de Sa, waarna de rappe aanvaller voorbij Mattias Johansson sprintte om zichzelf in een één-tegen-één situatie met doelman Esteban te zetten. De inmiddels 27-jarige buitenspeler besloot om voor de Zweed langs te rennen, waarna hij zijn eigen standbeen aantikte om daar vervolgens een vrije trap mee te verdienen. Pol van Boekel beoordeelde het incident als een overtreding van de rechtsback van AZ, waarna Johansson door de arbiter met een rode kaart van het veld werd gestuurd. Hierdoor speelden beide teams in bijna de gehele tweede helft met tien man.

Uit die vrije trap wist Lasse Schöne vanaf ruim twintig meter de bal op weergaloze wijze in de linkerbovenhoek te schieten. Na het doelpunt van de Deen werd er niet meer gescoord. Zodoende bereikte Ajax opnieuw de bekerfinale waarin het PEC Zwolle trof. In dit duel kwamen de Amsterdammers al vroeg met 0-1 voor, maar verloor uiteindelijk de wedstrijd met 5-1 (!). Ook in dit seizoen werden de Amsterdammers alsnog kampioen.

Nick Ooms (Twitter: NOoms97 | e-mail: n.ooms@ajaxshowtime.com)

Denk jij dat Ajax in de rust gelijkstaat, maar uiteindelijk wint van AZ? Zet in en krijg 5,70 keer je inzet terug!