Ajax kent de afgelopen jaren in eigen huis amper moeite met FC Groningen

door Jesse ter Haar 23

Ajax heeft in de afgelopen vijf jaar in eigen huis maar amper moeite gekend met FC Groningen, zaterdagavond Ajax' de tegenstander in de Eredivisie. Waar de Amsterdammers in de uitwedstrijd in Groningen vaak een pittige wedstrijd kennen, is dat in de eigen Johan Cruijff ArenA amper tot niet het geval. We zetten de thuis- en uitwedstrijden van de afgelopen vijf jaar op een rijtje, waarbij Klaas-Jan Huntelaar vaak de held van de wedstrijd werd.

Seizoen 2016/2017

In het seizoen 2016/2017 ontmoette Ajax de opponent – met toen nog Ernest Faber aan het roer - eerst in eigen huis, op 4 december 2016. Ajacieden als Davinson Sánchez, Donny van de Beek, Hakim Ziyech, maar ook Vaclav Cerny stonden die dag in de basis van de toenmalige trainer Peter Bosz. Al binnen tien minuten kwam Ajax destijds op voorsprong. Sánchez, vandaag de dag spelend voor Tottenham Hotspur, kopte raak op aangeven van Lasse Schöne. Hier bleef het die dag lang bij, totdat Ziyech in de 72ste minuut een strafschop kreeg te nemen. Anwar El Ghazi kreeg de penalty, Ziyech schoot binnen voor de 2-0 eindstand.

Tijdens de uitwedstrijd van datzelfde seizoen ging het een heel stuk minder gemakkelijk voor Ajax. Ditmaal zonder Van de Beek, maar met spelers als Davy Klaassen en Bertrand Traoré. De ploeg van Bosz wist die dag niet te winnen en leek zelfs even te verliezen in Groningen. Bryan Linssen maakte in de 56ste minuut de 1-0, waarna Ajax alle zeilen bij moest zetten om niet onderuit te gaan. Het was Klaassen die een krappe tien minuten voor tijd middels een schot met zijn rechter nog een punt veilig wist te stellen.

Seizoen 2017/2018

Een seizoen later ontving Ajax de opponent uit het hoge noorden al tijdens de tweede speelronde. De club uit Amsterdam had een trainerswissel ondergaan met Marcel Keizer als nieuwe eindverantwoordelijke. Spelers als Ziyech en Van de Beek waren er nog altijd, ditmaal aangevuld met onder anderen Justin Kluivert en Huntelaar. Heel veel moeite kende Ajax niet. Vlak voor rust was het Huntelaar die Ajax op 1-0 kopte, waarna Ziyech zijn ploeg net ná rust op 2-0 zette. Inmiddels oud-Ajacied Oussama Idrissi deed na 73 minuten nog iets terug, maar zes minuten daarna maakte Schöne de schade alweer ongedaan. Hij zorgde voor de 3-1 eindstand.

Later dat seizoen, Erik ten Hag had inmiddels zijn intrede gemaakt als trainer van Ajax, moest de ploeg alles op alles zetten om ook in de uitwedstrijd drie punten te halen. Binnen een kwartier wist Tom van Weert de Amsterdammers op achterstand te zetten en die 1-0 stand bleef lang op het scorebord staan. Het was Kluivert die na 65 minuten de belangrijke gelijkmaker wist te produceren middels een kopbal. Een minuut voor tijd vervolgens, was het goudhaantje Huntelaar die de drie punten alsnog veiligstelde voor Ajax: 1-2.

Seizoen 2018/2019

Dan het seizoen waarin Ajax het tot de halve finale van de Champions League schopte. Andermaal mocht Ajax de tegenstander eerst ontvangen in de eigen ArenA. Dusan Tadic stond inmiddels in de basis van Ajax, net als David Neres. De ploeg swingde dat seizoen en dat ondervond ook het FC Groningen van Danny Buijs die dag. Door twee doelpunten van opnieuw Huntelaar én een doelpunt van Tadic tegen zijn oude club werd het een relatief eenvoudige 3-0 zege.

Uit echter, werd het al een heel stuk moeilijker. Vier dagen na de 1-2 uitzege op Juventus in de kwartfinale van de Champions League moest Ajax op bezoek bij FC Groningen. Ajax trad ‘gewoon’ aan in een sterke formatie, maar wist het net lang niet te vinden. Ongelooflijk maar waar: Ajax had opnieuw Huntelaar nodig om de drie punten mee te kunnen nemen uit het noorden. Na een uur kwam de ervaren spits erin, om nog geen twintig minuten later de enige treffer van die dag voor zijn rekening te nemen.

Seizoen 2019/2020

Aangekomen bij het seizoen 2019/2020 zien we opnieuw een gewijzigde basisopstelling. Quincy Promes heeft zijn intrede gemaakt in het elftal, terwijl ook Lisandro Martínez terug te vinden is in het elftal van Ajax. In het duel met onder meer oud-Ajacieden Azor Matusiwa en Deyovaisio Zeefuik duurt het lang voordat Ajax doel weet te treffen. Na 76 minuten voetballen was het uitgerekend Martínez – toen nog wel spelend op het middenveld – die met links de 1-0 maakte. Drie minuten later deed Huntelaar het nog maar eens dunnetjes over door eveneens met links de tweede en laatste treffer van die dag te maken.

De uitwedstrijd tegen FC Groningen van dat seizoen werd niet winnend afgesloten. Sterker nog: de tegenstander hield de drie punten die dag in eigen huis. Met onder anderen Ryan Gravenberch en Ryan Babel in de basis kwam Ajax na een kwartier spelen op achterstand. Oud-Ajacied Kaj Sierhuis deed Ajax vanuit de rebound pijn. Nog geen tien minuten na de rust volgde ook de 2-0 voor FC Groningen. Ramon Pascal Lundqvist zorgde met zijn derde doelpunt van dat seizoen voor een lastige opdracht voor Ajax. Een kleine twintig minuten voor tijd konden de Amsterdammers via een schot van Van de Beek nog iets terugdoen, maar verder dan dat kwam het niet.

Seizoen 2020/2021

Ook het seizoen daarna werd er verloren in het Hitachi Stadion van FC Groningen. Voor het eerst sinds lange tijd speelde Ajax eerst een uitwedstrijd tegen de ploeg van Buijs, om ze later het seizoen te ontvangen in Amsterdam. De uitwedstrijd, afgewerkt in speelronde 4, ging die dag met 1-0 verloren. Ajax speelde met Zakaria Labyad in de spits, Antony op rechtsbuiten en Edson Álvarez stond inmiddels ook in de basis van Ajax, maar dat bleek niet goed genoeg voor de punten. De jeugdigde Remco Balk werd die dag de matchwinner door in de 49ste minuut zijn eerste doelpunt voor zijn club te maken.

In de thuiswedstrijd vervolgens, 21 speelrondes later, trok Ajax het weer recht. De Amsterdammers speelden met een offensief middenveld bestaand uit Gravenberch, Klaassen en Mohammed Kudus en dat pakte goed uit. Na vijf minuten was het Gravenberch al die met een schot met rechts zijn derde van het seizoen maakte. Vijftig minuten later volgde Sébastien Haller met de 2-0, waarna Tadic in de 77ste minuut vanaf de stip de wedstrijd in het slot gooide. Ahmed El Massaoudi deed nog iets terug in de 84ste minuut, maar een zege kwam niet meer in gevaar.

FC Groningen wordt vaak genoemd als ploeg waartegen Ajax het altijd moeilijk heeft, maar dat lijkt zodoende vooral gestoeld op de uitwedstrijden. In eigen huis bleef Ajax de voorbije jaren foutloos. In de uitwedstrijden echter, verloor Ajax in de afgelopen vijf edities maar liefst drie keer punten, waarvan twee keer door een nederlaag. De overige twee keer moest Huntelaar reddend optreden om de drie punten veilig te stellen.

Jesse ter Haar (Twitter: @jesseterhaar | e-mail: j.terhaar@ajaxshowtime.com)