'Ajax, Feyenoord en PSV komen met nieuw plan, NL League van de baan'

door BadembaBarrie 11

Bron Vandaag Inside

'Ajax, Feyenoord en PSV komen met nieuw plan, NL League van de baan'

door BadembaBarrie 11

Bron Vandaag Inside

Laatst geüpdatet

Ajax, Feyenoord en PSV hebben een nieuw plan bedacht voor de afdracht van de Europese TV-gelden. Dat beweert Chris Woerts bij Vandaag Inside. De klassieke top drie was oorspronkelijk niet van plan om na 2025 nog geld dat het voor de TV-rechten van Europese wedstrijden kreeg af te staan. Op voorwaarde dat de fusie met de Keuken Kampioen Divisie van de baan is, willen de topclubs hier nu echter toch van terugkomen.

Momenteel staan de clubs jaarlijks zo'n vijf procent van hun Europese TV-inkomsten af, legt Woerts uit. 'Dat wilden ze eigenlijk niet. Ze wilden na 2025 geen geld meer aan de clubs geven.' Nu lijkt er toch een mogelijkheid op een voortzetting van die regeling. 'Ze hebben nu toch vrijwillig en vrijblijvend gezegd dat ze toch mee gaan doen. Ze gaan ongeveer 2,5 procent van alle inkomsten afstaan. Dat was eerst vijf procent, maar omdat de TV-gelden omhoog gaan, blijft het totale bedrag ongeveer gelijk.'

Dat bedrag komt uit op zo'n vijf tot zeven miljoen euro, beweert Woerts. Dat geld wordt dan verdeeld over de overige Eredivisieclubs. Het voorstel is echter niet geheel liefdadig, aldus Woerts. 'Ze (Ajax, Feyenoord en PSV, red.) hebben wel één voorwaarde gesteld: ze willen niet fuseren met de Keuken Kampioen Divisie. Ze willen wel nauw samenwerken, maar geen fusie. Die is van de baan, dat hebben ze vanmiddag besloten.'

NL League

De genoemde fusie gaat over de zogenoemde NL League. Dat is een plan van een grote meerderheid van de clubs in het Nederlandse betaald voetbal, waarbij de Eredivisie en Eerste Divisie een soort fusie aan zouden gaan onder de noemer NL League om een hoop macht van de KNVB af te nemen. Dat gaat om allerlei zaken, uiteenlopend van competitiestructuur tot de aanstelling van scheidsrechters. Het idee achter de NL League was om dat soort bevoegdheden van de KNVB onder te brengen bij de nieuw te vormen NL League, gerund door de clubs die erin uitkomen.

Hoewel een overweldigende meerderheid van de clubs dus voorstander van de NL League was, waren Ajax en Feyenoord veel minder enthousiast. Dat zat hem voor de Amsterdammers grotendeels in de voorwaarde dat er steevast vijf procent van alle UEFA-premies voor het spelen van Europees voetbal diende te worden afgedragen. PSV was in eerste instantie wel enthousiast en naar verluidt zelfs mede-initiatiefnemer van de NL League, maar trekt zich, als Woerts geloofd mag worden, nu dus toch terug.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.