Eredivisie wil een NL League; Ajax wil niet voor Sinterklaas spelen

door BartVeenstra 397

Bron Voetbal International

Eredivisie wil een NL League; Ajax wil niet voor Sinterklaas spelen

door BartVeenstra 397

Bron Voetbal International

Laatst ge√ľpdatet

Clubs uit de Eredivisie hebben afstand genomen van de KNVB en willen verder als de NL League, zo meldt Voetbal International dinsdag. Het medium meldt daarbij dat er 'één probleempje' is: Ajax en Feyenoord doen (nog) niet mee.

Bijna alle clubs zijn voor een NL League, op de KNVB, Ajax en Feyenoord - de drie grootste voetbalmerken - na. Voetbal International schrijft dat andere clubs vooral voorstander zijn omdat ze allemaal meer geld voorgeschoteld krijgen. Het medium schrijft dat dat vooral zo is omdat de Eredivisie nog meer geld wil afpakken van Ajax.

Uit de analyse van Voetbal International blijkt dat Ajax het geld dat samen wordt verdiend in de Eredivisie (denk aan tv-gelden en sponsoren van de Eredivisie) gelijkmatiger wil verdelen om op die manier een sterke Eredivisie op te bouwen. Het geld dat clubs zelf verdienen (denk aan stadioninkomsten, sponsoren, Europese gelden) moet voor de club zelf zijn. Die clubs nemen daar ook het risico toe.

Reactie Menno Geelen

Namens Ajax geeft commercieel directeur Menno Geelen aan dat men gelooft in een League model. 'Wij dragen al veel bij en vinden het ook belangrijk samen een sterke competitie te hebben. Daarom vinden we dat we het geld dat we samen in de Eredivisie verdienen evenrediger kunnen gaan verdelen om daarmee samen een sterke competitie te hebben en samen te kunnen groeien.'

De beleidsbepaler van de Amsterdamse club voegt eraan toe dat in geen enkel land een club gedwongen wordt om Europese inkomsten af te staan. 'Het is niet zo dat wij even rustig gaan toekijken hoe ze ons geld afpakken. Willen wij in Europa concurreren, dan moeten wij daar ook zelf de risico’s in nemen. Wij dragen als Ajax veel, verreweg het meeste van alle clubs, bij aan de ECV en het Nederlandse voetbal, maar het houdt ook ergens op.'

Geelen ziet Nederland dan ook liever op een andere manier groeien. 'We zien liever een goed onderbouwd plan hoe we samen kunnen groeien en echt de 6e competitie van Europa kunnen worden, dan een plan waarin staat hoe de Europese baten van Ajax verdeeld gaan worden.’

Plan komt bij PSV en AZ vandaan

Uit de analyse van Voetbal International blijkt dat naast Jan de Jong (directeur Eredivisie CV) ook AZ-directeur Robert Eenhoorn en PSV-directeur Toon Gerbrands de bedenkers zijn van het plan. De conclusie die getrokken wordt is echter dat PSV en AZ vooral bezig zijn met het verzwakken van Ajax in plaats van het versterken van de competitie.

Champions League-tickets in gevaar

In de afgelopen jaren was het Ajax dat veruit de meeste punten voor Nederland wist binnen te halen op Europees niveau. Nederland wil graag de zesde competitie van Europa worden en om die reden zijn de punten die Ajax haalt hard nodig. Wanneer Ajax dermate verzwakt wordt, is de kans aanwezig dat die punten niet meer binnen stromen. Op die manier zou de zesde plaats op de Europa-ranking ver weg zijn.

Een plek die begeerd wordt, omdat dan de nummers 1 en 2 rechtstreeks de Champions League ingaan. De reden dat Ajax samen met de clubs hier een plan voor wil maken is om samen te groeien in plaats van dat er geld wordt afgepakt van Ajax en dat wordt herverdeeld. Want dan is de zesde Europese plek voor Nederland ver weg.

Sterker nog: daardoor zou Nederland weer kunnen zakken. Voetbal International vraagt zich af of AZ en PSV wel beseffen dat ze met het verzwakken van Ajax op de lange termijn ook zichzelf kunnen tegenkomen. Als Ajax immers de punten niet meer binnenhaalt, zou op termijn zelfs de kampioen van de Eredivisie geen rechtstreeks ticket voor de Champions League meer krijgen. Mochten ze in Alkmaar of Eindhoven dan een keer kampioen worden, moeten ze alsnog voorrondes spelen.

Wat houdt het plan in?

Uit het artikel van Voetbal International blijkt onder meer dat het plan van de Eredivisie inhoudt dat de ECV en de CED één entiteit worden. De clubs zouden het competitieschema zelf mogen bepalen en de verdeling van het geld gaat voortaan via een ranglijst die niet stopt bij de nummer laatst uit de Eredivisie, maar alle 34 clubs behelst. Degradatie uit de Eerste Divisie zou niet meer mogelijk zijn.

De Eredivisie is er veel aangelegen om Ajax en Feyenoord over te halen om mee te doen aan de NL League, maar vooralsnog lijken beide clubs daar geen heil in te zien. In het artikel van Voetbal International (laatste deel) valt meer te lezen over de plannen over de NL League.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties