'Ajax en Feyenoord liggen dwars bij oprichting NL League'

door Gino Haverkamp 84

Bron Voetbal International

'Ajax en Feyenoord liggen dwars bij oprichting NL League'

door Gino Haverkamp 84

Bron Voetbal International

Laatst geüpdatet

Ajax, Feyenoord en enkele andere clubs willen een alternatief voor het bussinessplan van de vorig jaar voorgestelde NL League bespreken. Ajax en Feyenoord voorop zien het businessplan als iets goeds, maar zijn niet volledig tevreden. Dit meldt Voetbal International.

Vorig jaar gingen zestien van de achttien Eredivisieclubs akkoord met het idee van een NL League. Dat moet een organisatie worden die gerund wordt door de clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie, die vervolgens ook de rechten exploiteren. Dit gebeurt ook al in enkele buitenlandse competities. Het doel hierbij is om de macht van de KNVB te verminderen om uiteindelijk de zesde competitie van Europa te worden.

Ajax en Feyenoord zijn echter niet blij met enkele bepalingen. Beide clubs zijn van mening dat de voorgestelde besluitvormingstructuur directe invloed van clubs laat afnemen en er ontbreekt, in de ogen van Ajax en Feyenoord, ook een haalbare begroting. Het businessplan zou niet uitvoerbaar zijn door gebrek aan unanimiteit. Tijdens de Algemene Ledenvergadering van woensdag wordt wel al een eerste stap gezet naar een NL League, mits voorgestemd: een nieuw competitiebestuur waarbij de KNVB niet het alleenrecht krijgt om beslissingen aangaande het competitieschema te nemen.

Ajax en Feyenoord hebben probleem met afstaan Europese premies

Echter wil ook het samensmelten van de Eredivisie - en Keuken Kampioen Divisie-clubs binnen deze organisatorische structuur niet vlotten. Deze samensmelting heeft als doel om de financiële balans te bewaken, wat onder meer tot uiting komt in het laten afstaan van vijf procent van de UEFA-premies door clubs die Europees spelen. Ajax en Feyenoord zijn hier echter op tegen. De twee clubs staan al vijf procens af van de Europese premies, maar dit werd in 2018 bepaald als onderdeel van de veranderagenda en loopt tot en met het seizoen 2024/25. Wat Ajax en Feyenoord betreft blijft het daarbij en wordt er niet op permanente basis een deel van de UEFA-premies afgestaan.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.