Nederlandse topclubs stoppen gesprekken over BeNeLiga

door Brent Tomassen 82

Bron Eredivisie

Nederlandse topclubs stoppen gesprekken over BeNeLiga

door Brent Tomassen 82

Bron Eredivisie

Laatst geüpdatet

De Nederlandse topclubs hebben woensdag de gesprekken over een mogelijke BeNeLiga stopgezet, laat de Eredivisie weten op zijn website. Ajax, PSV, Feyenoord, FC Utrecht, Vitesse en AZ stelden vast dat er onvoldoende draagvlak is bij hen en de overige Nederlandse clubs.

'In de afgelopen maanden is serieus onderzocht of een BeNeLiga met een 'split season model' haalbaar was. Een Nederlands-Belgische delegatie had hierover begin maart een onderhoud met de top van de UEFA onder leiding van voorzitter Aleksander Čeferin', laat de Eredivisie in een statement weten.

De Nederlandse topclubs zetten het project nu stop, omdat het benodigde draagvlak binnen het Nederlandse voetbal ontbreekt. Het Nederlandse voetbal gaat nu verder met het verfijnen van het businessplan als één van de volgende stappen richting realisatie van de NL League. Deze nieuwe opzet moet ervoor zorgen dat niet de KNVB, maar een overkoepelende organisatie de Eerste en Eredivisie runt.

Ajax tegen NL League

In een eerder stadium besloten Ajax en Feyenoord om niet te tekenen voor de NL League. Dat hangt onder meer samen met het voornemen dat clubs vijf procent van hun Europese inkomsten afstaan aan de clubs die zulke inkomsten missen. Commercieel directeur Menno Geelen reageerde al eerder op deze verdeling: 'We zien liever een goed onderbouwd plan hoe we samen kunnen groeien en echt de zesde competitie van Europa kunnen worden, dan een plan waarin staat hoe de Europese baten van Ajax verdeeld gaan worden.'

Update 17:40: Pro League reageert op besluit Eredivisie

De Belgische Pro League heeft via de officiële kanalen gereageerd op het besluit van de Eredivisie om de gesprekken rondom een mogelijke komst van de BeNeLiga af te blazen. 'De Pro League neemt akte van de Nederlandse positie, en wil in de komende maanden concrete stappen zetten om het Belgische clubvoetbal opnieuw vooruit te helpen. Lorin Parys, die vrijdag 1 april aan zijn mandaat als nieuwe CEO begint, en zijn team willen de Belgische clubs in de komende tijd overtuigen dat hier een momentum ligt voor een beter en moderner Belgisch topvoetbal', valt te lezen op de website van de Belgische competitie.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties