'Ik denk dat Van der Gaag Ajax 1 kan trainen'

FinnDekker, 17-07-2020 om 16:00, 23600 views, Ajax Showtime |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Met het vertrek van Jasper ter Heide valt er deze zomer een uiterst dienstbare kracht van Mitchell van der Gaag weg bij Jong Ajax. Het manusje-van-alles vervolgt zijn carrière bij SC Cambuur. Een mooie stap voor de 21-jarige rechtspoot, die met nog een contractjaar in Amsterdam te gaan toch kiest voor het Friese vertrouwen. 'De keuze voor mij om weg te gaan was heel logisch en makkelijk', aldus Ter Heide.

Zijn avontuur op De Toekomst begon in 2014 toen Ajax hem overnam van AZ. 'Ajax is de grootste club in Nederland. Ik wist zeker dat ik daar beter zou worden. Bij Ajax train je elke dag met de beste spelers van jouw lichting', klinkt Ter Heide voldaan na zes jaar. In de jeugd won de geboren Amsterdammer met Zuid-Koreaanse roots talloze prijzen. 'Als je wint is het natuurlijk leuker. Het was ook een goede, fijne groep met jongens als Dani de Wit, Kaj Sierhuis, Noa Lang en Justin Kluivert.'

Van een denderend begin was echter geen sprake. 'Toen ik kwam kreeg ik meteen een blessure. In totaal heb ik er bijna een jaar uit gelegen. Dat was lastig. Het gebeurde op een training. Ik bleef hangen in het kunstgras. Mijn knie draaide, maar mijn voet bleef staan. Door een scheurtje in mijn meniscus moest ik geopereerd worden. Toen zat ik net een half jaar bij Ajax, nog niet eens.' Eenmaal gerevalideerd wilde het ook niet echt vlotten, tot een tactische omzetting het talent ontketende. 'Richard Witschge vond dat we het een keer moesten proberen op zes. Daarna ben ik daar eigenlijk alleen maar blijven spelen. Dat ging goed.'

Je weet nooit waar je aan toe bent

Bij Jong Ajax rouleerde Ter Heide weer wat meer. 'Ik heb uiteindelijk bij Ajax ongeveer overal gespeeld, behalve als spits en keeper.' Dit had alleen niet altijd te maken met zijn multifunctionele inzetbaarheid. 'Bij Jong Ajax heb je zoveel te maken met jongens die terugkomen uit het eerste. Die moeten dan minuten maken. Je weet nooit waar je aan toe bent in een week.' Goed spelen was niet altijd genoeg voor een basisplaats. 'Als een speler van het eerste terugkomt, dan speelt hij. Ik begreep het altijd wel, het is ook wel logisch, maar het is soms lastig om mee om te gaan.'

'Ik trainde bij Jong Ajax met jongens van zestien tot achttien jaar. Als twintigjarige ben je al een van de ouderen en ik ben nu 21. Ik zag niet echt toekomst meer voor mij bij Ajax', vervolgt de verdediger annex middenvelder. 'Ajax was ook duidelijk en eerlijk daarin. Ik had er open gesprekken over met Van der Gaag. Maar je merkt het ook een beetje gedurende het seizoen. Sommige jongens trainen met het eerste mee en jij niet.'

Jongere jongens streefden Ter Heide voorbij in de pikorde. 'De volgende lichting van Hansen, Brobbey en Ünüvar is echt uitzonderlijk. Ik vind Kenneth Taylor echt een fantastische voetballer. Zijn spel is mooi om te zien. Ik denk dat hij het ver gaat schoppen, net als Youri Regeer, dat is er ook een. Voor hem lijkt alles kat in het bakkie. Alsof hij het zonder moeite doet en hij is pas zestien.'

Ook Van der Gaag, die afgelopen seizoen voor het eerst voor de groep stond, krijgt complimenten. 'In het begin was het wel even wennen, want Van der Gaag traint echt heel hard. Alles wat we deden was volle bak. Het was echt superzwaar, maar we voelden dat we fitter werden.' De aanpak verschilde behoorlijk van die van Michael Reiziger. 'Van der Gaag is veel directer dan Reiziger. Hij zit dichter op je huid. Als je een foutje maakt, laat hij het ook weten. Of Van der Gaag het eerste kan trainen in de toekomst? Ik denk het wel. Hij is heel eerlijk tegen spelers. Hij maakt ook geen onderscheid tussen een Ziyech of een speler als ik. Iedereen is evenveel waard.'

Cambuur was in de winter al geïnteresseerd

Volgend seizoen speelt Ter Heide niet meer onder Van der Gaag, maar tegen. Cambuur leek op Eredivisie-koers, maar blijft vanwege de coronacrisis in de Keuken Kampioen Divisie. 'Ik vond het echt jammer, maar het heeft mijn keuze niet doen veranderen. Ik wilde gewoon graag voor Cambuur spelen. Ik voelde vertrouwen.' Dit vertrouwen had men al afgelopen winter, zo blijkt nu. 'Cambuur wilde mij toen huren, maar Ajax zei nee. Cambuur stond toen bovenaan. Met het oog op promotie en volgend seizoen dacht ik: misschien kan ik daarna blijven en Eredivisie spelen.'

Gelukkig voor Ter Heide bleven de Friezen de inmiddels oud-Ajacied volgen. En dus kwam er deze maand een einde aan zes jaar Ajax voor het talent, die bij de beloften uiteindelijk kwam tot 31 optredens. 'Voor voetballers is ritme natuurlijk lekker. Hoe meer je speelt, hoe beter het gaat. Je kan trainen wat je wilt, maar als je geen wedstrijden speelt... Ik ben dan ook heel blij met deze stap. Ik hoop dat ik het in Leeuwarden kan laten zien.' 

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
AjaxPassion
Leuk interview AS. Goed om ook weer eens de andere kant van het verhaal te horen. Complimenten voor Finn en Jasper!
0 0
FinnDekker
Dankjewel!
0 0
OdjePils
Alles beter dan Johnny!
0 -1
Marcao
Van der Gaag heeft in elk geval het juiste kapsel. Dat wel.
0 0
BillSplate
Bij het 1e zou Gaag zeker onderscheid gemaakt hebben tussen Ziyech en anderen. Als Ziyech niet voor je wilt lopen, speelt het team 20% minder. Jammer dat we hem kwijt zijn. Wat een speler.
0 -1
Hagmag
Graag serieuze onderwerpen.
0 -7
Schip
Ik denk het niet. Hoe vaak hebben we nu al niet gezien dat je een bewezen track record moet hebben. Bij voorgaande clubs moet de hand van de trainer als aanvallende trainer zichtbaar zijn geweest. Zoals bij Adriaanse, Ten Cate, Van Gaal en op internationaal niveau Klopp, Guardiola etc. het geval is. Kijk naar bosz: AGOVV, Heracles, Vitesse, Ajax, Leverkusen. Overal direct duidelijk wat hij wil.

VdGaag is niet eens middelmaat geweest qua prestaties. Hij komt binnen door netwerk en doet het nu prima. Maar wel als trainer in de KKD van een belofteneftal.

Een aanvallende visie is niet genoeg, je moet de stof hebben die door dringt tot de speler, die je er zo structureel instampt, dat de spelers het oppakken. Ik heb Adriaanse zo vaak zijn tactische oefeningen zien doen. Hele matige, anonieme spelers worden dan opeens radartjes van aanvalsmachines. Of ze nu bij ADO in het kerstboomsysteem, bij WII in de CL, of hij AZ speelden, die in eigen huis Celta helemaal van de mat speelden met hoge pressing en gedurfd positiespel. Met spelers als Buskermolen en Van Galen. Leuke spelers, echt geen top.

Hij heeft een prima selectie tot zijn beschikking en heeft ervaring. Laten we het daarbij houden. Ajax moet voor echte trainerstalenten gaan.
1 -4
Ferd
Je zit helemaal verkeerd. Je roept dat hij door het netwerk binnen komt, maar dat is onzin. Van der Gaag heeft geen netwerk binnen Ajax. Hij viel op doordat jonge spelers beter maakte bij z'n vorige clubs. Dat samen met ervaring als hoofdtrainer is voor Ajax de sleutel geweest om hem te contracteren.
0 0
Hollister
Gelul...het tegenovergestelde is juist waar...we moeten af van die vastgeroeste oude gekken die zichzelf schromelijk overschatten... uitzonderingen daargelaten natuurlijk
2 -2
Schip
Gelul...track records gelijkstellen aan zelfoverschatting is ronduit zwakzinnig.
0 -3
Ozymandias
Adriaanse was geen groot succes bij Ajax en Van Gaal is nou juist een voorbeeld van iemand die geen ervaring had als hoofdtrainer voordat hij bij Ajax voor die rol werd aangesteld. Als een trainer Jong Ajax op een tactisch intelligente manier de basisprincipes van de Ajax School laat uitvoeren maakt het mij niets uit wat zijn speelstijl was voordat hij bij Ajax aan de slag ging.

Vd Graag had het afgelopen seizoen de leiding over het jongste Jong Ajax wat in de Eerste Divisie heeft gespeeld en in veel wedstrijden gaven ze in het eerste uur een uitvoering van de Ajax School waar ik met veel plezier naar kijk. Met name het opbouwspel (wat in mijn ogen binnen de Ajax School de belangrijkste fase van het balbezit is) was enorm gevarieerd en in het aanvalspel kregen de spelers veel creatieve vrijheid.

De vraag is natuurlijk of hij dat op een hoger niveau ook zou kunnen maar die vraag geld ook voor de meeste hoofdtrainers die Ajax van buitenaf zou kunnen aantrekken. Ik zou Vd Gaag niet directe hoofdtrainer van het eerste maken maar hij lijkt me een goede assistent om Reiziger te ondersteunen. Ik denk dat het voor Ajax ideaal zou zijn als ze niet alleen zo veel mogelijk spelers voor het eerste opleiden maar ook zo veel mogelijk trainers.
3 -2
Schip
Van Gaal had in de jeugd juist al laten zien ploegen op een bepaalde manier te laten spelen. Net als Guardiola overigens. En over Adriaanse: dat vind ik weer zo typisch en zo makkelijk. Adriaanse had het net op de rit qua speelwijze, resultaten en momentum in het team en de 5e colonne bracht Koeman erin. Die met verdedigend voetbal de resultaten voortzette.

Een trainer die het nooit ergens heeft laten zien en puur middelmaat is geweest, stel je gewoon niet aan bij het eerste.
0 -4
Ferd
De Boer deed het toch niet onaardig in zijn eerste periode. Daarna werd het ruk maar wel met prijzen.
0 0
Ozymandias
Volgens mij ben je de laatste maanden onder Adriaanse geheel vergeten. De periode nadat Ajax van Celtic verloor en Adriaanse de Ajax School overboord gooide en verving door de zogenaamde “Berlijnse muur”. De periode waarin Ajax nauwelijks meer in een 4-3-3 systeem speelde maar in een 5-3-2 of 4-4-2 systeem.

Van Gaal had zich inderdaad in de jeugdopleiding bewezen maar Vd Gaag is nu toch ook bezig om zich in de jeugdopleiding te bewijzen? Ik zeg niet dat hij al genoeg heeft gedaan om hoofdtrainer te worden maar als hij Jong Ajax de komende seizoenen steeds op een goede manier de Ajax School laat uitvoeren zou ik hem wel als optie zien.
3 0
jutter
Het is momenteel ook driftig doorselecteren bij Jong. Talrijke gasten zijn verhuurd, spelers waarvan men eigenlijk al weet dat die Ajax 1 normaliter nooit gaan halen. En die toch door een goed seizoen bij een andere club veel poen kunnen opleveren, zie Botman die veel geld op gaat brengen al is dat momenteel nog niet helemaal in kannen en kruiken omdat dat Lille naar het schijnt eerst spelers moet verkopen. Nu is Kemper weer verkocht aan Den Haag, niet verwonderlijk overigens omdat deze jongen niet bepaald kon bekoren bij Jong. Goed, gezien de genoemde ontwikkelingen bij Jong denk ik dat daar nog meer spelers gaan vertrekken, hetzij verhuurd of verkocht. Dat laatste kan de club geen windeieren leggen, zie dus Botman!
3 0
altijdwelwat
Sinds wanneer is de mening van Jasper ter Heide hoofdnieuws......
2 -23
afcas
Hoe komt het toch dat wanneer ik een reactie van jou lees ik altijd bij mezelf denk "die gast heeft ook altijdwelwat te zeiken"?
9 0
trodat4030
Sinds jankende zeikerds als jij al voor 2 clicks zorgen. Eerst om het te 'lezen' en daarna om je gal te spuwen op wat er ook maar in de titel staat. Hoe meer clicks, hoe meer AS denkt: Dat moeten we vaker doen!
4 0
EKS
Dit zijn de artikelen waarmee AS zich onderscheidt van andere (nieuws-)media.

Groot gelijk dat het zo zichtbaar mogelijk geplaatst wordt. Fascinerend om te lezen.
9 0
FelixGassenlicht
Mening? Hoofdnieuws? Er worden die jongen wat vragen gesteld aangezien hij na 6 jaar vertrekt bij Ajax. En hij geeft hierop bescheiden en realistische antwoorden.
18 0
3sterrenAjax1
ik ben ook wel onder de indruk van vd gaag. lijkt me zeker een potentiele opvolger. zoals ozzy hieronder aangeeft lijken me vd gaag en reiziger idd complementair. ik zou daar bogarde nog aan toevoegen om de jongens scherp te houden.
4 -1
Ozymandias
Reiziger schijnt meer een (people)manager dan veldtrainer te zijn. Daarom denk ik dat hij in de toekomst bij het eerste een goed duo met Vd Gaag zou kunnen vormen aangezien die juist meer een (tactische) veldtrainer schijnt te zijn.
12 -1
AFCA-B93
Mooi dat hij met Cambuur een club heeft weten te vinden met potentieel om in de Eredivisie te komen spelen. Succes daar Jasper!
18 0