Ajax boekt nettowinst van 53 mln over afgelopen halfjaar

BartVeenstra, 19-02-2020 om 12:05, 13225 views, Ajax.nl |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Ajax heeft over het afgelopen halfjaar een nettowinst van 53 miljoen euro geboekt. Dat maakt de Amsterdamse club woensdagmiddag bekend via Ajax.nl. Het betreft een stijging van 32,7 miljoen euro ten opzichte van het eerste halfjaar van het boekjaar 2018/2019.

De netto-omzet bij Ajax bedraagt 110,4 miljoen euro. Dit is een toename van 6,2 miljoen euro door een stijging van de omzet in de merchandising en TV-baten, het winnen van de Johan Cruijff Schaal en een stijging van de verkochte seizoenkaarten, business-seats en skybox-plaatsen.

De bedrijfslasten bij Ajax zijn met 16,4 miljoen euro gestegen naar 93,1 miljoen euro. Dit is als gevolg van de toename in de spelerssalarissen, de door de Eredivisie CV vastgestelde veranderagenda en de stijging van de inkoopkosten. Het bedrijfsresultaat vóór saldo vergoedingssommen bedraagt 17,3 miljoen euro positief. Het saldo van de vergoedingssommen bedraagt 54,0 miljoen euro positief. Dit als gevolg van onder meer de transfers van Matthijs de Ligt en Kasper Dolberg.

Het totale eigen vermogen stijgt met 51,7 miljoen euro naar 261,7 miljoen euro, hetgeen neerkomt op 63,6 procent van het balanstotaal (exclusief leaseverplichtingen). Ajax geeft tot slot aan dat de club in totaal 68 contractspelers heeft, terwijl er 22 speelsters een arbeidscontract hebben. 'De analyses en het volgende financieel overzicht hebben betrekking op de periode van 1 juli 2019 tot en met 31 december 2019 en worden vergeleken met de periode 1 juli 2018 tot en met 31 december 2018', besluit Ajax.

Denk jij dat Ajax met 0-1 wint op bezoek bij Getafe? Zet in en krijg 8,60 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Web
Zou Overmars het toch goed doen Gedaante?
Maar die weet er wel weer een negatieve draai aan te gegeven
1 0
Hans Kraay Jr.
Vlak Menno niet uit in deze, wat is dat een commercieel zwaar gewicht.
0 0
BrandjeXL
Dan verkoop van Ziyech nog niet eens erbij. Mooie cijfers
0 -1
Babangida83
Op naar de 500 miljoen eigen vermogen. Dan kun je op elk moment doen wat je wilt. Een klein stadion bouwen, de arena kopen, van de beurs af gaan, een dure speler kopen. Geeft een hoop flexibiliteit aan een organisatie, evenals dat t fungeert als een buffer. Dat is heel belangrijk, vooral in deze tijd.
5 -2
wladimir
Onana (25), Dest (25), Veltman / Alvarez (15), Tagliafico (25), van de Beek (55), Marin (10) en Ziyech (45). In principe is er al 500 miljoen eigen vermogen. Worden we alleen kampioen en derde in CL poule met onderstaande spelers?

Scherpen Kotarski
Mazraoui Veltman
Schuurs Timber
Blind Botman
Familio-Castillo Selah-Eddine
Gravenberch Ekkelenkamp
Martinez Eiting
Lang Ünüvar
Anthony Labyad
Traoré Brobbey
Tadic Promes

Ik denk van wel!
0 0
GotnohairWedontcare
Ik denk alleen als de concurrentie blijft falen, of als Ünüvar geen aanpassing nodig heeft en nu al een topper blijkt. Je ziet in de wedstrijden zonder Ziyech al dat het middenveld niet zomaar ieder eredivisie-team wegblaast. Laat staan als je ook nog vd Beek kwijt bent.
0 0
Ajax114
Helemaal mee eens, volgend jaar door de 300 M heen. Binnen 4 jaar hopelijk op de 500 M. Daarmee ben je een van de gezondste clubs in Europa. 500 M eigen vermogen gaat ook europa door en geeft ook aanzien als club .
2 0
PierreHeno
...en sportief ook nog wat prijzen misschien? Of is dat bij jou geen speerpunt in het beleid?
1 0
wladimir
Dubbel pakken we sowieso. Derde in een CL poule en laatste 16 EL moet haalbaar zijn. Dat lukte onder Frank de Boer ook geregeld.
0 -1
Aspers73
EN als Ajax een speler wil zullen ze dit ook gebruiken om meer te vragem
0 0
Babangida83
Welnee. Die weten dat we genoeg geld hebben om welke andere speler dan ook te kopen, op welk moment dan ook. Take or or leave it. Die 500 geeft juist rust.
1 0
Ajax114
Maar wij kunnen ook meer vragen en op een gegeven moment zijn onze spelers niet meer te betalen voor andere clubs en ga je pas echt aanhaken.
0 -1
ram
Weet iemand hoe je de pushmeldingen van de (Android) app uitzet? Ik vind dat gruwelijk irritant.
0 0
PierreHeno
1) instellingen 2) Geluid tabblad ( boven in scherm) 3) Volume. Dan zie je de diverse instelbare geluidsniveau's waaronder ' Notificaties'.
0 0
DrFootball
Dat zou ik ook graag weten. Krijg standaard 3 keer dezelfde melding per bericht.
1 0
ajaxdordtt
Instellingen van je telefoon. Daar bij apps meldingen uitzetten.
2 0
ram
Hmm.. Ik heb die optie volgens mij niet. Kan het niet vinden in ieder geval.
0 0
DrFootball
Het is mij inmiddels gelukt via de boven beschreven handeling.
0 0
ajaxdordtt
Wat voor telefoon heb je dan? Als je naar instellingen gaat staat er geen kopje met "apps"?
1 0
ram
Ik zat te kijken in de app store bij apps. Via de instellingen van de phone is het inderdaad gelukt. Thanks man!
0 0
Bapinho
Stomme vraag misschien maar ik snap er vrij weinig van. Ik dacht dat Ajax een paar jaar geleden al zon 200 miljoen eigen vermogen had? Toen in de tijd dat mensen kritiek gaven op Overmars dat ie weinig uitgaf "terwijl er 200 miljoen op de bank staat". En daarna heeft Ajax alleen al vorig seizoen 90miljoen verdiend met CL; en de Jong en de Ligt verkocht? Zou het eigen vermogen niet veel meer moeten zijn?
0 -1
Bensco
Wij hebben nooit 200 miljoen op de bank gehad. Men gaat er telkens maar lukraak van uit dat er bij een transfer van 50 miljoen er dan ook netto 50 miljoen kan worden bijgeschreven maar dat is helemaal niet zo. Dat bedrag wordt opgesplist aan zakenwaarnemers, oude clubs en afschrijving op het aankoop van de speler. Zo'n speler heb je immers zelf vaak ook gekocht dus dat moet je ook afschrijven. Netto houd je dan een bedrag over wat je opzij kan zetten of kan investeren in nieuwe spelers. Het totaal eigen vermogen kan nu bijvoorbeeld gestegen zijn maar kan na deze zomer al weer zijn gedaald omdat er spelers gekocht moeten worden.
0 0
BrandjeXL
Je vergeet erbij te zeggen dat transfers zelden tot nooit ineens betaald worden.
0 0
greinsje
dat doet er niet toe, komt op de balans op het zelfde neer. Je betaald spelers ook zelden ineens.
0 0
BrandjeXL
Totale onzin want Ajax verkoopt haar spelers vaak voor veel meer als dat wij zelf kopen. Dus het bedrag wat je nog krijgt is dus hoger als wat jezelf betaald.
0 0
behangdelul
Transfersommen worden helaas nooit in 1 keer betaald, dus telt het (nog) niet als eigen vermogen
0 0
El Toro
Das niet waar. De te ontvangen bedragen worden verantwoord als debiteuren. Dwz dat ze wel degelijk onder het eigen vermogen geschaard worden.
1 0
BrandjeXL
Maar niet onder je liquide middelen immers heb je dat geld nog niet fysiek binnen
0 0
BrandjeXL
Er heeft nooit 200 miljoen op de bank gestaan.
0 0
pizzapunt
Voor de mensen die eigen vermogen en liquide middelen verwarren:
- Ajax heeft 70 miljoen op de bank staan
- 25 miljoen aan aandelen als investering
- 63 miljoen aan debiteuren (dus te ontvangen)
Dat is een kleine 150-160 miljoen aan positief banksaldo als je alles ontvangt.
1 -1
DuoCentral
Ja precies, maar als je zo rekent moet je natuurlijk ook de crediteuren / schulden er af halen.
0 0
BrandjeXL
Dat is dus je eigen vermogen. Bezittingen min schulden
0 0
DaarHoordenZijEngelenZingen
25 miljoen aan aandelen? Waar moet ik dan aan denken?
0 0
Hollister
Ajax heeft voor 22 miljoen aan obligatie, soort van aandelen maar dan voor de langere termijn, minder risico s en minder opbrengsten, maar altijd meer dan het op de bank laten staan
0 0
pizzapunt
Investering. Rente op de bank doet je niks.
0 0
Rikkie66
Uitstekend gepresteerd goede bedrijfsvoering. Ik kom nog uit de tijd dat er geen geld voor kerstkaarten was. Lekker creatief blijven inkopen. Deze zomer wordt een uitdaging voor Overmars. Maar hij heeft al bewezen dat hij weet wat hij aan het doen is!
1 0
Danos
Het viel mij op dat ze het belang in Ajax Cape Town overwegen van de hand te doen.
En dat de transfer van Hakim ongeveer 25 miljoen netto van overblijft.

Hopelijk heeft iemand een idee waarom vanwege de verander agenda de kosten met 3,6 mio zijn gestegen, door wat dan?
0 0
Westerpark1982
Veranderagenda is dat Ajax premies uit europa afstaat aan clubs die van kunstgras naar gras gaan bijvoorbeeld!
1 0
WeerDinges
Volgens mij moet Ajax 5% afstaan van Europese gelden uit de CL voor een fonds ter ondersteuning van clubs die van het kunstgras af willen.
1 0
DaarHoordenZijEngelenZingen
Clubs betalen geld aan Deloitte om de gevolgen van een mogelijke beneliga te onderzoeken. Al is €3.6 miljoen wel heel veel natuurlijk.
1 0
Lazell
Hmm, zonder transfers dus 1 miljoen verlies. Vraag me af in hoeverre CL is meeberekend.
1 -1
Danos
CL van de huidige jaargang zit er al in, tenzij bepaalde vorderingen op de UEFA nog niet bekend zijn bijv. het geld wat overblijft na alle gelijk spelen in de groepsfase.

In de salarispost zitten natuurlijk ook nog veel bonussen meegerekend, dit kan net het verschil maken tussen winst en verlies
0 0
BrandjeXL
Euh je vergeet dat salarissen in een keer worden begroot en afgeboekt dus die kosten komen het komende halve boekjaar niet terug.
0 0
Hollister
Volgens mij klopt dar laatste niet..
0 0
BrandjeXL
Dat klopt wel anders zou Ajax bijna 200 miljoen kwijt zijn aan salarissen als ze dat bedrag het tweede halfjaar ook nog kwijt zouden zijn.
0 0
vincent_DV
Als ik dit zie denk ik maar 1 ding: Als normaal bedrijf zijn dit geweldige cijfers maar voor een voetbalclub vraag ik me dat echt af.

2018/2019 leverde al 54 miljoen netto winst op en nu over een half jaar weer ruim 50 miljoen. Is dat voor een voetbalclub niet een teken dat je te weinig investeert in je ploeg? Zelfde geldt voor die 261 eigen vermogen. Dat is toch veel te veel voor een voetbalclub? daar MOET je als voetbalclub iets mee doen, in ieder geval met een deel. Als Ajax zijnde moet je een bepaald minimum behouden van zeg maar 150 miljoen en de rest kan je in investeren en moet je eigenlijk zelfs investeren in mijn ogen. Is het niet in spelers, is het in contracten, of je scoutingsaparaat, of wat dan ook. Ajax heeft 4 internationale scouts, dat kan veel meer bijvoorbeeld.

Leuke cijfers is leuk, maar je moet investeren om te groeien en dan heb je niks aan die 261 miljoen.
2 -5
WeerDinges
Eigen vermogen is geen geld wat op de bank staat.
0 0
vincent_DV
Klopt. Maar wel waar je bijna altijd geld van kan maken. 30% van je balanstotaal moet EV zijn dus tot 30% kan je het lenen, je kan je debiteuren verpanden, of je voorraad/inventaris verkopen, allemaal manieren om er cash van te maken.
0 0
Lazell
Wij hebben heel veel moeite met hoge salarissen uit te betalen, of salarissen verder te laten stijgen vanwege onze beperkte inkomsten. Je ziet dat alle winst komt door transfers. Als die transfers wegvallen en stel je voor de CL ook voor 2 of 3 jaartjes, dan wil je niet halsoverkop je selectie moeten verkopen en opnieuw beginnen. We moeten een buffer overhouden om bij zeer tegenvallende inkomsten voor 3-4 jaar een aantal grote aankopen te kunnen doen en alsnog de grote salarissen uit te kunnen betalen.
2 0
vincent_DV
Maar een buffer van 150 miljoen is toch ook zat? En wanneer was de laatste keer dat Ajax een negatief transfersaldo hebt? Dat gebeurt namelijk nooit.
0 0
Matzet
Stel je koopt een speler van 50 miljoen en om wat voor reden dan ook moet je het hele bedrag afschrijven, dan ben je 1/3e van het eigen vermogen kwijt. 3 van zulke investeringen en je bent blut. Nu is het EV 261, dus is 50 miljoen grofweg 1/5 van je EV. 3 van zulke mislukte investeringen en je hebt nog 100M over. Wanneer het EV groter is, is dus het risico van dure investeringen kleiner omdat de impact op je huishoudboekje kleiner is.
Door je EV steeds te vergroten, kan je vaker en grotere investeringen doen, zonder dat het impact heeft op de rest van je huishouding wanneer de investering mislukt. Dat is dus de balans die je in de gaten moet houden als club.

Het is dus nooit zo dat je bijvoorbeeld de 40M van Zyech volledig kan investeren in 1 nieuwe speler. Er is altijd een risico dat een speler mislukt en dan heb je een ‘waardeloze’ speler en ook geen Zyech meer ter compensatie.
0 0
BrandjeXL
Nonsens, aangezien transfersommen over de duur van een contract worden afgeschreven dus zoals jij redeneert zou Ajax meerdere jaren achtereen verlies moeten lijden. Daarom is het voor Ajax dus niet voordelig om nu al afscheid te moeten nemen van een Marin want dan schrijf je ineens zijn hele transfersom af. Verkoop je hem volgend jaar dan heb je al bijna de helft afgeschreven dus gunstiger.
0 0
vincent_DV
Maar dat is natuurlijk wel een uiterste. Ajax moet gewoon continu inschatten van; hoe veel gaan we komende zomer verdienen aan transfers? Hoeveel kunnen we dan uitgeven. Zoals deze zomer haalde je 200 miljoen binnen, dus kon je met gemak 80-90 miljoen herinvesteren. Is het over 2 jaar een keer maar 40 miljoen wat je ontvangt, dan kan je of je EV aanbreken of weinig investeren. Zo loop je dus nooit heel veel risico denk ik.

Maar nu heeft Ajax deze zomer net 50 miljoen uitgegeven en dat is dus te weinig gebleken.
0 0
Matzet
Ik heb inderdaad het voorbeeld wat uitvergroot en simpel gemaakt, om het belang van het EV inzichtelijk te maken. In de praktijk heeft de financiële afdeling (oa de controllers) allerlei rekenmodellen om de financiële risico’s inzichtelijk te maken en modellen om de impact van een investering (transfer) op de huishouding te kunnen meten.

Uiteindelijk is het aan de RvC om te bepalen of ze een investering wel of niet doen en hoe groot het risico mag zijn.
0 0
Cupmetgroteoren
Geld verdampt snel in de voetballerij.
1 0
Mazraoui
Het lijkt veel geld maar verdampt erg snel als je gaat investeren om het investeren. Jeugdcomplex en dergelijke gewoon goed geld in stoppen en ook grote talenten worden nu binnengehaald voor 25 miljoen. (Real Madrid bijvoorbeeld haalt Reinier voor 30 miljoen). Dus Ajax durft echt wel te investeren
2 0
vincent_DV
Natuurlijk. Daarom ook mijn idee van een minimum eigen vermogen. Ik vind alleen dit wel een teken dat Ajax eigenlijk meer had kunnen doen om een betere selectie te creeeren dan ze nu gedaan hebben. Het is ook niet zo dat deze cijfers uit het niets kwamen want dat er flinke winst was wist iedereen al in de zomer. Dus waarom de gok om Marin te halen in plaats van een meer gevestigde naam bijvoorbeeld? Waarom geen extra middenvelder voor Schone?

Ook de scouting moet veel beter, ook in aantallen, waarom daar niet in investeren? Geld moet rollen en moet niet gestapeld worden, vooral bij een voetbalclub.
1 0
Lazell
Marin is een gevestigde naam én de vervanger van Schöne. Maar ook gevestigde namen kunnen mislukken. Jij geeft daarmee eigenlijk precies aan waarom we niet te veel uit moeten geven. Antony is ook geen garantie op succes en dat kan ook niet.
1 0
vincent_DV
Haha Marin een gevestigde naam? Die speelde op zijn 22e nog bij subtopper Standard dus gevestigde naam zeker niet. En hij verving de Jong, want er is geen vervanger voor Schone gehaald.
0 -1
Duif63
Er is ook geen vervanger voor de Jong gehaald. Marin is gehaald omdat Ajax er vanuit gaan dat vd Beek zou vertrekken.
0 0
Sterretje73
Heerlijk toch...een bedrijfsvoering die op alle punten haar vruchten afwerpt...
3 0
Deepblue
Benieuwd wat we daarmee gaan doen, met die meer dan 250 mio eigen vermogen.
3 -1
Babayaka
Niks want het het niet direct geld wat uitgegeven kan worden,
Ik heb ook een eigen vermogen van 2 ton, alleen woon ik erin.
0 0
Deepblue
Eh, das heel mooi.
Maar Ajax heeft grofweg 100 mio 'overige reserves' , 50 mio 'onverdeeld resultaat' en 100 mio agioreserve in het eigen vermogen.
Dus een flink deel kunnen ze echt direct uitgeven.
0 0
PierreHeno
We hebben voldoende financiële reserves...dat is prima.....nu ook nog een deugdelijke reservebank.
0 0
BrandjeXL
Raar vergelijk aangezien jouw huis, neem ik aan, met een hypotheek is gekocht. Dus de de waarde van huis min de hypotheek is pas je eigen vermogen
0 0
DrFootball
Eigen vermogen staat niet daadwerkelijk op de bank, maar in de boeken.
0 0