Feyenoord uit de beker na penalty's

door Richard Groot Koerkamp 70

Roda JC heeft Feyenoord na strafschoppen uitgeschakeld in de derde ronde van de KNVB-beker. Invaller Sekou Cissé bezorgde de Rotterdammers vlak voor het einde van de reguliere speeltijd met zijn gelijkmaker een verlenging, waarin niet gescoord werd. Een gemiste strafschop van Ruben Schaken deed de ploeg van Mario Been uiteindelijk de das om (3-4).

Ook Kelvin Leerdam en Luigi Bruins misten in de strafschoppenserie. Voor Roda scoorden Arnaud Sutchuin en Laurent Delorge niet. Delorge had de Limburgse bezoekers in de tweede helft op voorsprong gebracht in De Kuip. Leroy Fer kon Feyenoord in de 107de minuut de overwinning berzorgen, maar hij faalde.

Wijnaldum kreeg al in de eerste minuut een droomkans. De grillige aanvaller stuitte evenwel op doelman Przemyslaw Tyton. In de 25e minuut was de aanvaller van Jong Oranje in fraaie positie opnieuw niet scherp genoeg.

Roda JC, dat ruim twee jaar geleden in De Kuip met 2-0 verloor van Feyenoord in de bekerfinale, bestreed de Rotterdammers met veel inzet en offensieve bedoelingen. Mede daardoor ontstond een levendige wedstrijd in een hoog tempo en met veel persoonlijke duels om de bal. Beste kans in de eerste helft voor Roda JC kwam op naam van Boldiszar Bodor. De Hongaar tikte de bal op de paal.

Ook na de rust bleef het duel tussen de nummers tien (Feyenoord) en vijf (Roda JC) aantrekkelijk en redelijk in evenwicht. De betere kansen waren evenwel voor de bezoekers. Na ruim een uur troefde Laurent Delorge eerst De Cler en daarna doelman Van Dijk af, 0-1.

Feyenoord trachtte in de slotfase met twee extra aanvallers (Smolov en Schaken) een verlenging af te dwingen. Luigi Bruins miste van dichtbij een grote kans op de gelijkmaker. Willem Janssen leek daarna op weg naar 0-2. Van Dijk greep echter prima in.

Cissé bracht Feyenoord alsnog langszij (1-1) en was in de extra tijd van de reguliere speeltijd ook nog heel dicht bij 2-1. Dat was aanvoerder Fer ook toen hij in de 107dee minuut een strafschop mocht nemen na een handsbal van Jimmy Hempte. Doelman Tyton redde fraai.

In de noodzakelijke strafschoppenserie schoot Fer deze keer wel raak namens Feyenoord. Bruins, Leerdam en Schaken faalden evenwel. Daardoor stapte Roda JC toch nog juichend van het veld, de missers van Sutchuin en Delorge van elf meter ten spijt.