Wisselend succes na de winterstop voor jeugdteams Ajax

door Bart Veenstra 6

De jeugdteams van Ajax zijn wisselend aan de tweede seizoenshelft begonnen. Ajax O16 wist op Sportpark de Toekomst af te rekenen met AZ O16 (2-1), terwijl Ajax O15 niet verder kwam dan 1-1 bij Vitesse O15. Ajax O19 kende een valse start van de kampioenscompetitie. In een doelpuntrijke wedstrijd met de leeftijdsgenoten van FC Groningen trok de formatie van John Hetinga uiteindelijk aan het kortste eind (4-3).

FT | Ajax O16 - AZ O16 (2-1)

Ajax O16 is met een knappe zege op de leeftijdsgenoten van AZ begonnen aan de kampioenscompetitie. Dankzij treffers van Divaio Bobson en Timo Jansen werd het 2-1 voor het elftal van trainer Marco van Galen.

Al binnen enkele minuten wist Ajax O16 op voorsprong te komen. Bobson kreeg de bal op de linkerflank en haalde hard uit. De bal verdween vervolgens op fraaie wijze in de verre bovenhoek van het doel. Ook na de openingstreffer bleef Ajax kansen creëren. Zo waren Tristan Gooijer (redding keeper), Loed Klaasen (over) en Mateja Milovanovic (lat) dichtbij een tweede Ajax-goal. Ook Nassef Chourak was dichtbij, maar zijn schot - na goed terugleggen van Julian Rijkhoff - ging naast. En als Ajax niet scoort, zul je altijd zien dat de bezoekers dat wel doen. AZ kwam zowaar uit de druk van Ajax uit en na een counter was het Ernest Poku die kon scoren.

Vlak na rust kreeg Ajax meteen een domper te verwerken toen Milovanovic het veld moest verlaten met een blessure. Nadat er nog meer wissels waren doorgevoerd, ging Ajax op zoek naar de winnende treffer. Die zou er uiteindelijk ook komen. Opnieuw was Bobson belangrijk. Via de linkerkant gaf hij voor op Banel, die zijn inzet nog gesmoord zag worden. De bal bleef echter liggen voor Jansen, die van dichtbij binnen kon schieten.

In de fase daarna kreeg AZ twee hele grote kansen. Een eerste inzet werd door Gooijer van de doellijn gehaald, terwijl AZ-speler Kwakman daarna van dichtbij naast schoot. Aan de andere kant was Ajax ook dichtbij een derde treffer. Rijkhoff kreeg de kans uit een rebound, maar zijn inzet met de knie was een reflex en miste zodoende kracht en richting. Even later werd het opnieuw bijna 3-1 via Jansen en Rijkhoff, maar de keeper van AZ lag opnieuw in de weg. Uiteindelijk bleef het bij 2-1 en om die reden is Ajax O16 goed begonnen aan de kampioenscompetitie.

Opstelling Ajax O16:

Setford; Gooijer, Aertssen, Milovanovic (Camara 42'), Van Bohemen; Brandes, Chourak (Oughcha 53'), Klaasen (Jansen 56'); Jermoumi (Banel 49'), Rijkhoff, Bobson (Viereck 76').

Wissels Ajax O16:

De Graaff, Jansen, Camara, Banel, Oughcha, Viereck, Chahid.

1-0 Divaio Bobson (6')
1-1 Ernest Poku (35')
2-1 Timo Jansen (68')

FT | Vitesse O15 - Ajax O15 (1-1)

Ajax O15 is in de eerste wedstrijd na de winterstop niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel op bezoek bij de leeftijdsgenoten van Vitesse. Zodoende begint het elftal van trainer Robin Veldman met een valse start aan de kampioenscompetitie.

Ajax O15 begon niet goed aan de wedstrijd en dat had ook zijn effect op het scorebord. Al na drie minuten wist Vitesse-spits Bouke Boersma de score te openen. In de beginfase waren de Arnhemmers de bovenliggende partij. Zo raakte Vitesse onder meer de lat. In de loop van de eerste helft kreeg Ajax meer grip op het duel, al wist de wedstrijd nog niet echt los te komen.

Na rust ging het Ajax een stuk beter af. Via Mohamed Hamouchi en Noah Gesser kregen de bezoekers al snel een goede kans, maar de Vitesse-goalie kon redding brengen. De 1-1 vlak erna was dikverdiend te noemen. Na gemiste kansen van David Kalokoh en Gesser was het nu Hamouchi die raak schoot uit een corner.

Ajax ging hierna op zoek naar de voorsprong en kwam enkele malen zeer dichtbij. Zo gaf Rico Speksnijder een prachtige balletje mee in de loop van Kalokoh, die vervolgens de keeper en twee verdedigers wist te omzeilen, maar daarna geblokt werd. In de absolute slotfase kreeg Ajax dé kans op de 1-2. Na een fantastische aanval via Silvano Vos en Kalokoh zag Hamouchi zijn schot gekeerd worden. Daarna zag ook Lev Lenssen een inzet gekeerd worden en miste Vos nog een kans. De laatste mogelijkheid was voor Alvaro Henry, die voorlangs schoot.

Opstelling Ajax O15:

Mateyo; Turner (Rasing 52'), Henry, Agougil, Easmon (Lensen 63'); Speksnijder (Alders 63'), Van Driel (Verschuren 52'), Vos; Egah, Gesser, Kalokoh.

1-0 Bouke Boersma (3')
1-1 Mohamed Hamouchi (50')

FT | FC Groningen O19 - Ajax O19 (4-3)

Opstelling Ajax O19:

Raatsie; Van der Sloot, Kasanwirjo, Musampa, Salah-Eddine; Warmerdam (Sarfo 46'), Rensch, Martha; Frei (Tasci 46'), Dostanic, Douglas.

Wissels Ajax O19:

Dieker, Hillen, Fitz-Jim, Sarfo, Campagne, Tasci, Yah.

4-3 Damjan Dostanić (66')

Denk jij dat Ajax in eigen huis met 3-0 wint van Sparta? Zet in en krijg 7,45 keer je inzet terug!