Van den Boomen wil blijven: 'Ik zit in eigen land en ik heb het goed hier, ik hoef niet ineens weg'

door Jari Perridon 163

Bron Voetbal International

Van den Boomen wil blijven: 'Ik zit in eigen land en ik heb het goed hier, ik hoef niet ineens weg'

door Jari Perridon 163

Bron Voetbal International

Laatst geüpdatet

Branco van den Boomen hoopt na de zomer nog altijd speler van Ajax te zijn, zo valt te lezen in een interview met Voetbal International. De 28-jarige middenvelder werd in de zomer van 2023 transfervrij overgenomen van Toulouse, maar kwam bij Ajax nog niet helemaal uit de verf. Van den Boomen geeft aan 'iets recht te willen zetten' voor het matige seizoen dat Ajax heeft gedraaid.

'Ja, wat mij betreft wel, ik wil het liefst gewoon blijven', vertelt Van den Boomen tegenover Voetbal International. 'Dit jaar was van mij zelf ook gewoon slecht, van de club ook. Daar hoeven we niet over te liegen, het was gewoon heel teleurstellend. Maar ik zit in eigen land en ik heb het goed hier, dus ik hoef niet ineens weg. Kijk, ik weet natuurlijk niet hoe de selectie eruit komt te zien, je wil altijd speelminuten maken en je hoopt dat de trainer het in je ziet zitten', stelt de middenvelder, die hoopt dat er een toptrainer komt waarmee Ajax weer vooruit kan.

Van den Boomen hoopt met Ajax volgend seizoen weer mee te kunnen doen om de prijzen, maar ziet zelf ook in dat er nog een lange weg te gaan is. 'Het belangrijkste is nu eerst om een goede organisatie neer te zetten. Er moet nog een trainer komen en twee à drie ervaren spelers. En dan, begin augustus, kan ik daar iets over zeggen', is hij van mening. 'Als ik dat nu uit ga spreken, dat we volgend jaar kampioen kunnen worden… Dan moet er nog wel wat veranderen. We moeten allemaal in de spiegel kijken: Heb je er dit jaar alles uit gehaald? Ik vind dat ik dat ook niet gedaan heb, dus daar baal ik van. Dat is leerzaam, volgend jaar moet het beter', is Van den Boomen zelfkritisch.

Topsportcultuur binnen Ajax

Van den Boomen ziet in dat er een hoop dingen moeten verbeteren binnen Ajax om weer toe te groeien naar het niveau waar de club naar streeft. Ook de topsportcultuur bij Ajax is iets waar aan gewerkt kan worden, al vindt hij dat de verhalen daarover nogal overdreven worden. 'Daar kunnen we zeker stappen in zetten. Ik denk dat we twee of drie ervaren jongens erbij nodig hebben die de toon gaan bepalen met spelers als Jordan Henderson of Steven Berghuis. Dan heb je een groep van vier à vijf jongens die de druk erop zetten en kan het heel snel vooruit gaan', is Van den Boomen van mening. Ik denk dat er wel beleving in de groep zit hoor. Je ziet ook dat als we achter staan, we ook wel vaak terugkomen, ik zie niet dat jongens er met de pet naar gooien.'

Van den Boomen is vastberaden om zijn periode bij Ajax tot een succes te laten komen. Hij heeft zijn eigen kijk op de voorwaarden om tot succes te komen bij een club als Ajax. 'Met dat soort dingen is het vaak: waar kom je vandaan? Je vergelijkt het altijd met wat je gewend bent', vertelt hij. 'Als ik het vergelijk met waar ik vandaan kom, van Toulouse, dan is het hier allemaal veel beter geregeld. Dus voor mij is alles top, de organisatie is top hier. Voor jongens die Champions League-clubs gewend zijn, is het misschien minder, maar dat vind ik moeilijk in te schatten. Ik ben altijd gewend om veel minder te hebben.'

Positie van Van den Boomen 

Voor zijn blessure speelde Van den Boomen een aantal wedstrijden achter elkaar overtuigend. Na zijn blessure kwam de middenvelder minder uit de verf. Hij kwam veelal in actie als nummer acht en soms ook als nummer zes. Hij geeft zijn mening over waar hij zichzelf het beste vindt renderen. 'In principe als nummer acht of nummer tien. Als Ajax heel veel de bal heeft, kan ik ook als nummer zes spelen, maar dan moet je wel achterin één-op-één kunnen spelen, zodat ik niet elke keer achter de nummer tien van de tegenstander aan hoef. Je creëert voetballend vermogen, maar het heeft ook consequenties voor de spelers eromheen', stelt hij.

Interessant is dat hij aangeeft ook als nummer tien te kunnen spelen, een positie waar hij bij Ajax nog niet heeft gestaan. 'Bij Toulouse weleens, maar ook niet vaak. Ik denk dat ik rondom de zestien van waarde kan zijn, omdat ik spelers in stelling kan brengen. Maar dat ligt ook weer aan wat voor types je in de ploeg hebt. Volgend jaar moeten we op zoek naar een middenveld waar meer balans in zit. Hopelijk kunnen we dat vinden.'

Meld je hier aan voor de EK-poule van Ajax Showtime en win mooie prijzen!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.