Uitgekleed Jong Ajax keihard onderuit tegen Roda JC

door Thijs Zwagerman 60

Jong Ajax heeft de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen in de Keuken Kampioen Divisie verloren. In eigen huis was Roda JC met 0-4 te sterk voor de piepjonge ploeg van trainer Mitchell van der Gaag.

Vanwege de wedstrijd die de hoofdmacht van Ajax speelde tegen Union Berlin, moest Jong Ajax het doen zonder een aantal belangrijke krachten. In de fors gewijzigde samenstelling was er een basisplaats voor de zestienjarige Ar'jany Martha. Met het talent in de ploeg begon Ajax moeizaam aan de wedstrijd. Het veldspel was slordig en er werden amper mogelijkheden gecreëerd.

Na ruim twintig minuten spelen kwam Roda JC vervolgens op voorsprong. Een voorzet van de bezoekers viel op de rand van het Jong Ajax-strafschopgebied voor de voeten van Roland Alberg. De ervaren middenvelder annex aanvaller controleerde de bal fraai en schoot vervolgens de 0-1 tegen de touwen.

Deze tussenstand bleef lang op het bord staan, maar met spits Brian Brobbey als invaller voor Giovanni begon Jong Ajax na de rust wel iets beter te spelen. Nog altijd waren de jongelingen slordig en was het niveau aan de bal onvoldoende, maar toch werden er nu wel iets meer mogelijkheden gecreëerd. Na een ongelukkige overtreding van Kenneth Taylor was de wedstrijd echter gespeeld.

Roda JC kreeg een strafschop nadat Taylor zijn tegenstander licht toucheerde in het strafschopgebied. De bezoekers benutte het buitenkansje via Jordy Croux. Ruim tien minuten later gooide routinier Kees Luijckx de wedstrijd met een rake kopbal helemaal in het slot. Brobbey had op aangeven van een andere invaller, Tunahan Tasci, vervolgens nog een eretreffer aan moeten tekenen, maar dit liet de jonge spits na. In de blessuretijd bepaalde Niek Vossebelt de eindstand hierna met een droog afstandsschot op 0-4.