Tahirovic gaat van held naar schlemiel bij gelijkspel Ajax in Almere

door BadembaBarrie 7861

Ajax heeft het eerste puntenverlies in de Eredivisie onder John van ‘t Schip geleden. Op bezoek bij Almere City zette Benjamin Tahirovic de Amsterdammers in de slotfase op 1-2, nadat de thuisploeg in eerste instantie op voorsprong was gekomen. Zo leek Ajax alsnog met de drie punten naar huis te gaan, maar in de blessuretijd ging Tahirovic van held naar schlemiel, door een penalty te veroorzaken. Zodoende eindigde het duel in 2-2.

Aan alles in Almere viel te merken dat dit voor de Eredivisiedebutant de wedstrijd van het jaar was. Vooraf werd gesproken van een historisch treffen, de spelers betraden het veld onder een live optreden van plaatselijke zanger Mits Mitchell en op het veld ging de thuisploeg scherp en fel van start. Ajax kwam dan ook lastig op gang en noteerde pas na een kleine tien minuten het eerste echte doelgevaar. Steven Bergwijn zette een dribbel in, langs meerdere tegenstanders en trachtte de bal vanaf de rand van de zestien in de verre hoek te krullen. Een poging die er gevaarlijker uitzag dan hij uiteindelijk was.

Het was in ieder geval duidelijk dat Almere City niet van plan was slechts toeschouwer te zijn tijdens het zelfbenoemde historische treffen. De ploeg van Alex Pastoor zette waar mogelijk hoog druk en vloog ieder duel op het scherpst van de snede aan. Daar had Ajax het flink lastig mee en het leverde de thuisploeg na zo’n twintig minuten enkele kansen op. Zo stuiterde een vrije trap wat ongemakkelijk via het lichaam van de mee teruggekomen Brian Brobbey net naast en trof een schot van Thomas Robinet uit een uitbraak hetzelfde lot.

Ajax wist er lang niet veel tegenover te stellen. Berghuis werd tweemaal gevaarlijk door van rechts naar binnen te komen en de verre hoek te zoeken. De eerste poging was echter niet ver genoeg naar de hoek en dus een makkelijke prooi voor Nordin Bakker. Berghuis’ tweede schot was gevaarlijker, maar zeilde net naast. Pas tegen het einde van de eerste helft kwamen de Amsterdammers even echt in de buurt van een treffer. Kristian Hlynsson werd vrijgespeeld en kon vanaf randje zestien uithalen. Daar verslikte Bakker zich in, maar de schade bleef beperkt tot een corner.

Dat het beter moest in aan Amsterdamse zijde was echter een understatement. Dat zal John van ‘t Schip ook hebben gedacht, want de trainer wisselde drie keer in de rust. Carlos Forbs, Benjamin Tahirovic en Anton Gaaei kwamen erbij voor Steven Berghuis, Georges Mikautadze en Borna Sosa. Even leken zij vrijwel direct een achterstand goed zien te maken, toen Kornelius Hansen de bal achter Diant Ramaj tikte. Dat deed hij echter uit buitenspelpositie en dus bleef het voor Ajax beperkt tot een waarschuwing.

Niet veel later slaakte men aan Almeerse zijde eveneens een zucht van verlichting. Bergwijn speelde Taylor met een hakje vrij in de zestien en de middenvelder zag zijn schot via de binnenkant van de paal voor de doellijn langs scheren. Het bleek de opmaat voor een kleine serie mogelijkheden voor Ajax. Forbs zijn poging was nog een eenvoudige prooi voor Bakker, maar met de schoten van Brobbey enkele minuten later had de doelman meer moeite. Hij hield ze wel beide uit zijn doel

De opgeschroefde Amsterdamse aanvalsdrift leek ook een soort startsein voor het uitvak om wat meer geluid te maken. Dat werd tot dat moment namelijk flink overstemd door de fanatieke aanhang van de thuisploeg, enkele meters en een paar hekken verderop gehuisvest. De verbeterde wisselwerking met de uitfans leek Ajax goed te doen en zeker Brian Brobbey kreeg enkele goede mogelijkheden.

Bakker hield zijn doel echter schoon en met wat de enige Almeerse kans tot dat moment in de tweede helft was, zette Jochem Ritmeester van de Kamp de thuisploeg op voorsprong. Almere brak uit en nadat Bergwijn het gat over de rechterflank nog had dichtgelopen, stond Ritmeester van de Kamp op links vrij. Inspanningen van Gaaei en Ramaj waren niet genoeg om te voorkomen dat de aanvaller de doelman omspeelde en de bal in het lege doel schoof.

Ajax leek zodoende op weg naar een nieuwe deceptie, maar Van ‘t Schip greep gelijk in, bracht Chuba Akpom voor Bergwijn en die wissel betaalde zich direct uit. Gaaei speelde Brobbey strak in, in het strafschopgebied. Daar gebruikte de spits zijn lichaam om de bal af te schermen en legde hij af op Akpom die de 1-1 binnen tikte. De invaller had zich weer enkele minuten later onsterfelijk kunnen maken, toen hij een enorme kopkans kreeg op de 1-2. Die miste de spits echter tot zijn eigen ontsteltenis.

Kansen missen zou een thema worden voor Ajax in de tweede helft. Zeker Brobbey kreeg de bal maar niet langs Bakker. Met zijn schoten van buiten de zestien viel dat nog te billijken, maar een kwartier voor tijd had de spits zijn ploeg op voorsprong moeten zetten. Gaaei trok een bal vanaf links voor en Brobbey leek hem van dichtbij slechts te hoeven aanraken om te scoren. Bakker kwam echter goed uit en weerhield de spits voor de vierde keer in het duel van scoren. In de rebound leek Akpom alsnog voor de verlossende 1-2 te zorgen, maar ook hij vond Bakker op zijn pad.

Brobbey was dus op zijn zachtst gezegd ongelukkig in de afronding, maar was na 83 minuten als aangever alsnog van grote waarde voor zijn ploeg. In wat in veel opzichten een kopie leek van de gelijkmaker, hield Brobbey weer een bal in de zestien vast om een inlopende ploeggenoot van een assist te voorzien. Ditmaal heette die ploeggenoot echter Tahirovic, in plaats van Akpom, maar de vreugde was er niet minder om. De middenvelder nam de felicitaties in ontvangst en klom op de boarding om het met het uitvak te vieren. Dat had achteraf echter ook oog voor de aangever en scandeerde luidkeels de naam van Brobbey.

De spits leek zo met twee asissts hoofdverantwoordelijk te worden voor de Amsterdamse zege. In de extra tijd die slechts drie minuten bedroeg, ging het echter alsnog mis voor Ajax. Doelpuntenmaker Tahirovic haalde Stije Resink in het strafschopgebied onderuit. Nijhuis wachtte een paar seconden, maar wees uiteindelijk toch naar de stip. Thomas Robinet eiste de bal op en bepaalde de eindstand van elf meter op 2-2.