Slordig Jong Ajax gaat in laatste uitduel van het seizoen onderuit bij MVV

door BadembaBarrie 282

Jong Ajax heeft de laatste uitwedstrijd van het seizoen verloren van MVV. Na een sterk eerste kwartier verloor Jong Ajax steeds meer grip op het duel en kwam het kort voor rust op een 1-0 achterstand. In het vervolg kregen beide ploegen nog enkele goede mogelijkheden op een treffer, maar scoren deden ze niet meer. Echt aansprak op een gelijkmaker had Jong Ajax bovendien niet en dus kon de 1-0 nederlaag uiteindelijk verdiend genoemd worden.

In een wat aftastende openingsfase was de eerste serieuze kans na ruim vijf minuten voor Jong Ajax. Ar’jany Martha zag Christian Rasmussen een loopactie maken en probeerde hem met een hoge bal achter de verdediging in stelling te brengen. Dat pakte niet helemaal lekker uit, maar in tweede instantie kreeg de Deen toch een schietkans. De poging zelf liet op zijn zachtst gezegd echter te wensen over.

Wat dat betreft was de poging van Kian Fitz-Jim na tien minuten beter. De middenvelder was zelf de spil van een ineens flitsende aanval, waarbij Jong Ajax de Maastrichtse defensie openreet. Fitz-Jim was het eindstation en kon vrij vanuit de zestien uithalen, maar deed dat de zacht om Romain Matthys serieus op de proef te stellen.

Kort na het kwartier hadden de bezoekers op voorsprong moeten komen. Na een opnieuw vlotte aanval had Sontje Hansen een slim balletje in de zestien in huis, waarmee hij Kristian Hlynsson vrij leek te spelen. Spits Rasmussen had echter ook wel oren naar de bal en was er eerder bij. Vanuit niet geheel ideale positie schoot hij vervolgens rakelings voorlangs.

Intussen zag het er van MVV-kant zo nu en dan dreigend uit, met name uit standaardsituaties en uitbraken. Dat leverde bijvoorbeeld een kopbal uit een corner op die maar net over ging. Verder bestond het Maastrichtse gevaar vooral uit net niet-momenten, zoals schoten uit dreigende positie die hopeloos naast gingen en uitbraken waarbij de laatste pass slecht was of het eindproduct teleurstelde.

Toch groeide de thuisploeg naarmate de eerste helft vorderde beter in de wedstrijd. Het had steeds minder te vrezen van Jong Ajax’ vaak doelloos ogende aanvallen en kwam met de eigen uitbraken steeds een stukje dichterbij. De 1-0 kwam vijf minuten voor rust dan ook niet geheel uit de lucht vallen. Nadat aanvoerder Sven Blummel in kansrijke nog te lang had gewacht met uithalen, wist Mitchy Ntelo – ingevallen voor de geblesseerd geraakte Mart Remans – het net wel te vinden. De zoveelste Maastrichtse uitbraak kwam ogenschijnlijk via een Amsterdamse aanraking voor de voeten van de aanvaller, die de bal oog in oog met Calvin Raatsie beheerst in de verre hoek schoof.

Echt wakker schrikken deed Jong Ajax niet, maar het kreeg voor rust nog wel een goede kans op de gelijkmaker. Martha vond het hoofd van Hlynsson met een voorzet vanaf links en de kopbal van de IJslands jeugdinternational was niet onaardig. Desalniettemin kon doelman Matthys eenvoudig klemmen, waarmee hij zijn ploeg van een voorsprong bij rust verzekerde.

Kort na de onderbreking stond Jong Ajax, met Gabriel Misehouy in de ploeg voor de onzichtbare Naci Ünüvar, nog niet direct veel beter te voetballen. De eerste grote kans was dan ook voor MVV, dat Tim Zeegers alleen op Raatsie af leek te zien gaan. De rechtsback gooide alles wat hij in zich had in de sprint, maar dreigde kort voor de zestien ingehaald te worden door Youri Baas, waardoor Zeegers besloot uit te halen. Dat deed hij niet onverdienstelijk, maar ook niet raak; de bal vloog over.

In de attractieve eerste fase na rust liet ook Jong Ajax zich niet onbetuigd. Kort na de poging van Zeegers kreeg invaller Misehouy een goede kans vanuit de zestien. Zijn schot uit de draai kwam echter niet helemaal goed uit de verf en dus kon Matthys redding brengen. Aan de andere kant werd MVV tweemaal gevaarlijk. Eerst draaide Orhan Dzepar fraai weg bij zijn tegenstander op het middenveld, waarna hij van een meter of 25 uithaalde. Raatsie kon de poging van de MVV’er nog klemmen, maar leek kansloos toen Toshio Lake de bal even later via Donny Warmerdam voorgaf op doelpuntenmaker Ntelo. Diens volley van dichtbij was echter te wild en miste het doel zodoende ruimschoots.

Het spel golfde steeds meer op en neer en Jong Ajax werd onder meer gevaarlijk middels een hoekschop, waar vanuit de bal maar net voorbij de tweede paal vloog. Via Martha ontstond er halverwege de tweede helft bovendien een goede kans op de gelijkmaker. De linksbuiten werd weggestoken en leek Rasmussen aan te kunnen spelen die dan één op één had gestaan. Martha koos echter voor eigen succes, wist met enkele bewegingen ruimte te creëren voor het schot, maar maaide vervolgens volledig over de bal heen. In de omschakeling kreeg MVV een goede kans via Lake, nadat Gooijer de aanvaller niet wist af te stoppen. De poging van Lake leek op weg naar de hoek, maar Raatsie had zijn antwoord paraat.

Een klein kwartier voor tijd leek MVV dan toch af te stevenen op de beslissing in het duel. Lake en Ntelo gingen in een twee tegen twee-situatie af op het Amsterdamse doel, maar in de cruciale fase mislukte hun combinatie dusdanig dat Raatsie kon klemmen. In de omschakeling waagde Martha nog maar eens een poging van een meter of twintig, maar dat schot had weinig om het lijf.

In de slotfase was het meest noemenswaardige moment voor Jong Ajax ook gelijk het vervelendste van de wedstrijd. Hansen ging in de zestien onderuit en bleef, ondanks dat de scheidsrechter niet aan een penalty wilde, met veel pijn achter. Zoveel dat hij de wedstrijd moest staken en half strompelend de kleedkamer opzocht. Zijn vervanger, Jaydon Banel, wist in de eerste van vijf minuten blessuretijd nog eenmaal op doel te vuren, maar opnieuw kon Matthys redden en dus eindigde het duel in een verdiende 1-0 overwinning voor MVV.

Opstelling MVV Maastricht:

Matthys; T. Zeegers, R. Zeegers, Waem, Keulen; Souren, Dzepar (Alberg 66'), Kleinen; Lake, Blummel, Remans (Ntelo 23')

Wissels MVV Maastricht:

Van Kouwen, Wehking, Yegen, Aziz, Schenk, T. van Bommel, Penders, R. van Bommel, Ntelo, Alberg, Labylle

Raatsie; Gooijer, Warmerdam (Yah 83'), Hillen, Baas (Musampa 66'); Fitz-Jim (Vos 66'), Ünüvar (Misehouy 46'), Hlynsson; Martha, Rasmussen, Hansen (Banel 83').

Roggeveen, Van der Sloot, Musampa, Yah, Delgado, Vos, Banel, Misehouy, Aertssen.

1-0 Mitchy Ntelo (39')

- Tijd, rust en geduld zijn de toverwoorden voor Mohammed Ihattaren. Lees er hier alles over in de nieuwe Blik op Jong Ajax!

- Wordt het opnieuw een doelpuntenfestijn tijdens een wedstrijd van Jong Ajax? Check hier wat de bookmakers verwachten!