Preseason: Van den Boomen toont zich als leider en assistkoning

door Brent Tomassen 370

Bron Ajax Showtime

In de serie Preseason observeert Ajax Showtime de voorbereiding van Ajax op het seizoen 2023-2024. In de vierde aflevering aandacht voor de vierde oefenwedstrijd tegen SpVgg Unterhaching.

Ajax is afgereisd naar Herzogenaurach in Duitsland, waar het een trainingskamp belegt op de Adidas World of Sports campus. Dinsdag werkte Ajax met twee verschillende elftallen een oefenwedstrijd af tegen SpVgg Unterhaching, een club uit de 3. Liga. De ploeg van Maurice Steijn wist met 5-3 te winnen, maar keek in de rust tegen een 1-2 achterstand aan.

Ajax begon de wedstrijd met veel jonge talenten, maar ook spelers met veel wedstrijden op het hoogste niveau als Davy Klaassen, Owen Wijndal en Brian Brobbey verschenen aan de aftrap. Ajax keek al binnen twee minuten tegen een achterstand aan, nadat het vlak daarvoor al goed was weggekomen. Hierbij leek het alsof de Duitse club alle ruimte en tijd kregen om een vrije man voor het doel uit te zoeken. Er werd mondjesmaat wat gecreëerd door de basisploeg, maar net als tegen RSC Anderlecht (3-0 verlies, red.) stond het vizier bij een aantal niet op scherp. Door een benutte strafschop van Brobbey mocht Ajax niet klagen met een 1-2 ruststand.

Na rust traden meer spelers aan die mogen hopen op een basisplaats als op 12 augustus Heracles Almelo naar de Johan Cruijff ArenA komt voor de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen, Het effect was direct zichtbaar, want Ajax speelde veel beter dan in het eerste bedrijf en zag meerdere spelers hun klasse tonen. Dat Gerónimo Rulli in de slotfase nog een van richting veranderd afstandsschot in het net zag verdwijnen, mocht de pret van een prima tweede helft niet drukken.

Wijndal en Klaassen hebben veel ervaring, maar laten weinig zien

Kijkend naar het aantal wedstrijden in de Eredivisie dat beiden speelden, mag je van Wijndal en Klaassen aannemen dat ze een jonge en druistige ploeg bij de hand kunnen nemen. In de eerste helft tegen SpVgg Unterhaching werd heel duidelijk het tegendeel bewezen en het duo zakte volledig door het ijs. De vroege 0-1 was daar het perfecte voorbeeld van. Klaassen leed balverlies op het middenveld na een slechte kaats. Hierop kon SpVgg Unterhaching de bal voorgeven vanaf links. Twee Duitse aanvallers werden verdedigd door Tristan Gooijer en Mateja Milovanović, maar toch besloot Wijndal in de richting van Milovanović te sprinten om hem te assisteren. Hierdoor stond zijn directe tegenstander vogelvrij om de 0-1 binnen te schuiven.

Ook in offensief opzicht konden Klaassen en Wijndal geen stempel drukken. Klaassens favoriete positie, nummer tien, werd tegen de Duitse derdedivisionist ingevuld door Gabriel Misehouy, waardoor de Hilversummer lager op het veld stond dan hem lief is en nauwelijks een rol kon spelen in de aanvallen van Ajax. Wijndal liep vaak naar voren, maar eenmaal in het laatste gedeelte van het veld werd de linksback nauwelijks gevaarlijk. De klik met linksbuiten Mohamed Daramy was er totaal niet en het terug sprinten na balverlies leek bij Wijndal meer op joggen.

Conceição kent nog steeds dezelfde achilleshiel: veel dreiging, weinig rendement

Francisco Conceição kwam in de zomer van 2022 over van FC Porto en ontpopte zich in Amsterdam als (al) snel als kleine en razendsnelle handenbinder voor tegenstanders. Tot op heden wist de Portugees zich nog niet in de basis te spelen en een gebrek aan rendement helpt daar niet bij als aanvaller. Ook tegen SpVgg Unterhaching bleek zijn rendement de achilleshiel van Conceição. Meermaals positioneerde de rechtsbuiten zich goed op het veld, waardoor hij regelmatig in stelling kon worden gebracht voor een dribbel, voorzet of schot. Conceição dribbelde meermaals zijn tegenstander met gemak voorbij, waarna een beslissende voorzet zou moeten volgen. Vaak gebeurde dit door middel van een lage teruggetrokken bal, maar deze kon steeds gemakkelijk worden uitverdedigd door een Duitse verdediger. Voor Conceição is het te hopen dat hij in het nieuwe seizoen veel minuten kan maken in Ajax 1 en bij Jong Ajax en daarbij veel traint op voorzetten en afwerken. Voorlopig lijkt Steijn de aanvaller nog niet te zien als basisspeler.

Met Van den Boomen heeft Ajax een nieuwe assistkoning in huis gehaald

Na ruim 25 minuten spelen in de tweede helft had Ajax een 1-2 achterstand omgebogen in een 4-2 voorsprong. De aangever bij de eerste drie doelpunten na rust was Branco van den Boomen. De middenvelder liet al in zijn eerste interview bij zijn terugkeer in Amsterdam weten het vooral van zijn passing en traptechniek te moeten hebben. Tegen Shakhtar Donetsk (3-0 winst, red.) leverde dit al succes op en na de wedstrijd tegen SpVgg Unterhaching lijkt het erop dat Ajax een nieuwe assistkoning in huis heeft gehaald.

Niet alleen de passes van Van den Boomen gaven Ajax in de tweede helft de overhand op het middenveld, ook straalde de middenvelder uit een leider te zijn door veel te coachen. Met Benjamin Tahirović en Kristian Hlynsson kende de middenlinie van Ajax na rust twee jonge talenten en Van den Boomen fungeerde als ervaren spil tussen twee talenten die zich graag wilden laten zien aan trainer Steijn.

Hlynsson is nog altijd een ruwe diamant, maar steeds meer aanwezig in het Ajax-spel

Hlynsson speelde twee bekerwedstrijden voor Ajax 1 in het seizoen 2021/22 en scoorde in beide duels. Hierna leek de motor van de IJslander wat te haperen; zo lukte het hem niet om definitief aan te sluiten bij de ploeg van toenmalig hoofdtrainer Eirik ten Hag. Ook in Jong Ajax was Hlynsson wisselvallig: af en toe een bevlieging en een wonderschone goal, de week erop totaal onzichtbaar. Toen Dave Vos het stokje als trainer van de beloften overnam van John Heitinga, leek eerstgenoemde Hlynsson een iets andere rol te geven. De aanvallende middenvelder speelde in het restant van het seizoen 2022/23 ogenschijnlijk minder hoog op het veld en creëerde zo vaker de ruimte voor zichzelf om teamgenoten in stelling te brengen of zelf te scoren. Uiteindelijk eindigde de teller voor Hlynsson op elf goals en negen assists in 37 wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie.

Steijn besloot Hlynsson tegen SpVgg Unterhaching op tien te zetten tussen de, naar verwachting, voorlopige basiself. Tien minuten na rust zette de IJslander de gelijkmaker op het scorebord met een knappe goal. Na een matige uittrap van de Duitse keeper positioneerde Hlynsson zich goed tussen de linies, waardoor hij weg kon draaien bij zijn directe tegenstander na een pass van Van den Boomen en overtuigend afrondde. Vlak na de gelijkmaker stuurde Hlynsson met een mooie voetbeweging Christian Rasmussen diep, wiens voorzet net niet kon worden binnengelopen door Mika Godts. Verder zorgde de middenvelder ervoor dat buitenspelers Steven Bergwijn en de eerder genoemde Godts veel naar binnen konden trekken, door zelf iets terug te zakken naast Van den Boomen. Dit leverde Rasmussen een grote kans op na een steekbal van Bergwijn. Na de 5-2 van diezelfde Bergwijn even later nam Ajax flink wat gas terug en kwam Hlynsson ook minder in het stuk voor.

Brent Tomassen (Twitter: @Brent_Tomassen | E-mail: b.tomassen@ajaxshowtime.com)

Ajax heeft zijn nieuwe thuisshirt gepresenteerd. Bestel hier het nieuwe thuisshirt voor het seizoen 2023/24!