Ajax verliest oefenwedstrijd met ruime cijfers van Anderlecht

door Jon van Dam 4493

Ajax heeft de oefenwedstrijd tegen Anderlecht niet weten te winnen. De ploeg van trainer Maurice Steijn ging in het Lotto Park met 3-0 onderuit. Na een matige eerste helft herpakte Ajax zich in de daaropvolgende 45 minuten; scoren lukte de Amsterdammers echter niet.

De thuisploeg kwam na iets meer dan tien minuten spelen op een 1-0 voorsprong. Na goed doorkomen van rechtsback Louis Patris werd de bal afgeleverd bij Kasper Dolberg. De voormalig Ajacied was Olivier Aertssen te slim af en stiftte de bal behendig over keeper Gerónimo Rulli heen.

Ajax moest al snel in de achtervolging en probeerde daarna het heft in handen te nemen, al was het Anderlecht dat voor het meeste gevaar zorgde. De grootste mogelijkheid was in de 27e minuut, toen de ploeg na een knappe combinatie tussen Anders Dreyer en Dolberg in een overtalsituatie op de helft van Ajax kon komen. De bal kwam uiteindelijk voor de voeten van Francis Amuzu, maar Rulli wist zijn inzet te keren.

Ajax werd in de 37e minuut zelf gevaarlijk via Steven Bergwijn. De linksbuiten kreeg de bal in de loop mee van Mohammed Kudus. Bergwijn probeerde de bal in de verre hoek te krullen met zijn rechtervoet, maar hij kreeg de bal niet voorbij keeper Maxime Dupé. De eerste helft kabbelde voort zonder dat Ajax voor dreiging zorgde.

Frisser Ajax in tweede bedrijf

Na rust bracht Steijn Benjamin Tahirović in de ploeg voor Davy Klaassen. Met de Bosniër in de ploeg werden de Amsterdammers meteen gevaarlijk. Branco van den Boomen kwam goed door op de linkerflank. De van Toulouse overgekomen middenvelder schoof de bal daarna in de voeten van Kenneth Taylor, die vanaf de rand van de zestien op de paal schoot.

In het kwartier dat daarop volgde kreeg Ajax drie goede mogelijkheden via Bergwijn, Salah-Eddine en Kudus. Allen wisten zij het net niet te vinden. Kort na het inbrengen van Jay Gorter en Francisco Conceição kreeg Ajax in de 68e minuut nog een enorme kans. Na een lange bal van Van den Boomen was het Bergwijn die de bal oppikte. De aanvaller zette Zeno Debast opzij en gaf mee aan Kudus. Dit keer liet de Ghanees Dupé wel kansloos, ware het niet dat de lat de gelijkmaker voorkwam.

Deksel op de neus

Na de vele mogelijkheden voor Ajax, was het na 80 minuten wel raak voor de thuisploeg. Na een pass van Debast kwam de bal terecht bij de ingevallen Benito Raman, die zijn actie maakte aan de rechterkant. De voorzet van Raman werd vervolgens ongelukkig in eigen doel gewerkt door Aertssen; 2-0 voor Anderlecht. Ajax kwam de tweede Belgische goal – ondanks een grote kans voor de ingevallen Mohamed Daramy – niet meer te boven. Diep in blessuretijd zette Raman zelfs een 3-0 stand op het scorebord.