Kudus helpt Ajax met twee goals aan eerste overwinning in de voorbereiding

door Brent Tomassen 3718

Ajax heeft de tweede oefenwedstrijd van de voorbereiding met 3-0 weten te winnen. Tegen Shakhtar Donetsk waren Mohammed Kudus (tweemaal) en Steven Bergwijn voor rust trefzeker. In de tweede helft kregen beide ploegen kansen, maar gescoord werd er niet meer.

Ajax begon wat onwennig aan de wedstrijd en Shakhtar Donetsk deelde de eerste speldenprikjes uit in de openingsfase. Giorgi Gocholeishvili ontsnapte uit de rug van Bergwijn en probeerde een ploeggenoot te bereiken voor de goal. Dit mislukte. Even later moest Devyne Rensch ingrijpen nadat er vanaf links een poging gewaagd kon worden om keeper Jay Gorter te verrassen.

Na een dik kwartier speelde Rensch opnieuw de hoofdrol. De rechtsback werd aangespeeld door Gorter, zette aan voor een lange sprint met de bal aan de voet en kon pas worden afgestopt in het strafschopgebied van Shakhtar. Hiervoor was een overtreding nodig en de scheidsrechter wees naar de stip. Kudus benutte de penalty koelbloedig en zette Ajax zo op een 1-0 voorsprong.

Verzet Shakhtar gebroken

Hiermee leek het verzet van de bezoekers direct gebroken. Shakhtar probeerde steeds weer op te bouwen, maar dit leidde regelmatig tot enorme fouten. Na een dik half uur mocht Kudus vanaf de rand van het strafschopgebied uithalen. Zijn schot ketste af op de paal. Even later was de Ghanees aangever na een vlotte aanval. Kudus legde af, Christian Rasmussen had een slim overstapje en Bergwijn kon vrijstaand afronden: 2-0.

Twee minuten later was het 3-0. Ajax zette een aanval op aan de linkerkant via Anass Salah-Eddine en Bergwijn. Laatstgenoemde had een prachtige steekbal in huis op Kudus, die oog in oog met de doelman niet faalde en de bal binnenschoof. Even later zette Branco van den Boomen met een geweldige pass Kudus opnieuw voor de keeper, opnieuw scoorde de Ghanees, maar dit keer floot de scheidsrechter voor buitenspel.

Vlak voor rust kon het nog mooier worden voor Ajax. Van den Boomen zette Kudus aan het werk, die hield een paar keer hoog en ging de combinatie aan met Rensch. Nadat Kudus de bal terugkree, schoot hij vervolgens zelf voorlangs. Een omhaal van Rasmussen even later miste kracht en zo ging Ajax rusten met een 3-0 voorsprong.

Aan het begin van de tweede helft wisselde Steijn zijn ploeg flink en dit leverde na rust minder spektakel op. Taylor kreeg twee goede kansen in het eerste kwartier na rust, maar schoot beide keren de bal redelijk recht op de keeper af. Aan de andere kant verslikte Calvin Bassey zich in zijn tegenstander, die recht op Remko Pasveer af kon. De doelman wist de inzet uiteindelijk goed te keren. Vlak voor tijd stuurde Taylor met een goede steekbal Brian Brobbey nog weg. De spits ging om de keeper heen, maar zijn inzet werd door een verdediger voor de lijn weggehaald. Zodoende bleef het bij 3-0.

Gorter; Rensch, Aertssen, Hato, Salah-Eddine; Tahirović, Van den Boomen, Klaassen; Kudus, Rasmussen, Bergwijn.

Opstelling Ajax tweede helft: Pasveer; Gooijer, Hato (46' Milovanović), Bassey, Wijndal; Van Den Boomen (46' Vos), Taylor, Klaassen (46' Hlynsson); Daramy, Brobbey, Godts.

Pasveer, Wijndal, Bassey, Milovanović, Gooijer, Brobbey, Hlynsson, Taylor, Daramy, Vos, Godts.