Ajax komt niet verder dan een gelijkspel in eerste oefenduel

door Bram Bark 2536

Ajax is in het eerste oefenduel van het seizoen niet verder gekomen dan een 2-2 gelijkspel tegen FC Den Bosch. Aan Amsterdamse kant deden veel Jong Ajax spelers mee. In de eerste helft kreeg Den Bosch de grootste kansen. Na een 0-1 achterstand halverwege, herpakte Ajax zich enigszins in de tweede helft.

Ajax begon met een aantal jeugdige spelers en een aantal ervaren krachten aan de wedstrijd tegen FC Den Bosch. Maurice Steijn koos onder meer voor Tristan Gooijer, Silvano Vos, Jorrel Hato, Mika Godts, Anass Salah-Eddine en Max De Waal in de basis. Met Davy Klaassen, Steven Berghuis, Remko Pasveer en Owen Wijndal had de ploeg een aantal ervaren krachten. Ook nieuwkomer Branco van den Boomen mocht aan de aftrap verschijnen.

In de eerste helft was het vooral FC Den Bosch dat grootste kansen kreeg. Het eerste wapenfeit van Ajax kwam van de voet van De Waal in de veertiende minuut. Twee minuten later was het wel raak aan de andere kant. Na een grote fout van Pasveer, schoot Vicario FC Den Bosch op voorsprong.

In de eerste helft kwam Ajax niet verder dan een aantal kansen. Klaassen veroverde in de 33ste de bal in het zestienmetergebied van de tegenstander. Hij leek vervolgens de bal zelf binnen te kunnen schieten, maar koos ervoor om af te leggen op De Waal. Zijn schot werd vervolgens geblokt. Vlak voor rust had het 0-2 moeten worden. Kotzebue mikte een bal van een meter of vijf over het doel van Pasveer.

Tweede helft

In de tweede helft begon Ajax met elf nieuwe namen. Het al jonge Ajax werd nog jonger. Het tweede bedrijf begon rustig. Ajax zette wel druk, maar kreeg geen echte kansen. Twintig minuten voor tijd was daar de eerste echte kans voor de Amsterdammers. Chahid kreeg de bal - na geklungel achterin bij Den Bosch - voor de voeten, maar schoot van dichtbij naast.

In de 72ste minuut kwam de ploeg uit Den Bosch op een 0-2 voorsprong. Keijser wist een scherpe genomen corner achter doelman De Graaff te koppen. In de twintig minuten die volgde ging Ajax nadrukkelijk opzoek naar de aansluitingstreffer.

Comeback

Twee minuten na het doelpunt van Den Bosch was het ook raak aan de andere kant. Misehouy wist te profiteren van de rebound op het schot van Kalokoh. De aansluitingstreffer was een feit.

Nog geen vier minuten later viel de 2-2. Na een geweldige steekpass komt Kalokoh vrij voor de keeper. De jonge aanvaller blijft rustig en schoot de bal langs keeper Vrolijks. In de slotfase lukte het Ajax niet om de comeback helemaal compleet te maken. Een vrije trap van Agougil belandde nog op de lat, dichterbij een doelpunt kwam de ploeg uit de hoofdstad niet.

Pasveer; Gooijer, Salah-Eddine, Hato, Wijndal; Vos, Van den Boomen, Klaassen; Berghuis, De Waal, Godts.

Opstelling Ajax tweede helft: De Graaff; Jermoumi, Aertssen, Warmerdam, Agougil; Chahid, Misehouy, Brandes; Kalokoh, Banel, Martha.

Kremers, De Graaff, Aertssen, Banel, Misehouy, Warmerdam, Martha, Brandes, Jermoumi, Chahid, Agougil, Kalokoh, Boerhout.