O19 en O17 verslaan Vitesse met minimaal verschil

door Bart Veenstra 25

Dit was het livetopic voor de jeugdwedstrijden van Ajax van zaterdag 15 december. De jeugdteams werkten de laatste competitieduels voor de winterstop af. Ajax O19 won uit bij Vitesse, terwijl Ajax O17 thuis tegen de Arnhemmers drie punten pakte. Ajax O16 won op bezoek bij FC Volendam en Ajax O15 morste twee punten uit bij FC Utrecht O15.

FT | Vitesse O19 - Ajax O19 (3-4)

Ajax O19 heeft op bezoek bij Vitesse O19 een doelpuntrijke zege geboekt. De jonge Amsterdammers scoorden er op los, er werden vier treffers gemaakt, maar kregen er ook drie tegen.

Al na vijf minuten was het raak voor de ploeg van trainer John Heitinga. Ajax zette hoog druk, waardoor Quinten Timber alleen op het doel af kon. De middenvelder punterde keurig binnen. Vitesse liet zich ondertussen ook enkele keren zien, waarbij Ajax doelman Daan Reiziger enkele keren mocht bedanken dat er nog geen treffer werd geïncasseerd. Ajax kwam er zowaar weer een keer uit, waarna Sontje Hansen alleen voor de keeper de hoek voor het uitkiezen had. Toch werd het nog voor rust 1-2. Ajax leek wat meer controle over de wedstrijd te krijgen, maar plots was Vitesse erdoor, waarna de aansluitingstreffer gemaakt werd. Tot het rustsignaal wankelde Ajax, maar had het geluk dat Vitesse te zelfzuchtig was in de afwerking.

Na rust creërde Ajax direct een grote kans. Op aangeven van Quinten Timber had Brian Brobbey kunnen scoren, maar zijn inzet ging over. Vlak erna was het wel raak, en hoe! Na enkele heerlijke steekballetjes en hakjes was het Kenneth Taylor die kon afronden. Heel lang kon Ajax niet genieten van de ruime marge. Nordin Musampa liet zijn tegenstander naar binnen draaien, waarna de bal in het doel werd geschoten: 2-3.

Voormalig Ajacied Richonell Margaret had vervolgens de 3-3 kunnen maken, maar Reiziger wist knap te redden. Aan de andere kant kreeg Ajax ook kansen op de 2-4, maar duurde het lang voordat 'ie viel. Zo misten Brobbey en Hansen prima kansen. Uiteindelijk scoorde Brobbey, op aangeven van Taylor, alsnog. Met 2-4 leek er geen vuiltje in de lucht, al werd het toch nog een klein beetje spannend toen Vitesse vrijwel direct de 3-4 kon maken. Uiteindelijk hield Ajax stand, won het met 3-4 en eindigde het de najaarscompetitie als eerste. Na de winterstop volgt de zogeheten kampioenencompetitie.

Maak kans op een gesigneerd shirt bij iedere bestelling in de Ajaxshop!

Opstelling Ajax O19:

Reiziger; J. Timber, Van Gelderen, Llansana, Musampa; Q. Timber, Abid (Aberkane 82'), Taylor; Hansen, Brobbey, Schön (Sint 66').

Wissels Ajax O19:

Gorski, Aberkane, King, Douglas, Sint, Dostanic.

FT | Ajax O17 - Vitesse O17 (3-2)

Ajax O17 heeft in een enerverend duel ternauwernood afgerekend met Vitesse O17. De leeftijdsgenoten uit Arnhem stonden voorafgaand aan het duel een punt boven Ajax, maar dankzij een late treffer van Naci Ünüvar passeren de Amsterdammers Vitesse en mogen zij zich de nieuwe koploper van de competitie noemen.

Ondanks dat Ajax in de openingsfase, voornamelijk via Dillon Hoogewerf, diverse kansen kreeg, was het Vitesse O17 dat op voorsprong kwam. Een vrije trap werd door Simon van Duivenbooden gepromoveerd tot treffer en dompelde de Ajacieden in rouw. Vlak voor de rust werd het perspectief nog beroerder voor de Amsterdamse talenten. Uit een hoekschop zorgde Melano Thier namelijk voor de 0-2.

Na de rust bleek Vitesse-doelman Froeling aanvankelijk de grote sta-in-de-weg. Met enkele goede reddingen hield hij zijn doel aan het begin van de tweede helft schoon, maar bij de aansluitingstreffer van Ajax zag hij er niet goed uit. De ingevallen Max de Waal bracht de spanning terug in de wedstrijd en tekende vanaf de rand van het zestienmetergebied voor de 1-2. Hij was ook de man die Ajax amper tien minuten later op gelijke hoogte bracht. Ünüvar bediende De Waal met een fijne steekbal, waarna de invaller om de keeper heenging en de bal in het lege doel schoof. De ploeg van trainer Dave Vos liet het echter niet bij deze gelijkmaker zitten en in een enerverende slotfase pakte de ploeg de zo vurig gewenste zege. Ünüvar kopte in eerste instantie nog op de lat, maar zijn eigen rebound bleek vervolgens een prooi voor de captain van Ajax O17 en zo bezorgde hij zijn ploeg op de valreep de overwinning. Door deze zege gaat Ajax over Vitesse heen en sluit het de najaarscompetitie als koploper af.