O19 en O17 blijven ongeslagen na winstpartijen

door Bart Veenstra 60

Dit was het livetopic voor de jeugdwedstrijden van Ajax van zaterdag 22 september. Ajax O15 won thuis van Vitesse, terwijl Ajax O19 op bezoek bij ADO Den Haag met minimaal verschil drie punten pakte. Ajax O17 versloeg Sparta Rotterdam overtuigend. Ajax O16 speelde vrijdagavond al met 1-1 gelijk bij ADO Den Haag O16.

FT | Ajax O15 - Vitesse O15 (4-2)
Ajax O15 heeft in een doelpuntrijke wedstrijd met 4-2 gewonnen van de leeftijdsgenoten van Vitesse. Namens Ajax waren Raphaël Sarfo, Nassef Chourak, Gabriël Misehouy en Divaio Bobson trefzeker.

Al na negen minuten wisten de Ajax-talenten op voorsprong te komen. Na een goede actie langs de lijn van Bobson kon Sarfo vanaf de rand van de zestien de bal in de bovenhoek schieten. Even later leek Ajax op 2-0 te kunnen komen, maar uit een voorzet van Sarfo schoot Misehouy op de paal. Vlak voor rust was het wel weer raak voor Ajax. Een goede individuele actie van Chourak eindigde met een schot in de verre hoek. Direct na de aftrap wist Vitesse te scoren, waar de ploegen gingen rusten bij een stand van 2-1.

Na rust wisselde Ajax O15 flink door, maar de ploeg bleef scoren en kansen creëren. Zo werd het vrijwel direct na rust 3-1 door een goed schot van Misehouy. De Arnhemse bezoekers deden vrijwel direct daarna wat terug, waardoor het spannend bleef tot vlak voor het eindsignaal. Ajax O15 miste enkele kansen via Misehouy en Bobson, maar in de slotminuut zou het alsnog 4-2 worden. Bobson werd gevloerd in de zestien, kreeg een penalty en schoot deze zelf binnen.

Opstelling Ajax O15: De Graaff; Gooier, Brandes, Viereck (Milovanovic 36'), Camara; Bobson; Misehouy, Chourak; Sarfo, Banel (Klaasen 43'), Jansen (Chahid 43').

FT | ADO Den Haag O19 - Ajax O19 (1-2)
Ajax O19 heeft op bezoek bij ADO Den Haag een 1-2 overwinning geboekt. Al na een kwartier spelen opende Sontje Hansen de score, maar de Haagse club kwam vrijwel direct na rust langszij. Na zo'n zeventig minuten spelen wist Brian Brobbey vanaf de strafschopstip Ajax alsnog naar de zege te schieten.

Tegenover Ajax.nl laat trainer John Heitinga weten niet tevreden te zijn over het spel van zijn ploeg. 'We hadden het eerder moeten beslissen, want er lagen ruimtes achterin bij ADO. Maar we waren niet sterk genoeg in de duels en slordig in de eindfase. Uiteindelijk is het positieve dat we hebben gewonnen. Deze jongens gaan nu leren om drie wedstrijden in één week te spelen. Dat hoort bij de ontwikkeling. De wedstrijd na een Europees avontuur is vaak niet goed. Die knop moeten we omzetten, want dinsdag wacht PSV.'

Opstelling Ajax O19:
Reiziger; Van Gelderen, J. Timber, Musampa, Douglas; Q. Timber, Brobbey, Abid; Sint, Hansen, Dest.
Wissels Ajax O19:
Gorski, Aberkane, King, Schön, Dostanic.

0-1 Sontje Hansen (15')
1-1 Botermans (49')
1-2 Brian Brobbey (72', pen.)

FT | Ajax O17 - Sparta Rotterdam O17 (2-0)
Ajax O17 won zaterdagmiddag voor de derde keer op rij met 2-0. Sparta Rotterdam werd verslagen en de Amsterdamse talenten hebben daardoor nog altijd geen puntenverlies geleden in hun competitie.

De eerste grote kans voor Ajax was voor Jaymillio Pinas. Zijn inzet, na goed voorbereidend werk van Hossein Zamani, werd echter door een Sparta-verdediger van de doellijn gehaald. Vervolgens was Anass Salah-Eddine met een vrije trap dicht bij de openingstreffer, terwijl een rebound, na een schot van Naci Ünüvar, niet aan Dillon Hoogewerf was besteed. Ajax, dat duidelijk sterker was dan Sparta, zag de machtsverhoudingen pas in de tweede helft worden uitgedrukt in de stand.

Na de rust was het namelijk Ünüvar die zijn ploeg op de dikverdiende voorsprong schoot. Vanaf de rand van het strafschopgebied knalde het talent feilloos raak in de verre hoek. Zo'n tien minuten later besliste Salah-Eddine de wedstrijd definitief. De linksback was het eindstation van een mooie aanval en haalde van buiten het vijandelijke strafschopgebied verwoestend uit. Het schot verdween schitterend in de bovenhoek en betekende de 2-0. Invaller Gibson Yah was vervolgens nog dicht bij een derde Amsterdamse treffer, maar zijn harde schot spatte uiteen op de lat.

Opstelling Ajax O17: Dieker; Bonnah, Warmerdam, Kasanwirjo, Salah-Eddine; Regeer (Dirksen 65'); Beelen, Ünüvar (Yah 65'); Zamani, Pinas, Hoogewerf.