Kroes spreekt over protocol belangenverstrengeling: 'Mag praten met SEG, maar niet dealen'

door Bart Veenstra 89

Bron De Telegraaf

Kroes spreekt over protocol belangenverstrengeling: 'Mag praten met SEG, maar niet dealen'

door Bart Veenstra 89

Bron De Telegraaf

Alex Kroes heeft zijn belangen in bepaalde bedrijven niet afgestoten of elders ondergebracht. Dat laat de huidig technisch directeur van Ajax weten in een interview met De Telegraaf. Met afgeronde studies bedrijfskunde en bedrijfseconomie en als voormalig eigenaar van managementbureau SEG en Go Ahead Eagles is het niet vreemd dat Kroes belangen heeft in meerdere bedrijven.

'Ik had alles kunnen onderbrengen in een stichting, maar dat is schijn. Als ik stop bij Ajax kan ik alles weer naar me toehalen. Zo'n schijnvertoning wil ik niet', zegt Kroes, die al zijn bezittingen en belangen in andere bedrijven - zoals een data- en kickboksbedrijf - heeft gemeld bij Ajax.

'Dat ben ik verplicht. De club heeft een protocol belangenverstrengeling', legt Kroes uit hoe het eraan toegaat bij Ajax. 'Degene met dubbele belangen mag niet bij de financiële keuze zijn. Als die bedrijven partners van Ajax kunnen worden die de club geld kosten, dan blijf ik uit alle discussies. Dat is heel hard en helder.'

Dat geldt ook voor het zaken doen met het voetbalmakelaarskantoor SEG, dat eerder nog mede door Kroes werd opgericht. 'Ik mag praten met SEG, maar niet dealen met SEG. In een beursgenoteerd bedrijf als Ajax is een protocol belangenverstrengeling voldoende. En wij moeten daarnaar handelen.

Kroes door het stof in interview met De Telegraaf

In het interview met De Telegraaf ging Kroes door het stof omtrent de aandelenaffaire. De beleidsbepaler kocht vlak voordat Ajax bekend zou maken dat hij de nieuwe algemeen directeur zou worden nog 17.000 aandelen Ajax. Dit kwam pas aan het licht toen Kroes een halfjaar later was begonnen als algemeen directeur. Hij werd vervolgens geschorst, maar niet veel later weer in genade aangenomen in een andere rol als technisch directeur.

'Achteraf gezien had ik 26 juli 2023, een week voor mijn aanstelling als algemeen directeur, geen aandelen Ajax moeten kopen. Dat is een domme actie geweest', zei Kroes onder meer. Achteraf had hij de aandelen nooit moeten kopen, zo stelt hij. 'Dat had Ajax en mij een hoop ellende bespaard. Ik had daarvoor ook al een heel pakket aandelen. Ook niet handig, want die bezat ik ook in mijn tijd als eigenaar van Go Ahead Eagles en directeur bij AZ. Ik denk zelfs dat ik in die tijd óók Ajax-aandelen heb gekocht.'

Meld je hier aan voor de EK-poule van Ajax Showtime en win mooie prijzen!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.