Jong Ajax grijpt de winst na hectische slotfase

door Jesse ter Haar 160

Jong Ajax heeft vrijdagavond ternauwernood weten te winnen van Almere City. Tot tweemaal toe kwam de ploeg van Mitchell van der Gaag op achterstand op De Toekomst, maar na een bijzonder hectische slotfase bleven de drie punten dan tóch in Amsterdam.

De wedstrijd begon met een poging van Jong Ajax. Het was Noa Lang die het doel onder vuur nam, maar zijn poging miste richting. Even later kon Lang bijna weer gevaarlijk worden, maar de kans verging doordat de aanvaller geen controle over de bal kreeg in het strafschopgebied. Hierna braken ook de bezoekers voor het eerst gevaarlijk uit. Er lag veel ruimte, maar die werd niet voldoende benut. Het uiteindelijke schot vloog over het doel van Dominik Kotarski.

De fase van de wedstrijd die vervolgens aanbrak, was voor Almere City. Ricardo Kip kreeg de grootste kans van de wedstrijd. Voor het doel kon hij in alle vrijheid afdrukken, maar hij raakte de bal totaal verkeerd. Kort hierna was het alsnog 0-1. Shayon Harrison speelde zich knap vrij en haalde even zo goed uit. Kotarski was kansloos. Verder ontstonden er geen echte kansen meer voor rust en dus was 0-1 de ruststand.

Al binnen vijf minuten in de tweede helft kreeg Almere City alweer een grote kans. Een voorzet van Torino Hunte dwarrelde bijna in het doel, maar Kotarski hield de bal nog net uit het doel. Hierna werden de Amsterdammers weer eens gevaarlijk, via schoten van Nicolas Kühn en Jurgen Ekkelenkamp. Doelman Joshua Smits kon ternauwernood keren. In het vervolg ging Ajax verder met het proberen te ontregelen van de defensie van Almere City, maar een compact verdediging maakte het de Amsterdammers bijzonder lastig.

Terwijl Jong Ajax bleef puzzelen, werd Almere City aan de andere kant wel gevaarlijk. Eerst moest er een bal van de lijn gehaald worden, daarna werd de lat geraakt door de uitploeg. Een minuut of tien later werd Boy Kemper vol in het gezicht geraakt met de bal, waarna hij noodgedwongen naar de kant moest. De wisselmogelijkheden waren toen al op en dus moesten de beloften verder met tien man. Slechts twee minuten hierna werd het dan ook al bijna 0-2. Ryan Gravenberch ging in de fout, waarna Kotarski knap wist te redden.

Tien minuten voor tijd was er dan eindelijk weer eens een kans voor Jong Ajax te noteren. Kenneth Taylor, invaller vrijdagavond, stak spits Lassina Traoré weg. Hij probeerde de bal langs de uitgekomen keeper te plaatsen, maar hij slaagde daar niet in. Vrijwel meteen hierna scoorde de Burkinees wel. Uit het niets kwam de spits vrij voor de doelman uit en hij faalde niet: 1-1. In het restant van de wedstrijd ontstonden er kansen aan beide kanten. Kotarski hield zijn ploeg nog eenmaal op de been, maar in de negentigste minuut werd het alsnog 1-2. Nick Venema scoorde na een counter.

Waar een ieder dacht dat het daarmee gedaan was, kwamen zij bedrogen uit. Lang, een week eerder ook al uitblinkend bij Jong Ajax, nam de gelijkmaker voor zijn rekening. Hij was verantwoordelijk voor een hard schot in de verre linkerhoek. De bizarre slotfase ging hierna nog even door, want Almere City zou de wedstrijd ook met tien man eindigen. Venema ontving de rode prent na een harde overtreding. Jong Ajax nam het voordeel ervan en maakte zelfs nog de 3-2 in de absolute slotfase. Jurgen Ekkelenkamp joeg de bal in het dak van het doel en tekende daarmee voor de eindstand.

Kotarski; Ter Heide (Q. Timber 72’), J. Timber, Pierie, Kemper; Ekkelenkamp, Gravenberch, Jensen (Mendez 59’); Lang, Traoré, Kühn (Taylor 72’).

Solomons, Q. Timber, Méndez, Taylor, El Maach.

Opstelling Almere City:

Smits; Van Hilten, Mirani, Balker, Blackson; Kip, Vossebelt, Loen; Goselink, Harrison (Venema 78’), Hunte (Kaandorp 71’).

Wissels Almere City:

Hammouti, Keller, Krant, Kaandorp, Plattel, Venema, Meijers, Aninkora, Bensabouh.

0-1 Harrison (29’)
1-1 Traoré (87’)
1-2 Venema (93’)
2-2 Lang (94’)
3-2 Ekkelenkamp (97’)

Denk jij dat Ajax met 1-3 wint van Sparta? Zet in en krijg 8,75 keer je inzet terug!