Jong Ajax doorbreekt slechte reeks met zege

door Finn Dekker 51

Jong Ajax heeft maandag een einde gemaakt aan een lange reeks zonder overwinning. Na acht wedstrijden werd er eindelijk weer eens gewonnen door de Amsterdammers. Jong FC Utrecht werd in de eerste helft al op een 0-2 achterstand gezet. De thuisploeg scoorde in de tweede helft nog wel, maar deed dit te laat. De drie punten gingen zodoende naar Jong Ajax, dat daarmee naar de elfde plek klimt.

Met het grote aantal blessures in de ploeg was het puzzelen voor Mitchell van der Gaag. Desondanks of misschien wel daardoor kwamen wat jongens ‘terug’ naar de beloften. Zo stonden Brian Brobbey en Kenneth Taylor beiden in de basis. De eerstgenoemde liet gelijk zien waarom Ajax graag met hem verlengt. Binnen drie minuten lag de bal in het net. Even leek de goal van de spits afgekeurd te worden wegens buitenspel, maar de bal kwam via een speler van Utrecht bij Brobbey en dus was het reglementair.

De thuisploeg verscheen ook snel voor de goal. Zo kwam Jeredy Hilterman al gauw in scoringspositie, maar raakte de aanvaller de bal verkeerd. Het centrale duo, bestaande uit Youri Regeer en Nordin Musampa, kon opgelucht ademhalen. Even later kreeg Brobbey de kans om de voorsprong te verdubbelen. De spits had echter te veel tijd nodig en werd uiteindelijk afgestopt, nog voordat Brobbey een schot op doel kon lossen. Halverwege het eerste bedrijf leek het Jong Ajax wel te lukken om de marge naar twee te tillen. De grensrechter constateerde echter buitenspel. Dit keer ging de scheidsrechter daarin mee, in tegenstelling tot de openingstreffer. Extra zonde, gezien de schoonheid van de aanval die begon en eindigde bij Taylor.

Toen er een half uur was gespeeld, werd Brobbey vanwege het drukke schema van het eerste naar de kant gehaald. Jaymillio Pinas was zijn vervanger. Het ‘verlies’ van de goaltjesdief bleek voorin geen al te groot probleem. Jong Ajax bleef aanvallen en ook scoren. Victor Jensen zette een aanval op, bracht Sontje Hansen in stelling, maar zag uiteindelijk Christopher Mamengi het laatste zetje geven. Het goede, voorbereidende werk van de Deen werd daarmee uiteindelijk een eigen doelpunt.

In de tweede helft gebeurde er weinig. De eerste grote kans was voor Donny Warmerdam na een mooie aanval over de rechterflank. Van afstand dwong de middenvelder doelman Thijmen Nijhuis tot een redding in de hoek. Aan de andere kant liet Utrecht zich ook af en toe zien, maar Kjell Scherpen hoefde weinig uit te voeren. Of de inzet ging over het doel of de doelman kon eenvoudig redden.

Ook in de slotfase kende het spel weinig kansen, voor geen van de twee ploegen. De voorsprong van Jong Ajax kwam zodoende geen enkel moment in gevaar. Van der Gaag liet wel nog Kian Fitz-Jim, Giovanni en Naci Ünüvar invallen. Zij kwamen in de ploeg voor Warmerdam, Hansen en Ar’Jany Martha. Met hen in de ploeg werd er in de blessuretijd nog wel gescoord door de Domstedelingen, door Tim Pieters uit een voorzet, maar de aansluitingstreffer kwam voor Jong FC Utrecht te laat.