Dubbelslag Rijkhoff helpt Jong Ajax aan zorgeloze overwinning op MVV

door BadembaBarrie 1916

Jong Ajax heeft thuis eenvoudig afgerekend met MVV Maastricht. Op De Toekomst waren de Amsterdamse beloften van begin tot eind de betere ploeg. Dat resulteerde in meerdere grote kansen en drie doelpunten. Dat dat er meer hadden kunnen zijn, zal zeker Julian Rijkhoff onderschrijven. Met twee doelpunten en een 3-0 overwinning zullen hij en Jong Ajax echter tevreden terugkijken op de wedstrijd.

Jong Ajax begon sterk aan het duel. Het had vanaf het begin een overwicht en voetbalde een aantal kansen bij elkaar. Ahmetcan Kaplan schoot vanuit de tweede lijn met rechts maar net naast en ook Sivert Mannsverk zag zijn poging, na een goede dribbelactie, net langs de verkeerde kant van de paal verdwijnen.

Nadat Julian Rijkhoff na tien minuten nog net niet tot scoren was gekomen, lag de bal na iets meer dan een kwartier wel in het netje. De van Borussia Dortmund teruggekeerde spits ontdeed zich met een fraaie aanname en een beetje geluk van zijn directe tegenstander en had na een paar passen ruimte om uit te halen. Dat schot bleek Romain Matthys in de korte hoek te machtig: 1-0.

Het was een verdiende voorsprong, maar dat wil niet zeggen dat het bij Jong Ajax ook allemaal goed ging. Van MVV had het in principe weinig te vrezen, maar in de eigen slordigheden en lichtzinnigheid maakten de Amsterdams beloften het zichzelf vaak onnodig lastig.

Toch bleef de ploeg van Dave Vos duidelijk de betere van de twee. Dat vertaalde zich ook na de 1-0 in meerdere kansen. Zeker David Kalokoh kreeg en creëerde meerdere goede mogelijkheden om te scoren, maar het ontbrak eigenlijk telkens aan het juiste beetje finesse.

Datzelfde leek na ruim een halfuur te gelden voor Jaydon Banel, wiens schot uit kansrijke positie niet genoeg vaart en richting leek te hebben om tot een doelpunt te leiden. Matthys verwerkte de bal echter ook niet optimaal en dus kreeg de inlopende Rijkhoff een uitgelezen kans op zijn tweede doelpunt van de wedstrijd. Die liet hij niet liggen en dus stond het 2-0.

Kort na rust kreeg de spits twee goede mogelijkheden om zijn hattrick compleet te maken. Eerst leek Ar’jany Martha hem een niet te missen kans te bieden, toen hij de bal laag voortrok en Rijkhoff hem ogenschijnlijk alleen maar hoefde te raken. Dat bleek toch anders te liggen, want de spits raakte de bal wel, maar de bal raakte de paal. Enkele minuten later stuurde Kian Fitz-Jim de rechtspoot weg, maar wist hij niet genoeg los te komen van zijn tegenstander en ging hij bovendien vroeg over tot het schot, dat teleurstelde en geklemd kon worden.

Nadat MVV kortstondig op leek te leven en het Jong Ajax lastig dacht te maken, namen de Amsterdamse beloften toch al snel weer de regie in handen. Dat resulteerde na een uur bijna in de fraaiste treffer van de avond. Kalokoh had op de rand van de zestien een slim hakje in huis, waarmee hij Fitz-Jim de kans bood om uit te halen. Die krulde de bal op volle snelheid richting de verre bovenhoek, maar zag het leerwerk net te ver naar rechts, tegen de paal vliegen.

Na zowel een assist als een doelpunt net te zijn misgelopen, had Fitz-Jim na 66 minuten toch zijn bijdrage aan een doelpunt te pakken. Hij nam een corner kort op Banel, liep zonder bal de zestien in en werd daar door diezelfde Banel met een wippertje over een MVV’er heen bediend. Fitz-Jim lobde de bal met de binnenkant van de voet richting de tweede paal, waar de net ingevallen Nassef Chourak via de andere paal raak kopte.

Daarmee was de wedstrijd gespeeld en mede door meerdere wissels zakte het tempo, dat toch al niet bijster hoog meer was. Jong Ajax leek er nog enkele keren uit te kunnen komen op de counter, maar het bleek maar weer dat counteren niet echt in het Ajax-DNA zit. Banel kreeg in de absolute blessuretijd nog een kans op de 4-0, maar zijn schot – het laatste wapenfeit van de wedstrijd – eindigde in het zijnet.

De Graaff; Gaaei, Aertssen, Kaplan (Verschuren 46'), Martha; Vos (Agougil 82'), Fitz-Jim, Mannsverk (Brandes 62'); Banel, Rijkhoff (Sarfo 78'), Kalokoh (Chourak 62')