Ajax wint met ruime cijfers van Leeds United en lijkt klaar voor PSV

door Melle Goekoop 912

Bron Ajax Showtime

Ajax heeft de laatste oefenwedstrijd van de voorbereiding overtuigend gewonnen. Leeds United werd woensdagavond met 4-0 verslagen. Hierdoor kent Ajax een goede generale repetitie voor de wedstrijd tegen PSV in het kader van de Johan Cruijff-schaal die aanstaande zaterdag gespeeld wordt.

De Amsterdammers begonnen tegen Leeds United met drie wijzigingen ten opzichte van het oefenduel met RB Leipzig. Remko Pasveer begon onder lat ter vervanging van Maarten Stekelenburg. In de verdediging vervingen Daley Blind en Perr Schuurs de licht geblesseerde Nicolás Tagliafico en Jurriën Timber. Op het middenveld vulde Kenneth Taylor de plek van Daley Blind. Bij Leeds United stond oud-Ajacied Pascal Struijk in de basis.

Al vroeg in het duel viel de 1-0. Luke Ayling kreeg de bal van doelman Ilan Meslier en wist zich geen raad met de bal, waarna Davy Klaassen de bal gemakkelijk af kon pakken. De middenvelder liet Meslier kansloos achter na een droge knal. Ajax bleef veel druk zetten in het eerste deel van de wedstrijd en voetbalde goed.

Na een aantal kansen over en weer, stoomde Schuurs in de 28e minuut op en ging het één-tweetje aan met Dusan Tadić. De centrale verdediger kreeg de bal met geluk terug, maar maakte vervolgens op schitterende wijze het tweede doelpunt. Hij verschalkte Meslier met een prachtige stift en verdubbelde zo de score in het voordeel van Ajax.

Vlak voor rust viel de 3-0. Ryan Gravenberch, die geen goede eerste helft kende, kreeg de bal en dribbelde in. Vanaf een meter of twintig besloot de jonge middenvelder om uit te halen, raakte de bal op prachtige wijze en liet Meslier de bal uit het net vissen. Met deze score kon Ajax met gerust hart de kleedkamer opzoeken.

Voor Steven Berghuis en Perr Schuurs bleef het bij één helft, want zij werden na rust vervangen door David Neres en Jurriën Timber. De eerste grote kans van de tweede helft was voor Leeds United. Mateusz Klich kon vanaf de rand van de zestien hard uithalen, maar stuitte op Pasveer die de bal in de voeten van Bamford werkte. De spits had een open doel voor zich, maar schoot op de paal.

Veel spelers kregen de kans om zich te bewijzen in de tweede helft. Youri Baas, Jurgen Ekkelenkamp, Lisandro Magallán, Ar'Jany Martha, Danilo, Victor Jensen, Enric Llansana en Youri Regeer kwamen namelijk binnen de lijnen. Hiervoor verlieten Daley Blind, Lisandro Martínez, Klaassen, Tadic en Sébastien Haller, Taylor en de uitstekend spelende Noussair Mazraoui het veld.

Ajax was minder gevaarlijk in de tweede helft, maar kwam nog tot een laatste treffer. Deze viel in de 85e minuut. Invaller Danilo Pereira schoot na een combinatie met Jensen vanaf het randje van het zestienmetergebied hard diagonaal binnen en maakte daarmee het vierde doelpunt van de avond. In de slotseconde was Jensen dichtbij een doelpunt, maar zijn schot ging een halve meter naast.