Ajax moet opnieuw op zoek naar directeur voetbalzaken: wie zijn de opties?

door Bart Veenstra 582

Bron Ajax Showtime

Ajax moet opnieuw op zoek naar directeur voetbalzaken: wie zijn de opties?

door Bart Veenstra 582

Bron Ajax Showtime

Ajax moet na het vertrek van Sven Mislintat opnieuw op zoek naar een nieuwe directeur voetbalzaken. De Amsterdamse club werd op het gebied van voetbalzaken jarenlang geleid door Marc Overmars, maar sinds diens vertrek in februari 2022 is de club zoekende. Nadat eerder het technisch duo Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar (die wel mocht aanblijven als technisch manager) het veld moesten ruimen, was het afgelopen zondag de beurt aan Mislintat om zijn koffers te pakken. De vraag is nu: wie gaat de vertrokken Duitser bij Ajax opvolgen?

Alex Kroes

Vanaf (half) maart 2024 treedt Alex Kroes in dienst als algemeen directeur van Ajax. Voor de voormalig zaakwaarnemer zou een dubbelfunctie een optie kunnen zijn. In dat geval wordt Kroes zowel de algemeen directeur als de directeur voetbalzaken. Kroes heeft vanwege zijn jarenlange ervaring als zaakwaarnemer bij SEG voldoende connecties 'in het wereldje'. Daarnaast heeft hij belangrijke ervaring opgedaan bij Go Ahead Eagles en AZ en weet hij als voormalig jeugdspeler van Ajax waar de club voorstaat. Een dubbelfunctie in het voetbal is overigens niet ongewoon in het voetbal. Bij Feyenoord gaat algemeen directeur Dennis te Kloese namelijk samen met trainer Arne Slot over het aankoopbeleid, gevoed door de vernieuwde scoutingsafdeling. Kroes was bij Ajax eerder nog in beeld als technisch directeur en dit was voordat hij instemde om algemeen directeur te worden.

Max Huiberts

Een naam die vaker aan Ajax wordt gelinkt is die van AZ-directeur voetbalzaken Max Huiberts. Gezien de verstandhoudingen tussen Ajax en AZ inzake de overgang van Kroes en de eerdere gang van zaken rondom de afsluiting van het coronaseizoen lijkt het haast onwaarschijnlijk dat de Alkmaarse club zaken wil doen met Ajax betreffende Huiberts. Daarnaast zal ook Huiberts een concurrentiebeding in zijn contract hebben staan en de vraag is of Ajax de tijd heeft om heel lang te wachten op Huiberts, mocht het überhaupt tot een overeenkomst komen. Bij AZ verricht Huiberts desalniettemin goed werk en weet hij met de club ieder seizoen - ondanks heel wat uitgaande transfers van belangrijke spelers - met de top mee te kunnen doen.

Jordi Cruijff

Ook Jordi Cruijff wordt altijd aan Ajax gelinkt als het gaat om een functie bij de club. De zoon van Johan Cruijff was in het verleden technisch directeur bij AEK Larnaca, Maccabi Tel Aviv en FC Barcelona. Om die reden beschikt hij over de nodige ervaring. Daarnaast beschikt hij ook over het zo genoemde Ajax-DNA. Cruijff speelde nooit in het eerste elftal van Ajax, maar doorliep wel zo'n zeven jaar de jeugdopleiding van de club. Daarnaast weet hij vanwege het verleden van zijn vader maar al te goed waar Ajax voorstaat. Aan de andere kant: Voetbal International schrijft dat Jordi Cruijff niet heel veel met Ajax heeft. Na het ontslag van zijn vader zou hij in 1988 op een 'vervelende manier' zijn vertrokken uit de opleiding. Daarnaast liet Cruijff onlangs weten weer aan de slag te willen als trainer.

Danny Blind

Danny Blind was in het verleden in meerdere functies werkzaam bij Ajax. Zo was hij er al eens technisch directeur, terwijl hij ook trainer, hoofd jeugdopleiding en voetbalcommissaris is geweest van de Amsterdamse club. Een mogelijkheid voor Blind zou zijn om deze functie in te vullen met Louis van Gaal op de achtergrond. Laatstgenoemde gaf onlangs aan geen officiële rol meer te willen vervullen in het voetbal, maar mogelijk wil hij Blind in een adviserende rol helpen. Immers: Rafael van der Vaart gaf onlangs aan dat de handen van Van Gaal 'jeuken' betreffende de huidige situatie bij Ajax.

Jan Streuer

Jan Streuer heeft de afgelopen jaren met succes gewerkt bij FC Twente. De club uit Enschede kende moeilijke tijden, maar sinds het aantreden van Streuer - en ook eerder trainer Ron Jans - klom de club weer op naar de subtop van de Eredivisie. Streuer, die eerder ook werkzaam was bij Vitesse en Shakhtar Donetsk, werkt op dit moment zijn opvolger Arnold Bruggink in. De 72-jarige beleidsmaker heeft al beloofd ook in de transferperiode in januari te helpen. Mogelijk zou hij daarna de overstap naar Ajax kunnen maken, al is het gezien zijn leeftijd wel de vraag of het een project voor de lange termijn kan zijn.

Marc Overmars

Marc Overmars wordt door menigeen genoemd als mogelijke opvolger van Mislintat. Zo zou de harde kern van Ajax niets liever willen, maar de kans lijkt enorm klein dat Overmars terugkeert. De voormalig directeur voetbalzaken van Ajax vertrok eerder bij de club nadat hij zich schuldig had gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Veel vrouwen die destijds slachtoffer waren van de berichten van Overmars werken nog altijd bij Ajax. Daarnaast kampt Overmars met de naweeën van zijn hartaanval van vorig jaar. Hij zou zich bij Royal Antwerp comfortabel voelen en voor zijn gezondheid zou dat het beste zijn. Of hij zelf nu wil terugkeren naar Ajax - waar de situatie op zijn zachtst gezegd chaotisch is - is dan ook eens de vraag.

Clarence Seedorf

Als iemand graag directeur voetbalzaken zou willen zijn, is dat Clarence Seedorf. Althans, als we Ruud Gullit moeten geloven. De voetbalanalist liet in maart van dit jaar weten dat Seedorf zichzelf zou hebben aangeboden om de rol van technisch directeur op zich te nemen. 'Maar hij heeft geen antwoord gekregen', zei Gullit destijds. Dat Seedorf geen antwoord kreeg, zorgde voor verbazing bij Gullit. 'Ook al wil je het niet, dan had je dat nog gewoon kunnen zeggen. Ook hier weet je niet zeker of het gaat werken. Alleen er komt wel iemand binnen. Kijk maar naar Paolo Maldini bij AC Milan. Het is een uithangbord voor je club.' Seedorf is op dit moment lid van de Raad van Commissarissen bij de KNVB. Hij zal beide functies normaliter niet kunnen combineren in verband met mogelijke belangenverstrengeling en dus zal hij een keuze moeten maken, mocht het zover komen.

Wesley Sneijder

Een andere oud-voetballer van Ajax die geregeld wordt gelinkt aan een functie bij Ajax is Wesley Sneijder. De analist leefde een tijdlang in onmin met de harde kern van Ajax, maar na een goed gesprek zouden die problemen de wereld uit zijn geholpen. Sneijder liet onlangs weten bij het Nederlandse Nyenrode en het Amerikaanse Harvard meer kennis op te gaan doen over leiderschap. 'Daarmee kan ik straks beide kanten op. Een managementfunctie of een functie als hoofdcoach', zei hij er zelf over.

Klaas-Jan Huntelaar

Ajax kan de rol van directeur voetbalzaken ook intern opvullen met Klaas-Jan Huntelaar. De oud-spits was vorig jaar met Gerry Hamstra verantwoordelijk voor het transferbeleid, maar deed na de komst van Mislintat een stap terug. Huntelaar is technisch manager van de club en gaat over de contracten op het gebied van jeugdspelers en spelers van Jong Ajax. Of Huntelaar nu al klaar is voor deze rol valt te betwijfelen. Mogelijk doet hij nog enige tijd ervaring op in zijn huidige rol.

Wim Jonk

Iemand die denkt in de geest van Johan Cruijff is Wim Jonk. Jonk was eerder speler en hoofd jeugdopleiding bij Ajax, terwijl hij tegenwoordig technisch manager is bij FC Volendam. Jonk vertrok in 2015 bij Ajax, nadat hij geen steun voelde van de leden van Ajax. Jonk wilde destijds de organisatiestructuur (technisch hart met een directeur voetbal, directeur opleiding en de hoofdtrainer) bij Ajax veranderen, waarbij hij Ajax had verweten te blijven hangen in conservatisme, zo schrijft Voetbal International. Jonk was van mening dat politiek het bij Ajax won van topsport. De Volendammer zelf kreeg het verwijt dat hij zichzelf te veel omringde met ja-knikkers. Daarnaast wordt de huidige jeugdopleiding van Ajax geleid door mensen die door Jonk eerder op een zijspoor waren gezet. De kans dat Jonk terugkeert bij Ajax, lijkt dan ook klein.

Frank Arnesen

Met Frank Arnesen zou Ajax opnieuw in zee gaan met een buitenlandse directeur voetbalzaken. In tegenstelling tot Mislintat is Arnesen veel bekender in het Nederlandse voetbal. Sterker nog: Arnesen kwam tussen 1975 en 1981 uit voor Ajax. Als technisch directeur legde hij de basis voor het kampioenschap van Feyenoord in het vorige seizoen. Zo haalde hij trainer Arne Slot naar Rotterdam en werden de scouting en jeugdopleiding vernieuwd. Vanwege een ziekte moest Arnesen zijn werk bij Feyenoord vroegtijdig staken.

Eerder - in mei - werd Arnesen nog gevraagd of hij zou openstaan voor een functie bij Ajax. Een directe 'nee' leverde dat niet op. 'Praten kan altijd. Ik heb bij Ajax gevoetbald en een Ajax-verleden, maar ik heb er helemaal niet aan gedacht. Ik heb rustig aan gedaan, lekker vakantie gevierd. Of ik de telefoon gelijk had opgehangen als Van der Sar had gebeld? Nee, waarschijnlijk niet.’

Maxwell

Ook oud-Ajacied Maxwell zou in beeld kunnen komen voor de rol van directeur voetbalzaken bij Ajax. De Braziliaan kwam tussen 2001 en 2006 als linksback uit voor Ajax. Na zijn voetbalcarrière begon Maxwell als bestuurder bij Paris Saint-Germain. Daar was hij de assistent van de technisch directeur. In die rol was hij betrokken bij de komst van topspelers als Neymar en Kylian Mbappé. Maxwell werkte later nog als 'chief of football development’ bij de UEFA en volgde hij de Executive Master for International Players bij de Europese voetbalbond. In het verleden sprak Maxwell zich meermaals positief uit over Ajax en gaf hij ook aan ooit te willen terugkeren bij de Amsterdamse club.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.