Ajax meest ruimhartig voor fans in zwaar coronajaar

door Bart Veenstra 24

Bron Voetbal International, Ajax Showtime

Ajax meest ruimhartig voor fans in zwaar coronajaar

door Bart Veenstra 24

Bron Voetbal International, Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax had van alle clubs in het Nederlandse betaalde voetbal de meest ruimhartige compensatie voor zijn seizoenkaarthouders. In Voetbal International valt een overzicht te zien met alle compensatieregelingen van de clubs.

Veel clubs kozen ervoor om geen compensatie te doen, maar veelal een 'golden of full support' card te hanteren. Een voorbeeld daarvan is Heracles Almelo. Veel clubs kozen voor een combinatie van bovengenoemde. Daarnaast pushten veel clubs hun fans richting een 'golden of full support'-card, zodat fans op voorhand al afzagen van compensatie.

Dat gold in het afgelopen seizoen voor clubs als Feyenoord, AZ en PSV. PSV compenseerde zijn fans die daar niet voor kozen deels of bood een optie voor gratis extra wedstrijden. Feyenoord koos ervoor om tot maximaal 85 procent te compenseren. Bovendien 'bedelde' de Rotterdamse clubleiding bij de fans om af te zien van die compensatie. Fans die voor honderd procent afzagen van hun compensatie kregen vaak een aandenken.

Voetbal International schrijft dat Ajax het meest ruimhartig naar zijn fans toe was. De Amsterdamse club compenseerde desgewenst de volle honderd procent aan zijn fans en zakelijke relaties. Als fans al 35 procent lieten zitten, kregen zij een retrojack cadeau.

Het supportersvriendelijke beleid zorgde voor veel goodwill bij de fans van Ajax, al zorgde het er ook voor dat de Amsterdamse club aan seizoenkaarthouders en zakelijke relaties ongeveer twintig miljoen euro terugbetaalde. Ter vergelijking: PSV betaalde maar 1,1 miljoen euro terug aan zijn fans en veel clubs betaalden nog minder dan dat bedrag.

Gemiste inkomsten bij Ajax liggen veel hoger

De totale gemiste inkomsten bij Ajax liggen echter veel hoger dan de genoemde twintig miljoen euro. Voor de verkoop van seizoenkaarten en business seats ontvangt Ajax respectievelijk zo'n veertien en zestien miljoen euro (cijfers uit jaarverslag). De Amsterdamse club krijgt normaal dus zo'n dertig miljoen euro binnen en volgens de schatting van Voetbal International betaalde Ajax daar zo'n twintig miljoen euro van terug.

Ajax verdient echter ook veel geld aan de verkoop van losse kaarten voor de Eredivisie, Champions League en Europa League. Bij elkaar kan dat bedrag snel oplopen tot twintig miljoen euro en die inkomsten zijn volledig weggevallen. Bij elkaar is dat dus al veertig miljoen euro aan inkomsten minder.

Daarbij loopt Ajax ook nog de verkoop van hospitalitypakketten bij wedstrijden mis, evenals de inkomsten in de fanshop bij wedstrijden. Bovendien is de kans groot dat sponsoren wellicht een geldsom terug moeten krijgen. De verwachting is dat Ajax om die reden over het afgelopen seizoen wellicht zo'n vijftig miljoen euro misloopt.

Op naar betere tijden

De kans op de aanwezigheid van veel publiek - het liefst weer volle stadions - richting het komende seizoen wordt steeds groter. Ajax start half juni met de verlenging van de seizoenkaarten. Het beleid in het afgelopen seizoen zorgde voor veel goodwill en bovendien is er een enorme wachtlijst (ongeveer 35.000 mensen), waardoor de verwachting is dat Ajax de seizoenkaarten weer snel zal uitverkopen.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.