Ajax kan al denken aan achtste finales Champions League: wie kan de club treffen?

door Bart Veenstra 139

Bron Ajax Showtime

Ajax kan al denken aan achtste finales Champions League: wie kan de club treffen?

door Bart Veenstra 139

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax heeft zich (vrijwel zeker) als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finales van de Champions League. Dat brengt voordelen met zich mee tijdens de loting voor deze fase van het toernooi. Wie zou Ajax kunnen treffen en wie gaat het wellicht ontlopen? Je leest het hier.

Het moet wel heel raar lopen wil Ajax geen eerste in deze groep worden. De Amsterdamse club staat inmiddels op twaalf punten, terwijl naaste achtervolgers Sporting Portugal en Borussia Dortmund op zes punten staan. In theorie zou alleen Sporting Portugal nog boven Ajax kunnen eindigen. Daarvoor moeten de Portugezen allereerst winnen van Borussia Dortmund, Ajax zou moeten verliezen van Besiktas en tot slot zou Sporting Portugal in de Johan Cruijff ArenA met minimaal vijf goals verschil moeten winnen van Ajax.

Borussia Dortmund eindigt sowieso onder Ajax. De Duitsers zouden in punten nog gelijk kunnen eindigen met Ajax, maar het onderlinge resultaat spreekt in het voordeel van de Amsterdammers. Zodoende is het voor Borussia Dortmund niet meer mogelijk om boven Ajax te eindigen.

Wie zou Ajax kunnen loten?

Als groepswinnaar zal Ajax een nummer twee treffen uit een andere groep. Het is daarbij (vrijwel) zeker dat de Amsterdammers in ieder geval niet zullen loten tegen Liverpool en Bayern München, terwijl ook enkele andere Europese grootmachten ontlopen zullen worden. De kans op een zware loting blijft echter wel aanwezig. Zo is het mogelijk dat Ajax loot tegen of Paris Saint-Germain of Manchester City, terwijl ook een koppeling met bijvoorbeeld Chelsea of Juventus mogelijk is.

Groep A:

In groep A zit mogelijk meteen de sterkst mogelijke tegenstander die Ajax kan treffen in de achtste finales. Het is de groep waarin Manchester City en Paris Saint-Germain zeer waarschijnlijk doorgaan. Wie van de twee er als nummer twee eindigt, zal in de komende weken duidelijk worden. Op dit moment heeft Manchester City één punt meer, al spelen beide ploegen nog wel tegen elkaar.

Stand groep A:

1. Manchester City 4 - 9 (15-7)
2. Paris Saint-Germain 4 - 8 (8-5)
3. Club Brugge 4 - 4 (5-11)
4. RB Leipzig 4 - 1 (8-13)

Groep B:

In groep B is het zeker dat Liverpool als nummer één zal doorgaan. Het elftal van trainer Jürgen Klopp staat na vier duels al op twaalf punten. Ajax zal de Engelse topclub, waar het vorig seizoen nog tweemaal van verloor, dus sowieso ontlopen. De strijd om plek twee ligt nog helemaal open. FC Porto (5 punten) en Atlético Madrid (4 punten) hebben de beste papieren, al maakt AC Milan (1 punt) ook nog kans.

Stand groep B:

1. Liverpool 4 - 12 (13-5)
2. FC Porto 4 - 5 (3-6)
3. Atlético Madrid 4 - 4 (4-6)
4. AC Milan 4 - 1 (4-7)

Groep D:

In groep D lijkt Real Madrid af te stevenen op de groepswinst. De Spanjaarden staan na vier duels bovenaan en daarbij hebben zij een voorsprong van respectievelijk twee en drie punten op naaste achtervolgers Internazionale en FC Sheriff Tiraspol. Daarmee zijn ook de voornaamste kanshebbers voor plek twee besproken. Nummer vier Shakhtar Donetsk staat pas op één punt en lijkt hooguit nog kans te maken op de derde plaats.

Stand groep D:

1. Real Madrid 4 - 9 (9-3)
2. Internazionale 4 - 7 (6-3)
3. FC Sheriff 4 - 6 (6-7)
4. Shakhtar Donetsk 4 - 1 (1-9)

Groep E:

In groep E lijkt Bayern München vrijwel zeker van groepswinst. De Duitse topclub staat al op twaalf punten, terwijl nummer twee FC Barcelona op zes punten staat. In theorie zou Barça nog eerste kunnen worden, al lijkt dat haast uitgesloten. Het lijkt erop dat Ajax Bayern München gaat ontlopen in de achtste finales, terwijl FC Barcelona en SL Benfica gaan uitmaken wie er doorgaat als nummer twee.

Stand groep E:

1. Bayern München 4 - 12 (17-2)
2. FC Barcelona 4 - 6 (2-6)
3. SL Benfica 4 - 4 (5-9)
4. Dinamo Kiev 4 - 1 (0-7)

Groep F:

In groep F liggen alle opties nog open. Manchester United is op dit moment koploper en zij hebben daarmee de beste papieren om als nummer één te eindigen. De Engelsen hebben nog wel concurrentie en dan voornamelijk van Villarreal en Atalanta Bergamo. Ook Young Boys maakt nog kans om door te gaan, al zullen de Zwitsers dan wel snel punten moeten pakken.

Stand groep F:

1. Manchester United 4 - 7 (8-7)
2. Villarreal 4 - 7 (9-5)
3. Atalanta Bergamo 4 - 7 (7-7)
4. Young Boys 4 - 3 (3-8)

Groep G:

In groep G stevent Red Bull Salzburg af op de groepswinst. De Oostenrijkers gaan aan de leiding, al is de voorsprong op de nummers twee en drie - Lille OSC en VfL Wolfsburg - minimaal. Ook Sevilla FC doet als nummer vier nog mee.

Stand groep G:

1. Red Bull Salzburg 4 - 7 (7-5)
2. Lille OSC 4 - 5 (3-3)
3. VfL Wolfsburg 4 - 5 (4-5)
4. Sevilla FC 4 - 3 (3-4)

Groep H:

In groep H zullen Juventus en Chelsea uitmaken wie er doorgaat als groepswinnaar. Op dit moment heeft Juventus drie punten meer en dus zal veel afhangen van het aankomende duel tussen beide ploegen. Juventus won in Turijn met 1-0 van Chelsea en dus zal Chelsea in eigen huis moeten winnen van Juventus om nog kans te maken op de groepswinst.

Stand groep H:

1. Juventus 4 - 12 (9-2)
2. Chelsea 4 - 9 (6-1)
3. FC Zenit 4 - 3 (6-6)
4. Malmö FF 4 - 0 (0-12)

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Stem hieronder op jouw Man of The Match:

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties