WK-journaal: Ajacieden vrezen voor basisplaats, Kudus de held van Ghana

door Bart Veenstra 45

Bron Ajax Showtime

WK-journaal: Ajacieden vrezen voor basisplaats, Kudus de held van Ghana

door Bart Veenstra 45

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Het Nederlands elftal speelt dinsdagmiddag zijn derde en laatste groepswedstrijd van dit WK. Oranje staat er met vier punten uit twee gespeelde wedstrijden goed voor, al is er wel veel kritiek op het vertoonde spel. Hoe staan de spelers van Ajax bij Oranje er nu voor en hoe doen de overige Ajacieden het op dit WK? Je leest er meer over in deze editie van het WK-journaal.

Richting het duel met Qatar is het de vraag of bondscoach Louis van Gaal wederom wijzigingen gaat doorbrengen in zijn basiself. Zo speelde Steven Berghuis als basisspeler tegen Senegal, maar moest hij het doen met een invalbeurt tegen Ecuador. Jurriën Timber op zijn beurt zat juist tijdens het WK-duel met Senegal op de bank, terwijl hij tegen Ecuador mocht beginnen. Zodoende is het de vraag: welke spelers van Ajax staan er dit keer in de basis?

De eerder genoemde Timber en ook Daley Blind, Steven Berghuis, Davy Klaassen en Steven Bergwijn lijken de meeste kans te maken op een basisplaats bij Oranje. Remko Pasveer en Kenneth Taylor lijken op dit moment niet op al te veel minuten te hoeven rekenen bij bondscoach Louis van Gaal.

Wordt het wederom Timber of toch weer De Ligt?

Timber mocht tegen Ecuador in de basis beginnen en ondanks dat hij een goede wedstrijd speelde, ging hij wel in de fout bij de goal van de Zuid-Amerikanen. De Ajacied zette een dribbel in, verloor de bal, waar Ecuador van kon profiteren. Na afloop was Timber zelfkritisch: 'Ik dribbel op een plek waar ik eigenlijk niet moet dribbelen, simpel', zei Timber tegenover de NOS. 'Ik wist dat ik hem zou krijgen, hij (Frenkie de Jong, red.) keek me aan. Ik keek hem terug aan, dus ik verwachtte hem. Je weet dat zij heel agressief zijn en er kort op zitten, dus dat is balverlies. Jammer dat er een goal uitkomt.'

Richting het duel met Qatar is het afwachten of Van Gaal kiest voor Timber of dat hij toch weer terugvalt op Matthijs de Ligt. Eerder liet de bondscoach weten rekening te houden met de tegenstander en in dat geval zou het per wedstrijd anders kunnen zijn.

Krijgt Berghuis de kans of wordt het wederom Koopmeiners?

Een andere Ajacied die weer hoopt te starten is Steven Berghuis. De Ajax-middenvelder stond in de basis tegen Senegal, maar vond zichzelf tegen Ecuador terug op de bank. Berghuis baalde ervan dat hij tegen het Zuid-Amerikaanse land op de bank zat. 'Ik vond mezelf tegen Senegal niet uitblinkend, maar wel zakelijk. Dat had ook met mijn positie als "dubbele zes" op het middenveld te maken', aldus Berghuis, die dinsdag tegen Qatar hoopt te spelen. 'We hebben veel goede voetballers, hopelijk mag ik tegen Qatar weer starten.'

Richting het duel met Qatar is er in de media onduidelijkheid over de mogelijke basisplaats voor Berghuis. Voetbal International verwacht namelijk dat de Ajacied in de basis begint, terwijl het Algemeen Dagblad juist denkt dat niet Berghuis, maar De Roon gaat spelen.

Moeten Klaassen en Bergwijn vrezen voor hun plek?

Richting het duel met Qatar moeten ook Davy Klaassen en Steven Bergwijn mogelijk vrezen voor hun plek in de basis. Louis van Gaal bevestigde op de persconferentie van maandag dat Memphis Depay tegen Qatar in de basis mag beginnen. Dit kan ten koste gaan van de basisplaats van Klaassen of Bergwijn.

Dat beide spelers nóg meer moeten vrezen, komt ook voort uit de positieve woorden van Van Gaal over Xavi Simons. 'Ik heb toevallig gezegd tegen Xavi dat hij een stap zou kunnen maken', zei Van Gaal onder meer. 'Wat ik kan zien is de training, hoe hij zich verhoudt daarin. En of hij lef toont of niet? Ik neem waar dat hij daarin een stijgende ontwikkeling doormaakt als speler. En dat hij probeert uit te voeren wat we van hem vragen.'

Of Simons gaat spelen, liet Van Gaal nog in het midden. 'Het hangt af van de wedstrijd of de stap die hij dichterbij is gekomen, ook daadwerkelijk voor een wisseling van de wacht zorgt. Het hangt ook af van hoe de tegenstander speelt.'

Op dit moment lijkt het erop dat Bergwijn sowieso niet in de basis gaat starten. Bij zowel Voetbal International als bij het Algemeen Dagblad wordt hij niet in de basis verwacht. Eerstgenoemd medium verwacht Klaassen wél in de basis, terwijl het AD juist verwacht dat de Ajax-middenvelder niet gaat spelen vanaf het begin.

Mexicanen van Ajax op rand van uitschakeling

Naast de Ajacieden bij Oranje doen er nog vier spelers van Ajax mee aan dit WK. Hoe brengen zij het er tot nu toe vanaf? In het WK-groepsduel met Polen begonnen Jorge Sánchez en Edson Álvarez nog in de basis, maar tegen Argentinië bleven zij het hele duel op de bank. Na het 0-0 gelijkspel tegen Polen, werd de wedstrijd tegen Argentinië met 2-0 verloren. Voor Mexico wordt het dan ook lastig om alsnog door te gaan naar de volgende ronde. Mexico heeft pas één punt, terwijl Saoedi-Arabië (3 punten), Argentinië (3 punten) en Polen (4 punten) er beduidend beter voor staan. Mexico speelt zijn laatste groepsduel woensdag tegen Saoedi-Arabië.

Tadić moet inmiddels gaan vrezen met Servië

Dusan Tadić moet met 'zijn' Servie na twee wedstrijden gaan vrezen voor uitschakeling. Het eerste duel met Brazilië werd met 2-0 verloren. In de tweede wedstrijd werd een 1-3 voorsprong tegen Kameroen uit handen gegeven: 3-3. Het laatste duel met Zwitserland - dat op drie punten staat - moet hoe dan ook gewonnen worden. Bij een gelijkspel of nederlaag is het einde verhaal voor Tadić en zijn landgenoten. Overigens liet Tadić zich wel zien in het duel met Kameroen. In het duel met het Afrikaanse land was de aanvoerder van Ajax goed voor een assist.

Kudus mag nog altijd hopen op de volgende ronde met Ghana

Mohammed Kudus werd maandag de held van de dag voor Ghana. Met twee doelpunten was hij van grote waarde tijdens de 2-3 zege op Zuid-Korea. Dankzij die overwinning heeft Ghana goede papieren om de volgende ronde te bereiken. Portugal, dat won van Uruguay, staat op zes punten en is al door naar de volgende ronde. Ghana staat nu op drie punten, terwijl Uruguay en Zuid-Korea pas op één punt staan. In de laatste groepswedstrijd tegen Uruguay heeft Ghana plaatsing voor de volgende ronde in eigen hand, waarbij een gelijkspel mogelijk al genoeg zou zijn.

Na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen Zuid-Korea toonde Kudus zich een bescheiden man: 'Iedereen speelde op de toppen van zijn kunnen. Ik wil mijn teamgenoten bedanken, het was een collectieve prestatie', zo werd Kudus geciteerd door NU.nl. 'De energie is goed. We hebben er alle vertrouwen in en gaan met dezelfde mentaliteit en dezelfde intensiteit de volgende wedstrijd in.'

Dat Kudus zich in de kijker speelt, moge duidelijk zijn. Waar eerder Everton al concreet geïnteresseerd was in de Ghanees, is daar nu ook stadsgenoot Liverpool bijgekomen. De vraag lijkt dan ook niet of, maar wanneer Kudus een transfer gaat maken naar een internationale topclub. En in de tussentijd neemt zijn transferwaarde tijdens goede prestaties op het WK alleen maar toe.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Bij Jacks kun je nu vijftig keer je inzet terugkrijgen als Nederland van Qatar wint. Check snel hoe het werkt!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.