[Update IV] KNVB wil uitleg van Vitesse

door Koen Weijland 70

[Update IV] KNVB wil uitleg van Vitesse

door Koen Weijland 70

Laatst geüpdatet

Zondagmiddag heeft er tijdens Vitesse - Ajax een spandoek gehangen met daarop de tekst 'JHK'. Die afkorting zou slaan op de woorden 'Joden Hebben Kanker', waarmee dan weer verwezen wordt naar Johan Cruijff en de longkanker waaraan hij lijdt.

Vitesse heeft zondagavond op de eigen clubsite met afschuw gereageerd op het verhaal. 'Misselijkmakend. Wij doen er alles aan om individuen met verkeerde intenties buiten de de deur te houden. Het is betreurenswaardig als een enkeling het met die bedoeling heeft opgehangen. Dat hoort niet, dat keuren we in elke vorm af en daar nemen we volledig afstand van', aldus directeur Joost de Wit. 'We gaan dan ook op zoek naar de betreffende onverlaat en willen hiermee een signaal afgeven dat dergelijk gedrag niet past bij een club als Vitesse die dag in, dag uit middenin de maatschappij staat.'

'Gelukkig heeft de indrukwekkende staande ovatie van het hele stadion in de 14e minuut en het spandoek om Johan Cruijff sterkte te wensen de overhand', zo weet De Wit dat het overgrote deel van de Vitesse-supporters respect heeft voor Cruijff en Ajax. 'Op een enkele individu na hebben ruim 21.000 supporters bijgedragen aan een positieve wedstrijdbeleving, waarbij het resultaat vandaag helaas niet in ons voordeel was.'

Update - 08.41 uur
Ook de officiële supportersvereniging van Vitesse heeft gereageerd op het spandoek. SV-voorzitter Paul Koster spreekt op de website van de fans van Vitesse zijn schande uit. 'Zoiets hoor niet op de tribune thuis. We hebben het helaas niet tijdens de wedstrijd ontdekt, anders hadden wij om maatregelen verzocht of die zelf genomen.'

Update II - 15.14 uur
De KNVB heeft de beschikbare informatie en verklaringen rondom 'kwetsende en/of discriminerende uitingen in het stadion' bij Vitesse - Ajax overgedragen aan de onafhankelijke aanklager. De aanklager moet nu kijken of Vitesse zal worden gestraft voor bijvoorbeeld een spandoek waarop 'JHK' (Joden hebben kanker) te zien was.

Tijdens de wedstrijd in Arnhem werden er verder veel antisemitische liederen gezongen door het Vitesse-publiek. Vorig seizoen nog werd FC Utrecht voor eenzelfde vergrijp bij de eigen fans gestraft. Tijdens de volgens Utrecht - Ajax moet de Bunnikside in De Galgenwaard leeg blijven. In tegenstelling tot Utrecht nam Vitesse dit keer meteen na de wedstrijd afstand van alle incidenten die niet door de beugel konden.

Update III - 19.30 uur
Supporters van Vitesse ontkennen dat het 'JHK' spandoek tegen Ajax bedoeld was om 'Joden hebben kanker' uit te dragen. Tegenover RTL laten de supporters weten dat het spandoek voor 'Jongeren Harde Kern' zou staan.

Update IV - 12.35 uur
De KNVB meldt vrijdag dat het een vooronderzoek is gestart naar de mogelijk discriminerende uitingen van de supporters van Vitesse tijdens de wedstrijd tussen Vitesse en Ajax van afgelopen zondag. De aanklager heeft aan de Arnhemse club vragen gesteld om te toetsen welke maatregelen de club vooraf, tijdens en na afloop van het duel heeft genomen om de wanordelijkheden te voorkomen of te beëindigen.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties