Pasveer overtuigt als eerste doelman van Oranje, ook debutant Taylor maakt indruk

door Thijs Zwagerman 135

Bron Ajax Showtime

Pasveer overtuigt als eerste doelman van Oranje, ook debutant Taylor maakt indruk

door Thijs Zwagerman 135

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax leverde in de afgelopen interlandperiode maar liefst negen spelers af aan het Nederlands elftal. Mede door de inbreng van deze Ajacieden won Oranje in de Nations League van Polen en België. Hoe presteerden de Ajax-spelers en wat is hun perspectief in Oranje richting het aanstaande WK?

Remko Pasveer

Ajax-doelman Remko Pasveer heeft zich tijdens de afgelopen interlandperiode van zijn beste kant laten zien. Pasveer maakte op 38-jarige leeftijd zijn debuut in Oranje-selectie en werd door bondscoach Louis van Gaal plots gebombardeerd tot eerste doelman. Met twee clean sheets gaf Pasveer in de wedstrijden tegen Polen en België zijn visitekaartje af.

Op bezoek bij Polen had de ervaren keeper niet veel te doen, maar tegen België onderscheidde hij zich in de tweede helft met een knappe reflex. Pasveer zorgde in Oranje, net zoals bij Ajax, voor rust in de defensie en maakte een zeer degelijke indruk. Met deze twee goede interlands op zijn naam ligt Pasveer plots op pole position om ook tijdens het WK in Qatar de eerste keeper van het Nederlands elftal te zijn. De kans dat Van Gaal, een trainer die houdt van vastigheden en patronen, na deze goede resultaten met Pasveer in het doel de keeperspositie nog gaat wijzigen, lijkt erg klein.

Jurriën Timber

Evenals Pasveer kan ook Jurriën Timber terugkijken op een goede interlandperiode. De Ajax-verdediger was basisspeler in beide interlands die Oranje speelde en maakte tweemaal een sterke indruk. In het driemanscentrum voelt Timber zich zichtbaar op zijn gemak naast de rustige leider Virgil van Dijk en de vaak hoog spelende wingback Denzel Dumfries.

Op zijn positie krijgt Timber de voorkeur boven Matthijs de Ligt en Stefan de Vrij, de centrumverdedigers van respectievelijk de Europese grootmachten Bayern München en Internazionale. Dat Timber spelers van dit kaliber op de bank houdt, zegt alles over het hoge niveau dat hij haalt en het vertrouwen dat Van Gaal in hem heeft. Met zijn spelinzicht, snelheid en technische vaardigheden kan Timber iedere moeilijke situatie oplossen en brengt hij medespelers in hun kracht. Als Timber deze lijn de komende maanden doortrekt bij Ajax, dan is de kans enorm dat de talentvolle verdediger ook in Qatar tot het basiselftal van Oranje zal behoren.

Pasveer overtuigt als eerste doelman van Oranje, ook debutant Taylor maakt indruk
Jurriën Timber houdt met zijn goede spel in Oranje grote namen als Matthijs de Ligt en Stefan de Vrij op de bank.

Daley Blind

Als linkerwingback speelde Daley Blind prima interlands tegen België en Polen. De ervaren verdediger had tweemaal een basisplaats en het is onwaarschijnlijk dat Blind deze nog zal verliezen voor het aanstaande WK. De Ajacied is een sleutelspeler in de tactiek van Van Gaal, omdat hij met zijn voetballende kwaliteiten van achteruit de snelle en balvaste aanvallers van Oranje op hun wenken kan bedienen.

Het is wel zeer opvallend dat Van Gaal de 32-jarige Blind puur lijkt te zien als optie voor de linksbackpositie. Na het uitvallen van Nathan Aké tegen België leek Blind de voornaamste optie om in het centrum te gaan spelen, maar Van Gaal koos ervoor om Tyrell Malacia - van origine linksback - op de positie van Aké te posteren. Dit kan met Blind zijn verdedigende tekortkomingen te maken hebben, maar zal ook liggen aan het niveau dat hij als linkerwingback haalt. Met Oranje gaat Blind na het WK in Brazilië binnenkort op voor zijn tweede mondiale eindtoernooi.

Steven Berghuis

Het is de vraag hoe fit Steven Berghuis deze week terugkeert bij Ajax. De linksbenige creatieveling viel tegen Polen al vroeg in voor de geblesseerd geraakte Teun Koopmeiners, maar viel in diezelfde wedstrijd een kwartier voor tijd vervolgens zelf uit met rugklachten. Tegen België was Berghuis voldoende hersteld om in de basis te starten, maar dezelfde rugklachten speelde hem toch weer parten en zorgde al na een halfuur voor een noodgedwongen wisselbeurt.

Het is een streep door de rekening van Berghuis, die zich in aanloop naar het WK graag nogmaals had laten zien aan Van Gaal. Onder de huidige bondscoach speelde Berghuis als middenvelder al veel goede interlands en ook bij Ajax doet de linkspoot het zeer goed in die linie, maar gezien de fikse concurrentie zal Berghuis balen van het feit dat hij zich - met name tegen België - maar kort heeft kunnen tonen. In de minuten die Berghuis wél maakte was hij bedrijvig en blonk hij uit als spelmaker. Over twee maanden zal blijken of dat Van Gaal voldoende overtuigd heeft om in Qatar voor de Ajacied te kiezen.

Davy Klaassen

Voor Davy Klaassen is de huidige voetbaljaargang tot dusver een teleurstellend seizoen. De aanvallende middenvelder is geen vaste basisspeler bij Ajax en verloor tijdens deze interlandperiode aanvankelijk ook zijn basisplek in Oranje. Wat voor Berghuis geldt, geldt in dezelfde linie ook voor Klaassen: de concurrentie is fors. Tegen Polen zag Klaassen PSV-er Cody Gakpo een goede indruk maken als aanvallende middenvelder.

Gakpo is op die plek een ander type dan Klaassen, maar brengt met zijn snelheid, dribbels en creativiteit misschien wel wapens die Oranje in veel wedstrijden beter kan gebruiken dan de dynamiek van de immer hard werkende Klaassen. Zijn plek in de WK-selectie is, gezien zijn specifieke kwaliteiten en vele uitstekende wedstrijden onder Van Gaal, verzekerd. Maar de kans dat er voor Klaassen in Qatar ook een basisplaats in het verschiet ligt, is deze interlandperiode wel verkleind.

Steven Bergwijn

Van Gaal is de trainer die Steven Bergwijn liet opleven en ook nu Bergwijn Ajacied is haalt de bondscoach nog altijd het beste in de aanvaller naar boven. Bergwijn maakte de belangrijke 0-2 op bezoek bij Polen en was tegen België de dreigendste aanvaller van Oranje. Bergwijn brengt zijn bekende kwaliteiten als zijn snelheid, dribbels en doelgerichtheid ook in het shirt van Oranje en is daarmee een onbetwiste basisspeler richting het WK. Zeker in de combinatie met Memphis is Bergwijn voor het Nederlands elftal van grote waarde. Het enige dat de aanvaller van Ajax zichzelf kwalijk kan nemen is dat hij tegen België een grote kans om zeep hielp.

Kenneth Taylor

Voor Kenneth Taylor was de interlandperiode een heugelijke week. De twintigjarige Ajacied maakte tegen Polen als invaller zijn debuut in Oranje en viel tegen België zelfs al in de rust in. Met zijn twee sterke invalbeurten heeft Taylor zijn visitekaartje afgegeven. De middenvelder speelde met opvallend veel lef en was tegen zowel Polen als België erg goed met én zonder bal. Van Gaal zag het vanaf de zijlijn goedkeurend toe en roemde de inbreng van Taylor. Na zijn definitieve doorbraak in de Ajax-hoofdmacht lonkt nu een plek in de WK-selectie. Het geduld van Taylor wordt opeens in rap tempo beloond. Terecht, gezien het niveau dat de jongeling al het hele seizoen haalt.

Pasveer overtuigt als eerste doelman van Oranje, ook debutant Taylor maakt indruk
Kenneth Taylor in actie tijdens zijn Oranje-debuut tegen Polen.

Devyne Rensch

Nadat Devyne Rensch dit seizoen zijn basisplaats bij Ajax terugveroverde, keerde de talentvolle verdediger ook weer razendsnel terug in Oranje. Tot minuten kwam de enkelvoudig international in de duels met Polen en België echter niet. Rensch moet Denzel Dumfries voor zich dulden, een speler die met zijn werklust, fysieke kracht en loopvermogen een belangrijke kracht in Oranje is. Doordat Rensch in Jong Oranje Bayer Leverkusen-rechtsback Jeremie Frimpong zag uitblinken, weet de Ajacied dat hij serieuze concurrentie heeft. In de komende maanden moet Rensch bij Ajax laten zien dat hij het verdiend om in Qatar de stand-in van Dumfries te zijn.

Brian Brobbey

Na het geblesseerd wegvallen van Memphis werd Brian Brobbey door Van Gaal bij Oranje gehaald. De Ajax-spits debuteerde zodoende in de selectie van het Nederlands elftal, maar speeltijd bleef uit. Brobbey zal zich na deze interlandperiode, waarin zijn Oranje-oproep en zijn twee doelpunten voor Jong Oranje mooie opstekers waren, weer willen oprichten bij Ajax. Als hij in Amsterdam zijn basisplaats terugverovert, ligt een plek in de WK-selectie voor het grijpen.

Brobbey heeft er nu aan mogen ruiken en Van Gaal weet wat de jonge spits, ook als invaller, kan brengen. Met Wout Weghorst en Vincent Janssen heeft Brobbey andere types als zijn concurrenten, maar als de spits bij Ajax gaat presteren is het toch lastig denkbaar dat Van Gaal Brobbey niet ten koste van Weghorst of Janssen meeneemt naar Qatar. Met zijn snelheid en diepgang heeft Brobbey ideale wapens om een wedstrijd in de slotfase te beslissen. Of Van Gaal hier ook van overtuigd is, zal in november blijken.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.