NRC: 'KPMG sprak belangrijke betrokkenen niet in onderzoek naar beleid Mislintat'

door Jesse ter Haar 268

Bron NRC

NRC: 'KPMG sprak belangrijke betrokkenen niet in onderzoek naar beleid Mislintat'

door Jesse ter Haar 268

Bron NRC

Laatst geüpdatet

KPMG, het onderzoeksbureau dat namens Ajax onderzoek deed naar het door Sven Mislintat gevoerde beleid bij de club, heeft belangrijke betrokkenen niet gesproken, zo weet de NRC. De transfers van Borna Sosa, Chuba Akpom en Gastón Ávila zouden zijn onderzocht, maar daarbij zijn verschillende partijen niet gehoord.

De uitkomsten én conclusies van het onderzoeksrapport werden door Ajax naar buiten gebracht, maar de gegeven informatie riep minstens evenveel vragen als antwoorden op. Hierom zocht de NRC contact met 'clubbestuurders en zaakwaarnemers'. Men ontdekte dat er geen contact is geprobeerd te leggen met het zaakwaarnemerskantoor dat Sosa vertegenwoordigde alvorens hij de switch maakte naar AKA Global - zakenrelatie van Mislintat.

Verder valt te lezen dat zaakwaarnemer Steinar Dietz, de man die samen met een Argentijnse partner verantwoordelijk was voor de transfer ter waarde van 12,5 miljoen euro van Ávila van Royal Antwerp naar Ajax, eveneens niet werd benaderd. Dietz vindt daar het zijne van. 'Ik had me kunnen voorstellen dat ze mij hadden gebeld voor mijn ervaringen met Sven. Die waren goed en verliepen normaal.'

De derde transfer, die van Akpom, lijkt ook onvoldoende onderzocht. Dit heeft alles te maken met de onwil van Middlesbrough om mee te werken aan het onderzoek over de transfer van 12,3 miljoen euro. 'Een ingewijde bij Ajax zegt dat de club wel is benaderd voor een toelichting, maar dat Middlesbrough niet meewerkte', valt te lezen.

Rapport KPMG

Al met al constateert Marcel Pheijffer - hoogleraar accountancy aan Nyenrode Business Universiteit en Universiteit Leiden - dat hij weinig met de uitkomsten van het onderzoek kan. 'Het blijft volstrekt onduidelijk wie gehoord is en op basis van welke informatie het rapport tot stand is gekomen.' Eerder liet ook De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zich kritisch uit over het geheel aan informatie vanuit Amsterdam. 'De conclusies slaan als een tang op een varken. De eerste de beste stagiair zou het er nog beter van af brengen', oordeelde Gerben Everts - directeur van de VEB.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.