Matchmetrics, het databedrijf van Mislintat: 'een soort real-life Football Manager'

door Roemer Smid 52

Bron NOS

Matchmetrics, het databedrijf van Mislintat: 'een soort real-life Football Manager'

door Roemer Smid 52

Bron NOS

Laatst geüpdatet

Sven Mislintat staat sinds dindsdagavond onder druk bij Ajax. De 'Data Duitser' haalde op de slotdag van de transfermarkt Borna Sosa naar Amsterdam. Sosa kwam via een Duits zaakwaarnemerskantoor, dat 'toevallig' aandeelhouder is in het bedrijf van Mislintat, Matchmetrics. Het spelersagentschap zou, na een investering van 161.000 euro, drie procent bezitten van Matchmetrics. NOS nam het bedrijf onder de loep.

Het databedrijf Matchmetrics biedt scouts en technisch directeuren informatie over spelers uit alle uithoeken van de wereld. Denk aan: pass accuraatheid, sprintsnelheid of het percentage gewonnen duels. Matchmetrics verkoopt deze data vervolgens aan clubs. De software maakt het werk van de scouts makkelijker, een lijst van duizenden spelers wordt gelimiteerd tot de tien à twintig beste.

Op de site zijn de logo's van verscheidende clubs te zien: VfB Stuttgart, Royal Antwerp FC, Standard Luik en Austria Wien. Vergezeld door quotes van niemand minder dan: Sven Mislintat. 'Scoutpanel (één van de programma's van Matchmetrics, red.) is mijn constante assistent in de dagelijkse transferzaken - of het nou bij Borussia Dortmund, Arsenal FC of nu in Stuttgart is. Ik kan mijn eigen inschatting efficiënt combineren met objectieve statistieken en prestatie-indicatoren om talent en sleutelspelers in een vroeg stadium te ontdekken.'

'Ik ben niet degene die het programma verkoopt aan clubs'

Matchmetrics, het bedrijf van de technisch directeur van Ajax, verkoopt software en data aan allerlei andere clubs. Mislintat liet in een eerder interview met de NOS weten dat hij niet betrokken is bij dergelijke deals. 'Als eerste moet je weten dat ik niet betrokken ben bij de dagelijkse zaken daar (bij het databedrijf, red.). En ik ben niet degene die het programma verkoopt aan clubs.' Ajax is sinds het begin van de samenwerking op de hoogte van Mislintats link met het databedrijf. Slechts twee personen binnen de club hebben toegang tot het systeem: Sven zelf en Ajax-hoofdscout Kelvin de Lange.

In 2019 mocht de Duitse sportjournalist Christoph Biermann, schrijver van Football Hackers: The Science and Art of a Data Revolution, kijken hoe de 'Data Duitser' te werk ging. Biermann omschreef het als volgt: 'Het is een soort real-life Football Manager.'

Spelers van het tweede niveau

Er werden de afgelopen zomer veel spelers van tweede competities aangetrokken. Jakov Medić (tweede Duitse niveau), Georges Mikautadze (tweede niveau Frankrijk) en Chuba Akpom (tweede niveau Engeland). Voor Mislintat is dit echter geen nieuwe strategie. In zijn tijd bij Arsenal plukte hij onder andere Mattéo Guendouzi weg uit de Ligue 2.

Deze transfers zorgden voor verbazing binnen Ajax. Eerder liet Steijn weten dat hij totaal geen invloed heeft gehad op het transferbeleid van afgelopen zomer. Maar ook aanstaand algemeen directeur Alex Kroes schijnt van mening te zijn dat veel spelers voor minstens de helft aangetrokken hadden kunnen worden.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.